- Mats Larsson

Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

46 | "Haur du sitt Malmö...

 

...haur du sitt varden".

Nåja.

Ett bedårande barn fanns redan, så det var inte anledning till den hastigt påkomna vigseln som jag förevigade utanför Rådhuset i Malmö i helgen. Det var snabbt avklarat, både vigseln och fotograferingen, och därefter var det hopp och lek. Vädret var strålande och det fanns som vanligt massor att fotografera.


Byggnaden har inte alltid sett så här pampig och prålig ut, det är klart.

 

Rådhuset som har information om byggnadsår, år för ombyggnad och vilket år nuvarande utseende är skapat, målat i förgyllda tecken på fasaden. Vetgiriga kan klicka här.

På Digitalt museum hittade jag denna interiörbild över Knutssalen, troligen från 1890.

 Jag lånar både text och bild från Wikipedia: Arkitekten Helgo Zettervall, 1831-1907, utformade en mycket fri tolkning av hur den ursprungliga fasaden kunde (eller kanske enligt Zettervall borde) ha sett ut.

000

Nästan granne med Rådhuset på Stortorget finns denna intressanta väggmålning på det så kallade Teschska palatset, uppfört 1896. Byggherre var John Tesch, apotekare vid den tidpunkten. I botten på fastigheten ligger Apoteket Lejonet med tidstypisk inredning än idag. Genom byggnaden löper en passage till den bakomliggande gatan Kalendegatan.

ooo

Vi går söderut mot Möllevången. Sedan 2009 täcks planket på Parkgatan mot Folkets park av graffiti. Planket målas om några gånger om året av kommunen.

Här kan ungdomar, hm kanske inte bara denna grupp, med fantasi publicera sina alster utan att klottersanerarna rycker ut.

000

Postat 2020-12-03 13:25 | Läst 636 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera