- Mats Larsson

Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

80 |

”Vad ska du med bil och villa när du mår så jävla illa?” Strofen är som många vet inte min utan den kommer från nyligen avlidne Peps Persson. Musikanten som sjöng blues och reggae på så bred skånska att även vi som bor i denna landsända hade svårt att hänga med i textraderna.

Men om man nu inte bor i villa, då är väl lägenhet ett alternativ som gäller för många. 42 % bor i lägenhet. Och då kommer nästa strof: "Hög standard, va fan är hög standard?"

Ja, båda frågorna är bra och relevanta och jag tänker att balkong är väl ett visst mått på standard i en lägenhet. Det finns de som saknar balkong och som inte bryr sig eller måste gilla läget, men en hel del tycker nog att balkong förgyller livet. Men det kan se olika ut kan man säga.

Här har man små balkonger, sundsutsikt men ett tåg som går ner under jorden väldigt nära huset. Det kanske både bullrar och vibrerar, framför allt för den nyinflyttade. Dessa hus ser ut att vara byggda för 75 - 90 år sedan. Det finns nyuppförda hus norrut, där har just utredningar om buller och vibrationer försenat projektet i 20 år. Men dessa äldre hus omfattades troligen inte av så rigorösa krav.

--------------------------------

Vi är på Söder, byggår 1920. Ursprungligen var alla lägenheterna enrummare men har därefter utökats till att omfatta fler rum. Balkongerna, även de ganska små ligger mot gården. 

--------------------------------

Här är plats även för en hammock på balkongen, om man gillar liv och rörelse kan man kika på bilarna på vägen strax framför huset.

--------------------------------

 

Här är så stora ytor att vissa har två sittgrupper på sin balkong, rymligt får man säga.

--------------------------------

Sundsutsikt, stor balkong med sundsutsikt, jag vad kan man mer önska? Kanske lägre hyra då. Detta hus ägs av Helsingborgshem och innehåller endast hyreslägenheter.

--------------------------------

Men Peps gjorde även en lättsam låt som jag tror att de flesta barn som växer upp idag sjunger, "Oh Boy", en vers går så här:

 

Oh boy!
Här på trädgårdsgången, går vägen till ett äventyr
Ja, tänk ändå att man kan bli så glad
Av markens blommor och av gröna blad
Och barnet i en kommer hem igen
Till glömda drömmar och till sommaren
Oh Boy!

 

--------------------------------

Postat 2021-07-12 14:33 | Läst 931 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

79 |

Saluhallen i Malmö, ja det har funnits flera under årens lopp men nu är det denna som gäller. Den ligger ett stenkast från jättebyggnaden Malmö Live. Jag läser på och ser att den ganska nyligen är uppförd till dagens skick, utgångsmaterialet var ett tomt skal som tidigare hyste ett godsmagasin. 

Historien om dess tillkomst är intressant och har skrivits bra av andra, läs mer här: https://bit.ly/3qVJjrB

Huset till vänster med fasad i orange/brunt är ett P-garage.

Stället myllrar av liv och är nu en av attraktionerna i staden. Jag tycker att det är en fascinerade byggnad, med dess plats, utseende och omgivning, det har jag tyckt även tidigare så här kommer även en bild från ett tidigare besök 2019:


Men innan återuppbyggnaden startade såg det ut så här, året är 2015 och bildkällan är Lokalnytt.se

---

Postat 2021-07-06 23:55 | Läst 803 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

78 |

Mitt lilla objektiv med 35 mm brännvidd har hamnat i skuggan av de andra större och tyngre varianter jag har. Jag har helt enkelt glömt bort mina tidigare prioriteringar att utrustningen ska vara lätt att bära. Nåväl med detta objektiv på kameran kom känslan snabbt tillbaka. 782 gram tungt är ekipaget och objektivtestare kan nog hitta fel och brister men jag tycker att det är en nätt och trevlig kombination. Dessutom har objektivet ett fiffigt och litet motljusskydd.

 ---

Tittar man i backspegeln så gav jag mig på det svåraste som finns, streetphoto. När jag nu åter skulle ge mig på detta så var det samma sak, inte lätt precis. Men jag tänker att träning ger färdighet så just nu ligger jag alltså i träning. I bakhuvudet ringer påståenden från de som kan genren att man får vara glad om man tar tre fyra bilder om året som är bra. Inte särskilt upplyftande. Men broar och hus finns ju kvar i städerna så det kan man alltid tröstfota även om nu inte detta var målet.


Apropå backspegeln, två motorcyklar av den tuffare sorten, skinnvästarna på förarna skvallrade om Göteborg som härkomst, kom inrullande när jag gjorde mitt första besök i Laholm.

---

Nästan gatufoto, gatufoto ska tala för sig själv så därför...

---

Så här snygg bro hittar man i Ängelholm.

---

I Malmö finns det mycket att fota, kul att det är så nära, för mig i alla fall. Här är Hovrättens svarta byggnad, ett stenkast från city, bara en kanal bort.

---

Postat 2021-07-04 23:48 | Läst 947 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera