- Mats Larsson

Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

26 | Modernt

Det är intressant med arkitektur eftersom det vid förverkligandet oftast kommer att bestå och glädja/förarga människor under en lång tid. Några generationer efter uppförandet undrar man kanske "hur tänkte man här?" eller rättare sagt "tänkte man här?". Eftersom husen bör stå i åtminstone hundra år så kan det bli en och annan tanke som tänks om ett hus. Inte om alla hus så klart men en del sticker ju ut mer än andra. Men det är ju bara yta, säger kanske någon, det är väl ändå insidan som räknas?

Än mer intressant blir det om man studerar resultatet av den enkät som universitetslektor Ola Thuvesson gjorde 2018. Han tog fram två exempel som de studerande, 462 st, skulle avge omdöme om. En var en typiskt skolåda på höjden, täckt av glas (som finns i Helsingborg), den andra var samma skolåda fast med lite inbjudande portar, harmoniska fönsterinramningar, smäckra balkongräcke och spännande torn. 95 % föredrog alternativ två, det alternativet som inte byggs nuförtiden alltså. Vi bygger alltså för människor som inte gillar vad de ser. Men det var ju två år sedan, vi har väl utvecklats sedan dess, eller?

***

Men får/skaffar man en spännande tomt, ok kanske med en väl utmanande sluttning, så kan man få till det så här:

***

Vad tycker du?

Var det bättre (i mening snyggare/mer intressant) arkitektur förr?

Tycker du att det kanske finns mindre lyckad arkitektur då som nu?

eller

Tycker du kanske att det som byggs nu är det mest intressanta?

För egen del lutar jag nog åt alternativ två, med tillägget att "bra" arkitektur är kul både då och nu.

***

Postat 2020-06-26 16:38 | Läst 417 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

25 | Mölle drar 2:2

Mölle, en pärla på nära håll, i alla fall för oss. Kontrastrik dessutom. Kommunen har sålt åtta tomter på hamnområdet och om några dagar öppnar det en baguetteria i denna lokal. Ägare är ett kändispar varav den manliga parten har varit en hejare på åka skridskor i rödvingad klubb över there. Som synes återstår det just nu lite småfix.

Om ni undrar över tanken med bilden så ville jag ha med den gamla brandstationen till vänster (numera restaurang) och glasskiosken till höger om baguetterian för att visa kontrasterna. Mindre önskvärt var ett omgärdande staket och en sol som visade sig från sin bästa sida. Vad säger man, "en smör- och brödbild" ha ha.

***

Mitt i citystråket, där bilarna kör, ligger denna idylliska byggnad, byggd 1903 och är uppseendeväckande snygg.

Läser vidare på Wiki och blir förvånad, kolla själv.

***

Underbart är kort som Povel skrev så jag slutar här men jag tror jag återkommer i ämnet...

***

Postat 2020-06-24 00:01 | Läst 572 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

24 | Mölle drar 1:2

Det gäller att utnyttja sommardagarna. Så vi besökte Mölle, detta omtalade ställe som drog badgäster från Europa när förra seklet var ungt. Där badade herrar och damer tillsammans och det var på sin tid både anstötande och ovanligt tydligen. Men strömmen av folk var så stor att det anlades 10 km järnväg hit år 1910 från Höganäs. Den bekostades av privata affärsmän och turismen blomstrade, då liksom nu.

 Även Povel har nämnt Mölle i en sång från 1951, Gräsänkling Blues:

 …Min fru har rest till Mölle, till Mölle by the sea. Hon for för fjorton da’r se’n, och jag kände mig så fri…

***

Vyn, där man från piren ser merparten av husen längs berget har jag försökt att fotografera flera gånger tidigare. Denna gång är jag ju äldre, förhoppningsvis klokare och har andra prylar och lyckas få till en bild som jag hade tänkt att den skulle bli även de andra gångerna. Kul.

För er med breda skärmar finns här bilder med 4000 px bredd i färg och här i svart/vit.

Fotosidan har ju sin begränsning på 2880 px i bredd men det går ju som synes att lösa.

*** 

Men Mölle är betydligt mer än så, en populär plats är krukmakeriet som dessutom är kafé och matställe. Kön ringlar sig långt ut på gatan, till viss del kanske en effekt av Corona men ändå. Ett resultat av hög popularitet, förståndiga gäster och begränsad kapacitet i alla fall.
Nu blev det väl rätt ha ha.

***

Villa Italienborg, eternitklädd, från början av förra seklet, nämndes i TV i våras av Gert Wingårdh, står kvar och nedanför den, på andra sidan gatan, på tomten där kortet är taget, en stuga som bara väntar på att ersättas. Lite väl brant tomt kanske, vad vet jag. Vetgiriga klickar här.

Byggår i början av 1900-talet, numera fritidshus tydligen.

 Men det kommer mera...

***

Postat 2020-06-23 16:41 | Läst 447 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

23 | Comebacker

En alldaglig bild på en bil som verkar ha varit hetare, med tanke på att det ser ut som bensin har antänts vid bränslepåfyllningen, skadat lacken, bakrutan och även fälgdekorationen av plast. Men bilen rullar uppenbarligen.

***

Den rullar dessutom framför området Drottninghög, ett stort bostadsområde som har en tveksam klang i mångas öron. Området byggdes för 55 år sedan och ligger på historiskt intressant mark, därav namnet. Nu har man beslutat att en gång för alla fixa till det. Så nu rivs och byggs det och det ser redan nu mycket trevligare ut. Nu är det nog inte så enkelt att bara man fixar ytan så ordnar sig resten men det kan vara en del av lösningen, att folk vill bo där.

***

Idag är några dagar efter en fantastisk midsommarafton. Ja även vädermässigt fast de stora väderprognos-drakarna basunerade ut prognoser på 80 % risk/chans till regn framåt 17.00. Tji fick de och vi satt ute i bara skjortärmarna till efter midnatt, underbart.

Ja idag gick jag en sväng till Fredriksdals friluftsmuseum och återupptäcker denna stuga. Den heter Ågård, är från 1810, flyttad hit från Lagan 1920. En del av byggnaderna runt den brann ner 1962 men huvudbyggnaden står fortfarande och har intressanta detaljer, bland annat en tätning av tak som jag inte har lagt märke till förut. Och den kvalar mer än väl in i temat, byggd, flyttad, brandhärjad och står kvar.

***

Midsommarafton är som sagt bara några dagar bort och vad skådar man då på loftet i en lada?  Där är den lövade stången, i och för sig en mindre variant men den kommer nog fram nästa år igen, då är det dags för come back, jag längtar redan.

***

Postat 2020-06-21 21:31 | Läst 383 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

22 | 94 bast


Mina trädgårdsprojekt kräver att saker ska lösas, prylar ska handlas, oftast modifieras för att slutligen sättas på plats. Inte sällan styrs kosan till den lokala, väl sorterade bygghandlaren. Vad skådas där, mitt bland alla vanliga bilar, en bil som minsann är 94 år gammal. Knappast i originalskick, men i ett skick som ägaren gillar och många med honom/henne och som han/hon gärna tar ut en dag som denna, några dagar innan midsommarafton detta Coronaförpestade år.Jag roar mig med att kolla på vad som hände just 1926, några av dessa saker känner jag igen: Lidingö stad blir Sveriges 112:e stad, Svenske ärkebiskopen Nathan Söderblom angriper vid ett visitationstal i Vaxholm det korta kjolmodet: "Det är rentav anstötligt med dessa korta kjolar", Den nya Nockebybron vid Drottningholm öppnas för trafik. Bron mäter 450 meter i längd och har kostat 550.000 kronor, Svenska sparbanksföreningen börjar ge ut barntidningen Lyckoslanten.Födda: Ingvar Kamprad, svensk företagare, grundare av IKEA, Hugh Hefner, amerikansk företagare, grundare av Playboy. Thorbjörn Fälldin, svensk politiker, partiledare för Centerpartiet 1971–1985, Sveriges statsminister 1976–1978 och 1979–1982. Marilyn Monroe, amerikansk skådespelare. Eftersom jag gillar Povel är denna person självskriven: Brita Borg, svensk sångerska, skådespelare och revyartist. Fidel Castro, Kubas premiärminister och president efter revolutionen 1959, (jo däri Kuba har vi varit, inte imponerad av det systemet och livsvillkoren för folket).Ford ja, modellen heter T och tillverkades mellan 1908 och 1927. Effekten var ursprungligen 20 hästkrafter.  Karossen som är avbildad verkar vara en 2-dörrars sedan. Men jag kan ha fel så klart. Vetgiriga klickar här.

***

Postat 2020-06-16 23:29 | Läst 578 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 Nästa