- Mats Larsson

Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

103 |

Covid-19 är vi hjärtligt trötta på vid det här laget. De ska hållas avstånd, nysas i armveck om man nu överhuvudtaget vågar nysa, arbetas hemifrån för de som är i arbetsför ålder och har möjlighet, respektera max antalet personer i ett rum, ja det finns fler rekommendationer, det är helt klart och välkänt.

En bild på detta förälskade par i dessa tider kunde jag inte motstå att ta.

---

Postat 2022-01-30 21:05 | Läst 697 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

102 |

Man kan lugnt säga att tiderna har förändrats. Den insikten har nog de flesta men låt mig ändå ta några exempel. I min ungdom var jag järnhandlare under cirka 7 år. På den tiden var det inte ovanligt att kunderna kom in med en skruv eller mutter i handen och beskrev behovet att det ville ha några likadana fast lite tjockare. Man pratade då lite med kunden innan man sprang ner för trappan, plockade fram kundens behov, slog i prislistan, tog emot betalning, kanske några kronor, och önskade kunden en fortsatt trevlig dag. Redan då på 80-talet, vi pratar 1980-talet, började stormarknaderna att etablera sig och sålde det vi sålde i järnhandeln till betydligt lägre pris. Nuförtiden kan kunden på byggmarknaden plocka till sig vilka skruvar och muttrar de önskar, väga dem och sätta en etikett på påsen, till ruskigt låga priser.

---

 

Idag såg jag för första gången parkeringsplatser för hundar, var då, jo utanför en stormarknad. Hundarna slipper stå ute i regnet och om det skulle bli för kallt eller varmt aktiveras luftkonditioneringen. Jo, jo, förr i världen så var lyxen en krok utanför affären att fästa hundkopplet i. Hmn, en riskabel metod om man vill behålla sin ögonsten, de små liven är ju inte gratis direkt.

 ---

Mitt tredje exempel är IKEA. Ni vet företaget som förknippas med Sverige när man är utomlands och man som svensk blir lite stolt över. Affärsidén som gjorde Ingvar Kamprad till en av världens rikaste män. I början av IKEAs etablering blev han motarbetad av de flesta, han och IKEAS affärsidé var ju ett reellt hot mot deras verksamheter. Så för att över huvud taget kunna tillverka sina möbler fick det bli utomlands. Det kanske fanns andra skäl också som inte alltid redovisas. Under en period hade de även kvalitetsbrister men det känns också länge sedan nu.

Men nu känns inte den kritiken aktuell. Men man blir förvånad när man kommer dit. Idag var jag och min fru med mitt bonusbarnbarn Walter 3 år och käkade köttbullar på IKEA. Jodå, det var både gott och billigt, 55 kr. Gratis glass till barn under 13 år. Matbrickorna och dess innehåll skannas automatiskt och matplatserna är säkert 300 st till antalet. För den som fortfarande vill ha korv med bröd betalar 5 kr, men det är på väg ut ur varuhuset. Men en inredningsbutik som har ett så rationellt sätt att sälja mat, det är unikt, och det är väl därför som det inte är någon större diskussion om det heller.

 ---

Ett sista exempel. Vi har som sagt barnbarn i åldrarna 1 – 6 år och Astrid Lindgrens filmer är populärt att kika på. Ett Pippi Långstrumpklipp utspelas i en godisaffär. Expediten bakom disken plockar ihop vad kunden pekar på. Även om detta ska föreställa förr i världen så var det så när jag var liten. Man handlade för 1 kr och det fanns 1 öresgodis. Numera gör man allt själv, man plockar, väger och etiketterar påsen med lösgodis. Det är rejäla utrymmen som varuhusen erbjuder och säkert en av de mer lönsamma avdelningarna.

---

Postat 2022-01-29 17:48 | Läst 715 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

101 |

Snurrig, kanske det. Det började med ett läkarbesök och slutade med en uppfriskning av historia. Uppfriskning är kanske ändå inte riktigt rätt begrepp, jag visst inte någonting alls om kvarteret Strömkarlen.

 

På väg från läkarbesöket såg jag att trappan var speciell, innan dess hade jag upptäckt att en ljusgård från första våningen och uppåt var lite annorlunda, dessutom var det hela inklätt i ljus kakel. Jag tog bilder med mobilen men hade tid och gick tillbaka och hämtade kameran som jag hade i bilen.

Dekoration i trapphuset, det är kanske lite svårt att se vad det föreställer med dekorativt är det onekligen.

---

Jag börjar gräva, huset ser ut som ett 70-talshus men är byggt 1964-1966, arkitekt var Carl Nyrén. För min del så är det inte någon skönhet utifrån sett men visst har det kvalitéer när man väl kommer in i det. Det ersatte ett större hus som hette Arnhamnska gården, den senare delen byggdes år 1862. Delar av det huset/kvarteret har flyttats och återfinns numera på friluftsmuseet Fredriksdal.


Här har vi huset som i folkmun även kallas Trygg-Hansa-huset.

Det är alltså huset till vänster som var föregångare till Trygg-Hansahuset. Rakt fram finns husen kvar, dessa revs när man möjliggjorde passagen upp till Kärnan via det som kallas Terasstrapporna. Dessa färdigställdes 1903, denna bild är från 1890-talet.

-------


Vi har nu Terasstrapporna och Kärnan i ryggen och har näsan mot Danmark.

Här ser man tydligt Arnhamnska gården till höger. Bilden är från 1901 så byggnationen av Terasstrapporna har antagligen påbörjats.

Ännu lite längre ner och ännu tidigare, året är 1898. Ett år tidigare färdigställdes Rådhuset, huset med klocka i tornet.

---

Postat 2022-01-27 00:00 | Läst 755 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera