- Mats Larsson

Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

2 | Mycket nytt

Brödbakningen, den dagliga fortsätter. Jag kalljäser ett recept i kylen och klickar varje dag ut några degkladdar till dagens behov som får stå och gräddas i 20 minuter i 250 grader. Vansinnigt goda blir de, för den ekonomiskt lagda blir det dessutom billigt. Det kan rekommenderas till alla. Bilden tagen handhållen med slutartid på 1/10 sekund med 55 mm objektiv.


Eftersom alla bilder i bloggen redan är uppladdade i ett album på Fotosidan kan man vid förstoring av bilden även kan se exif-informationen under ”Om bilden”.


Jag börjar ju senare nu för tiden och sitter och käkar frukost framför TV. Då säger reportern på SVT

- Ja och nu välkomnar vi Johan Giesecke som har sagt att alla kommer att få Covid-19, vad menar du med det?

- Att alla kommer att få Covid-19.

Jag tycker att själva situationen är så lustig, inte att alla ska få Covid-19, men här sitter en 70-årig läkare och professor emeritus och talar klarspråk. Knappast långrandig men begriplig och trovärdig som alltid. Journalisterna kan knappast rubba honom i sin iver att försöka hitta något som inte håller ihop hans uttalande.

Han har publicerat sin åsikt/teori i The Lancet och jag snokar upp den. Den förklarar på ett bra och enkelt sätt vad han vill ha sagt, detta på en A4, varför göra det svårare liksom.
Kolla här https://bit.ly/lancetG


Jag kollar New York Times och de har som vanligt mycket att förmedla. Där har de bland annat ett reportage om en anställd på ett livsmedelsföretag,  i staden Hazleton i Pennsylvania, som avlider i sviterna av Covid-19 sex dagar innan han skulle gått i pension. Fruktansvärt.

Det som bland annat kännetecknar New York Times enligt mig är deras långa reportage, så långa ser man sällan i Sverige, deras bilder går dessutom nästan alltid att klicka upp till stort format. Dock får man tänka på att Trump hela tiden smutskastar denna tidning som fake news men det gör han ju och andra sidan med alla tidningar.


Jag fick tips på ett bra ställe att fotografera raps på i Peter Dahlens blogg.
Stället ligger norr om Ålabodarna, mellan Helsingborg och Landskrona, utmed kusten. Det är ett återkommande inslag varje år när man har barnbarn att det ska fotas i rapsfält och det fältet Peter Dahlén har hittat är ju super. Så idag så blir det en tur dit för att reka inför helgen.

Historiskt är ju raps en av de växter som man använde i växelbruket, där man skiftade grödorna från år till år enligt ett schema för att inte utarma jorden. Men det var nog förr i världen skulle jag tro, jag har läst om bönder här i krokarna som nu förtiden inte plöjer alls och bearbetar jorden minimalt.


Sagt och gjort. På väg till Ålabodarna kör man igenom Glumslöv. Och där upptäcker jag ett hus som är byggt i gammal stil, med tegel som ser ut att vara från 1900. Men det är helt nybyggt, det är kyrkans församlingshus. Det ser väldigt fint ut och tål att granskas. Bravo kyrkan.


Väl nere vid kustremsan så är det precis så fint som jag förväntade mig. Jag provar att ta panoramabilder men det blir inte som jag hade tänkt mig, trots både stativ och L-bracket. Men platsen är ny för mig och där ska det fotas i helgen, absolut.


På väg från kustremsan upptäcker jag ett fornminne, fotar det rakt i motljus som antagligen är fy fy men vad gör man? Det är en så kallad gånggrift där man hittat allt möjligt men även skelettrester från människor. Den är byggd 3600-3200 år före Kristus. Mäktigt.


På väg hem ser jag symboliken med en vindmölla/tidigare väderkvarn, rapsfält och Skåne. Det är dock ganska ljust fortfarande och min idé var att ha en synlig vingrörelse. Upp med stativ, längre slutartid, upptäcker att man kan gå ner till 64 i ISO, ner med bländaren till 22, allt för att minska ljusinsläppet.

Efter lite testande så får jag till en acceptabel bild. Ser i Lightroom att den blå himmeln är något grönare, kan det bero på det lägre ISO-talet? Upptäcker hur många fläckar på sensorn som helst men det går ändå ganska snabbt att fixa med Lightrooms fläckborttagningsfunktion. 

Jag får nog kika på att skaffa ND-filter för att underlätta processen till nästa gång och i alla fall få kameran att se lite mörkare på tillvaron ha ha.


Postat 2020-05-07 09:28 | Läst 316 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

1 | Inspirerad

Ja, på måndagen kom då beskedet att även företaget jag arbetar på nu ser en vikande orderingång och för den sakens skull tar till verktyget korttidspermittering. Det innebär för egen del jag är arbetsbefriad 40 % av min normala arbetstid men står till arbetsgivarens förfogande. Sedan i påskas arbetar jag hemifrån, min fru har gjort det en längre tid.

Samtal sker i dessa dagar på distans, kanske väl tilltaget i detta fall.

Jag har inte riktigt upptäckt bloggdelen på Fotosidan förrän igår då jag fick syn på flera intressanta blogginlägg, bland annat Bob Bovins som innehöll en fin bild ”Teknisk fulländning?” på en tulpanrabatt och ett intressant resonemang. Kikar man runt bland bloggarna så har många en lång erfarenhet av både fotograferande och av bloggande, något jag inte kan skryta med. I min andra blogg på quite.se/fotoblogg så har jag kommit till blogginlägg nr 53 och detta är som ni förstår mitt första här.

Som sagt blev jag inspirerad av tulpanbilden och tänkte att jag skulle försöka åstadkomma något liknade. Jag tog min elcykel, cyklade iväg och funderade var jag sett några tulpaner. Till saken ska nämnas att jag inte har fotat så mycket blommor den senaste tiden, mina fotokompisar suckar och verkar inte tycka det är något att fota, ungefär som att skjuta på en sittande fågel. Men jag gillar blommor.

Åkte till Öresundsparken som jag vet har haft en fantastisk plantering av blommor. Väl där upptäcker jag att det nog inte var i år i alla fall. Åker vidare till Sankt Jörgens plats och där är havet, nåja, med tulpaner i full blom.

Har en fotosession där, de flesta andra som går förbi fotograferar också, en dam kommer fram och börjar prata och får se bilden jag nyss tog när hon stod och kollade in mig. 

Ganska nöjd cyklar jag uppför den branta Långvinkelsbacken utan att bli varken trött eller svettig. 

Kul det här.

Postat 2020-05-06 11:40 | Läst 541 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4