En äldre mans strövtåg genom tillvaron. Ibland med en kamera i handen.

Canon & Nikon. Eller Leica?

Vad behöver man för att skapa bra bilder? För att väcka intresse och ta den där sortens kort som ingen kan motstå att titta på och beundra? För att bli den där riktigt Store Fotografen som limmar in ära, priser och berömmelse?

Ett intressant liv kanske någon skulle säga:. Någonting särskilt att berätta om. Något som går utöver åtta-till-fem-tillvaron, tacos på freda'n och en chartervecka i Antalya om våren.

En ungdom på Reeperbahn till exempel. Eller transvestitkompisar i Paris. Några dramatiska krig på andra sidan klotet. Kanske en egen stadsdel i Tokyo att rota runt i. Ett liv i knarkarkvartar i Tulsa, som tjackhora i  New York eller bland romer i Östeuropa.

Eller egna ögon att se med. 

Ögon att rikta mot den lilla del av livet och verkligheten som tilldelats just mig. Jag kanske inte rumlar med oredliga kamrater och lever i sus och dus. Men jag lever just mitt lilla liv och det är jag faktiskt helt ensam om. Och det kan vara något att berätta om. I ord - som i bild.

Passion är inte alltid svallande känslor och breda penseldrag. Passion kan vara att se och envisas med att vilja tala om vad man ser. Som Sune Jonsson gjorde till exempel. Han kröp nära och kom tätt inpå  livet som han såg det, utan stora gester och åthävor. Kanske skymtar en Renatbutelj nånstans, men det är också allt av excesser och det vilda livet man kan ana. Annars är det vanligheten han berättar om. På sitt alldeles egna, ovanliga sätt.

Och alla vet väl egentligen att det är lättare att dra till sig uppmärksamheten om man sänker rösten och viskar?

Det gröna gräset och den andra sidan är en av våra främsta undanflykter för att slippa göra något bra av våra liv. Liksom att lägga ut tusenlappar på nya kameror och gluggar som ett alibi för att byta upp sig till nya kameror och gluggar om ett halvår igen.

Här är några bilder av trängseln i London i påskas.

Hästloppet Grand National på puben The Cambridge.

Superhjältar på en busshållplats i Islington.

Kuddkrig på Trafalgar Square.


Rubriken på det här inlägget? Tja, det var bara för att testa om Alf Johanssons kommentar till min  blogg igår stämmer. Att man får flera som kollar om man skriver kända kameranamn i rubriken. Vi får väl se.

Inlagt 2013-05-13 21:10 | Läst 1037 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag erkänner, jag vart nyfiken på vad du menade med rubriken! Dina ord var inte de förväntade men mycket intressanta och värda att fundera över!

Själv ser jag kameran som ett tillbehör till ögat och sinnet, den hjälper oss fånga bilden så vi kan, om vi vill, dela med oss till andra. Delge vår syn på saken :)

Intressanta bilder som fångar mig och får mig att undersöka dom närmare :) Kuddkriget är nog min favorit.

Ha en trevlig kväll!
Svar från goranton 2013-05-14 08:45
Make kuddkrig, not war! skulle man kunna säga. En intressant årlig företeelse som tilldrar sig i ett hundratal städer i världen.
"Kameran som ett tillbehör till ögat och sinnet". Mycket bra formulerat!
/Vänligen Göran
Lurad en gång är ingen gång, men två gånger är en vana! :) Ser framemot vad du har att komma med imorgon! Förresten, härliga bilder som funkar utan en text med vissa kända kameranamn... :D
// mvh Bosse
Svar från goranton 2013-05-14 08:42
Jag lovar att det inte ska bli en vana. Du vet att ropa för vargen och allt det där ...
/Fridens
Göran
Ditt inlägg publicerades ungefär samtidigt som mitt inlägg med rubriken De glömda barnen i Ryssland. Till dags dato har de båda inläggen haft ungefär lika många läsare. Det kan ju givetvis vara som så att Ryssland lockar lika många läsare som Leica! :)

I övrigt vill jag bara säga att din text var mycket intressant, läsvärd och tänkvärd. Men jag måste erkänna att om jag inte hade läst ingressen till din text i blogglistan så hade jag förmodligen inte klickat mig in till inlägget och kommenterat det.

Som avslutning tänkte jag dela med mig av ett citat som stämmer väl in på mitt sätt att fotografera:
"Humanity is the foundation of any image. Then comes the journalism aspect, and then the photography."

- Edmond Terakopian
/Mikael Good
Svar från goranton 2013-05-14 08:41
Så sant Mikael. Och visst är det intressant att ett varumärke kan ha en sådan dragningskraft?
/Allt gott
Göran