En äldre mans strövtåg genom tillvaron. Ibland med en kamera i handen.

Cartier-Bressons dansande fötter

Jag har nog sett den fem gånger vid det här laget, filmen om Henri Cartier-Bresson på SVT-Play. Så bra, så nära, så gripande, så sensuell. En gammal man som rätt upp och ner sitter vid ett bord och visar sina bilder för kameran. Och för mig. Ibland med en verbal kommentar, andra gånger enbart med en finurligt spefull glimt. Alltsammans varvat med hyllande kommentarar från andra storheter som Isabelle Huppert, Josef Koudelka och Elliott Erwitt.

Så franskt, så jävla genialt enkelt. Så sevärt. Så passa på och titta alldeles gratis.

Fast en sak får man inte se och det är HCB:s danssteg när han plåtar. I jakten på den  geometriska fullkomlighet och balans som han pratar om i filmen, måste man vara rörlig. Det får man se i början av den här filmen. Kan man dessutom franska får man säkert höra en massa annat matnyttigt också.

Själv föredrar jag soffan denna söndag, bläddrande i den här:

Förutom en massa bilder innehåller den här MoMa-katalogen mängder med information och text. Bland annat får jag veta anledningen till att HCB krävde att hela neget skulle kopieras med svart ram. Det var för att han inte såg sina rullar på månader. De skickades på olika vägar över världen för att så småningom hamna hos någon bildredaktör som inte alltid var särskilt känslig med saxen. Så när Henri blev alltmer känd och respekterad, då Magnum bildats, förbjöd han beskärningar och krävde att hela bilden skulle kopieras.

Katalogen innehåller också sidor med hans kontaktkartor. Synnerligen intressant att studera dem i närbild. Nästan som att snoka i hans byrålådor.

Att han bara använde sin 50:a är en sanning med modifikation. Under sina resor hade han alltid en 35:a och en 135:a och med sig och båda använde han för magasinsjobben. Och han plåtade även i färg.

Henri Cartier-Bresson, The Modern Century, heter den 375 sidor tjocka katalogen som också innehåller kartor och kronologiska förteckningar över alla HCB:s resor runt världen, listor över alla tidningar och magasin han jobbade för samt specifiering av vilka jobb han gjorde för dem. Samt en komplett bibliografi och filmografi. Allt detta utöver en fyllig och detaljerad biografisk text. Mycket matnyttigt för oss nördar alltså.

Inlagt 2011-12-11 15:10 | Läst 2603 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?