En äldre mans strövtåg genom tillvaron. Ibland med en kamera i handen.

Nyliga kort ... 55

Om att förstå sig på konst.

Det finns alltid dom som kan. Som begriper och inte inser att andra också gör det.

På museer och utställningar är det en vanlig syn, att någon - oftast en man - lägger ut texten om mening, innehåll och underliggande orsaker till att man står och glor framför en tavla som tydligen behöver en brux. Mansplaning heter det på modern svenska och det kan vara en ganska irriterande företeelse.

Visst är det trevligt när en kunnig guide berättar om konstverk som man inte visste något om, men den själpåtagne konstvetaren är 0ftast en störig figur i galleriet. Särskilt om man själv råkar vara insatt i det som hänger på väggen och hör att föreläsaren inte är det utan är tämligen okunnig i ämnet.

Men, varför reta upp sig? Det är väl egentligen ganska underbart att människor fortfarande, i dessa kulturnedmonteringens sista darrande dagar, betalar för och förmår samlas framför dukar och skulpturer för att ta del av en annan människas visioner om livet, döden och konsten sköta en motorcykel?

Inlagt 2023-11-12 10:56 | Läst 431 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag säger som i Stefan Sauks gamla sketch: "Jag är skeptisk..."

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/konst-pa-stan.htm
Fin bild, Göran! Ja, det ser ut som att mannen står och förklarar för sin kvinna om varför just det där lilla penseldraget (eller penselstänket, för det här är väl en Jackson Pollock-tavla?) är så viktigt för målningen.
Trevligt att du bröt mot fotoförbudet, så att du kunde fånga detta på bild :)
Svar från goranton 2023-11-12 15:21
Pollock? Japp, på MOMA i New York.
/Göran
PS. På MOMA får (åtminstone fick) man plåta tidigare. Fast det kan ju ha hunnit ändra sig.
/G
Själv tänker jag i mitt stilla sinne, så skönt det vore om det ”bara” var konst folk talade om utan att kunna och förstå……..Instämmer alltså :-) Hälsningar/ Björn
Svar från goranton 2023-11-12 22:02
Så sant så sant.
/Hälsningar Göran