- Mats Larsson

Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

150 |

Snabba ryck. Från klubbandet av det tidsbegränsade bygglovet i juli 2021 till färdigställande av 39 lägenheter tog det 10 månader. Läget i ett industriområde, Gåsebäck i Helsingborg, är okänd mark för bostäder eftersom det inte finns några andra bostäder där. Nytt är också det tidsbegränsade bygglovet.

 

Moduler är framtagna i Malaysia och huset stod färdigt lagom till stadsmässan H22. Men än idag, 10 månader efter färdigställandet, står huset tomt. Anledningen sägs vara att de ekonomiska förutsättningarna ändrades i och med att investeringsstödet för hyresrätter och studentlägenheter har avvecklats.

 

Men nu har hyrorna fastställts och förhoppningsvis fylls huset med hyresgäster, spännande på många sätt.

Postat 2023-03-26 18:52 | Läst 968 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

149 |

Söder glöder är den senaste beteckningen på fastigheten som uppfördes 1966-1967, då som ett Domusvaruhus med parkering på taket.

---

 Året är 1960 och visar Södergatan 30-48 där Domushuset senare kom att uppföras.

-----

---

Domus har funnits med i mångas uppväxt, de fanns i de flesta stadskärnor i landet, som flest fanns det 200 st. Kooperativa förbundet hade ett eget arkitektkontor KFAI - Kooperativa Förbundets Arkitekt- och Ingenjörsbyrå och fungerade som totalprojektör när nya varuhus skulle byggas.

 

Under 1980-talet hade luften gått ur konceptet och en ändring till gallerier i lokalerna genomfördes. En ombyggnad gjordes av byggnaden 1987 och döptes då till Söderpunkten och Domus lades ner.

 

2016 påbörjades ombyggnaden av gallerian. Ovanpå gallerians parkeringsdäck byggdes en biograf med sju biosalonger. Byggnaden kompletterades med en bostadsdel, 20 våningar hög med 80 lägenheter. Totalt 73 m över vattnet är byggnaden och det måste vara en magnifik utsikt över Öresund. Trots att man använde en del av parkeringsdäcket att bygga biografsalong finns det fortfarande 302 platser kvar att använda.

 Den välkända Kärnan skymtar i gattet.

-----

Några som inte tycker att detta är något att skriva hem om är Arkitektuppropet, de går hårt åt huset och dess utformning och det kommer på 3:e plats i årets fulaste nyproduktion, läs och begrunda här: http://bit.ly/3TpYzeF , för egen del är jag inte lika upprörd men man undrar vad Fotosidans läsare tycker.

---

När vi ändå är inne i det moderna så kommer här en bild som visar en av två hissar från gång- och cykelbron över Malmöleden som är huvudleden in i staden söderifrån.

---

Postat 2023-03-20 13:13 | Läst 931 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

148 |

Det finns många som vill gott, både för medmänniskor och miljö. Det finns också andra men de berör jag inte här. Ett exempel hittade jag på Saltå Kvarn i Järna ett stenkast från E4:an som vi färdades på. De skriver till och med ”Laga en bättre värld” och ”Bara rent mjöl i den här påsen” på sina påsar av papp. Förutom en tilltalande design på sina förpackningar så verkar de göra gott både hemma och borta.

Annars är slogans typ ”Lär träffa nya kamrater” som vi hade i vår skytteklubb i början på 80-talet inte någon ny företeelse, men det är kanske inte fullt så vanligt numera. Jo, här är en förresten ”Syftet är gott”, den får bli till en som just säljer mjöl, den kom jag på precis, ha ha.


-----

En hel del av de som vill göra gott för miljön och plånboken är förare eller köpare av elbilar, de har det lite kämpigare nu än tidigare. Inte nog med att miljövänligheten ifrågasätts, kostnaden för att ladda har blivit högre och sedan en tid har bidraget vid nyinköp slopats. Med mycket kort varsel, från ena dagen till den andra, den 8 november, infördes det och som en följd av dessa samverkande faktorer har försäljningen till privatpersoner i stort sett stannat av. Detta i kombination med råvarubrist och långa leveranstider gör att mer än en väljer något annat. Men kikar man närmare på statistiken är det inte så illa för elbilar, det finns fortfarande företag som köper och nivån är ungefär som tidigare 7 000 st i månaden, detta gäller registrerade fordon, bilhandlarna vittnar dock om annat.

 

Här är det dock extra svårt i kyla och med snö i mängder, om man då inte har extra långa laddkablar tillgängliga vill säga, men då skulle man å andra sidan blockera vägen…

 -----

Några som vill andra människor gott är skolpoliserna. Här hälsas alla barn glatt med ett ”God morgon” samtidigt som hon stoppar trafiken och släpper fram barnen som längtar till att åter få träffa sin fröken. Hoppfullt.

Här är en länk om skolpoliserna historia.

 

-----

Postat 2023-03-13 10:45 | Läst 1038 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

147 |

Under vår vistelse på Resarö hittar vi på lite mellan lämning och hämtning av barnbarn på förskola och skola. Det är kul med miljöombyte även om det i vissa avseende kastar en tillbaka till tiden när man själv var småbarnsförälder. Det där med att det är en jobbig period när man är småbarnsförälder kan man lätt inse även om vi på vår tid inte la tid på att uppdatera sociala medier eller träna för den delen. Tiden till det finns egentligen inte enligt mig.

Men man kan kombinera sysslorna, då bör det absolut bli mer tid över. Rasta jycken, köra ett barn till skolan och det andra till förskolan tex. Första dagen jag såg honom var det inte plogat, varken på trottoar eller väg, så då höll sig  ekipaget på vägen, hunden var barriär mot övrig trafik.

—-

 

Vi åkte några bilfärjor, gratis – otroligt, och när vi kom till Värmdö såg vi plötsligt resultatet av en singelolycka, en bil hade kört av vägen och stod parallellt med denna och föraren stod med mobilen i hand uppe på vägen och sökte kontakt med räddare i situationen. Han såg välmående ut så vi stannade inte.

 

Men frågan som smög sig upp i min hjärna var, polisanmäler man singelolyckor? Efter lite googlande inser jag att det inte behövs. Lite märkligt, det kan vara ett rattfyllo som denna gång hamnade i diket men vad händer nästa gång, det finns ett annat håll att vimsa till det åt nästa gång. Hmm.

—-

 

Målet på Värmdö var denna gång Artipelag, en privatägd verksamhet för konst. Imponerande på alla sätt men alla kanske inte har detta som utflyktsmål. Men toalettbesöket innan avfärd tillbaka gav oss idéer om hur man kan lösa frågeställningen med handfat i toalettutrymmen.

—-

Postat 2023-03-10 23:03 | Läst 444 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

146 |

Det finns en del skrivit om ålder men även talesätt. Ett är ”Ålder går före skönhet”, det kan vara användbart när man står i kö och de andra köande också har den uppfattning. ”Ålder är bara en siffra” är nog också rätt men det brukar framhållas av de som är gamla, har hälsan och kanske även ser yngre ut.

 

Om man går på kyrkogården blir man automatiskt påmind om åldern, det är rena mattelektionen. Annorlunda är de märkliga och ålderdomliga titlarna man finner på gravarna för den delen. Men här i staden finns det även lindar på kyrkogården som nu är hamlade, dvs hårt beskurna. Deras utseende blir märkvärdigt med denna åtgärd som utförs vid just denna tid. Det var likadant med lindarna på Clemenstorget i Lund i förra veckan. Men nu till ytterligare en annan anmärkningsvärd sak, lindar kan bli 800 – 1 000 år gamla, lite oväntat, åtminstone för mig.

 Vi är på Nya kyrkogården i  centrala Helsingborg som trots namnet inte längre är så ny, den invigdes 1885. Här finns det alléer av de omtalade lindarna.

Ett träd som tillhör släktet vide är pilar. För mig är det sinnebilden för Skåne och kanske då som avdelare mellan ägor eller vid infarter till gårdar. De är ofta mindre raka om man säger så, vinden gör ofta sitt till. Dessutom är de också oftast hamlade. En metod som var vanligare förr i världen eftersom man då fick mat till djuren. Träden är oftast knotiga, barken väderbiten och de ser väldigt gamla ut, typ flera hundra år verkar vara rimligt. Men sanningen är att de ”bara” blir 50 - 60 år. Även detta är oväntad information.

Här av vi hamlade pilar framför den ännu inte invigda bilhallen för fordon av de mer exklusiva slagen. Cyklisten, susandes fram på en helt vanlig hederlig cykel, upptäckte jag inte förrän han höll på att köra på mig, oväntat även det.

----------------------------------

Postat 2023-03-04 22:46 | Läst 498 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 Nästa