En äldre mans strövtåg genom tillvaron. Ibland med en kamera i handen.

STRÖVARKORT: DAGENS BILD 3

På vägen mot Kyoto kommer man till Miho-museet, vackert beläget i Shigaraki nationalpark. Det är ett arkitektoniskt mästerverk med en fantastisk samling konstskatter. Den kinesisk-amerikanske arkitekten Ieoh Ming Pei har lyckats väl med ambitionen att få byggnaden att smälta samman med naturen.

Dessa fyra japanska kvinnor är fotograferade i en av museets stora luftiga gångar. De bär oerhört vackra kimonos, en högtidsdräkt som bara används vid speciella tillfällen.

Inlagt 2017-12-28 07:23 | Läst 1134 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag antar att man reagerar bara för att det är så ovant att se kvinnor i kimono. Fin bild som gör rättvisa både åt kvinnorna och kläderna. Vet du varför de har en kudde på ryggen?
Hej! Enligt wikipedia måste geishor knyta sin obi ("skärp") på ryggen, för att göra det svårare att öppna kimonon. Deras håruppsättningar, smink och kimono skulle också vara enklare än de hos oirans, eftersom geishans skönhet skulle uttryckas genom dess konst, inte deras kroppar.
/G
Intressant! Är väldigt fascinerad av japans kultur.
Undrar också om varför de har en kudde i ryggen samt vill kanske specifik visa den i och med att dom vänder ryggen? Det finns kanske viss betydelse med olika mönster på kuddarna och kläderna de bär på sig?
Kusakabe Kimbei har fotograferat många geishor. Denna bild påminner mig om en liknande bild som han har fotograferat av 3 geishor som vänder ryggen. Han började fotografera innan 1900-talet och kolorerade bilderna. Kan inte förstår att han kunde få fram sådana fina fotografier med den utrustning som fanns på den tiden.
Antar att dessa geishor arbetade som prostituerade på den tiden…..Många ser mycket unga ut.
Det ska även ha funnits manliga geishor enligt vad man kan läsa här https://sv.wikipedia.org/wiki/Geisha. Undrar hur dessa kan ha sett ut?
Tony Johansson 2017-12-28 11:40
Vill bara korrigera lite. För det första är det inte Geishor på bilden, utan Japanska kvinnor klädda i traditionell Kimono.

För det andra är det en myt att Geishor var/är prostituerade. De är professionella underhållare/musiker och ingenting annat.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Geisha
Marie_1 2017-12-28 12:01
Precis, man har allt att lära sig om japansk kultur. Tack för förtydligandet ;)
Svar från goranton 2017-12-28 12:38
För den som vill veta mer om geishans förunderliga värld rekommenderas boken Geisha av Lesley Downer. Men, som redan påpekats: skilj på äkta geishor som är tämligen sällsynta och maikos som är under utbildning. Samt förstås turister utklädda till geishor i exempelvis Kyoto. Kan se bra ut men är långt ifrån the real stuff.
/G

PS. Kolla in den här bloggen i morgon. Då visar jag en bild från Kyoto på en maiko.
Tony Johansson 2017-12-28 14:22
Jo, det finns nog en hel del att upptäcka vad det gäller Japan. Ett liv räcker nog inte, för att inte nämna en vistelse om 90 dagar =0 !
Skall till Japan i mars och har naturligtvis för avsikt att åka till Kyoto (bokat 10 övernattningar där).

Tror du jag hinner att "se" Kyoto på tio dagar, eller bör jag förlänga min vistelse där ? Har läst på lite om japan i allmänhet och Kyoto i synnerhet, och det förefaller finnas hur mycket som helst att se där.

Tänkte spendera de nittio dagar man får när man kommer till Japan och det är så mycket att se så jag vet inte hur jag skall hinna med allt. Får känslan av att jag blir tvungen att flänga runt som ett skållat troll, och det är inte så jag vill uppleva Japan. Inte lätt det här, inte.

Ser fram emot att besöka Japan, en drömdestination för mig.
Svar från goranton 2017-12-28 12:34
Jo, Japan var en dröm även för mig. Tio dagar i Kyoto låter mycket jämfört med de tre jag hade på mig. Men stan är så spännande att man nog kan spendera ett liv där, även som ickejapan.
/G
Tony Johansson 2017-12-28 14:18
Tur att du avslutade med att man nog kan spendera ett liv där, blev rädd att jag bokat en för lång vistelse i Kyoto, men så är nu inte fallet, vad jag förstått.

Dessutom (föga överraskande ?) är det tänkt att bli en del fotograferande i Japan, och jag är en "slow photographer" så tio dagar kanske blir lagom ?

Googlade på Kusakabe Kimbei och oj vilka fina bilder han tagit. Tänk om man hade fått uppleva det gamla Japan, innan det blev så influerat av väst, det hade varit fantastiskt !

jaja, oaktat vilket, lär jag inte åka tillbaka, så det kan vara skönt att få det riktigt gjort, s a s. Är naturligtvis intresserad av att ta mer del av dina reflektioner och upplevelser av Japan, så risken är att det blir ett väldigt långt blogginlägg ;-).
Snygg bild! Fint att en av kvinnorna vänder sig om och ler in i kameran.
En riktig geisha hade lång (många, många år) utbildning i allt från teceremonin till kultur och musik och naturligtvis i hur man underhåller betydelsefulla gäster. Minns jag rätt kunde de mest betydelsefulla geishorna väljas ut redan i unga år för att sen kanske hinna få 10-15 års utbildning innan de började sina uppdrag. Fin bild!/ Björn T