I blekingska fågelmarker

Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Pollinerade krokusar och morgonfärgade ejdrar

Nu verkar det som om våren kommit till östra Blekinge i alla fall. Veckan och helgen bjöd på nyfikna starar som tittade till mina nya holkar och taltrastar som spelar som om de fått vårfnatt! Krokusarna har återhämtat sig från depressionen och har t.o.m. fått påhälsning av blomflugor och humlor. Också gransångaren har börjat tidigt och sitter och sjunger ihärdigt monotont på samma ställe som förra året då den häckade här precis utanför tomten.


Det kom en del ejderflockar på morgonen men sträcket avtog och blev till intet efter någon timme.


Även några småflockar med strandskator passerade.


Krokusarna fick påhälsning av hungriga insekter...


som försåg sig med godsakerna.

Det var allt för denna gång.

Postat 2017-03-26 19:46 | Läst 3212 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Det stora skådespelet har börjat...


Nu verkar det som om våren verkligen är på väg. Ejderflockarna, om än inte talrika, passerar nu blekingekusten på väg till häckningsplatserna i Östersjön.

Våren är i antågande just nu längs blekingekusten. Synen av ejdersträcken som passerar är en verklig höjdpunkt som signalerar vårens ankomst. Längs strandängarna syns nu vipor, strandskator och strandpipare som börjar muta in sina revir. Lite synd, kan tyckas, att påskledigheten kommer så sent i år. Just den tidiga våren med de fösta talrika fågelsträcken är det jag uppskattar allra mest efter en gråvinter som den gångna då man knappt sett solen på flera månader. Nåja, man får väl försöka planera upp sina helger så att man med gott samvete kan stiga upp någon timme innan solen, ta på sig vinterkläderna och ge sig ut i havsbandet för att möta och hälsa våren välkommen!


De hemkommande med polenfärjan hälsades i soluppgången välkomna till Blekinge av ejderflockarna som mötte dem.


Ejdrar är väderflyttare som lämnar övervintringsplatserna så fort väder och vindar är gynnsamma


Grågässen har redan börjat staka ut revir och det gäller att inte göra intrång...


Hemma i trädgården passade tofsmesen på att hämta lite bomaterial samtidigt som den åt lunch på "Restaurang Björkenäs". Fast nu lider vintermatningen mot sitt slut. När säcken med solrosfrö är slut så får fåglarna klara sig själva.


Två tjocka huggormshonor solade bland löv och rafs i lördags


I trädgårdens myrstack hade invånarna verkligen vaknat till liv. Dags att sätta limringar på fruktträden så man slipper myrornas hjälp till bladlössen senare i vår.


That´s all folks!











Postat 2014-03-09 16:46 | Läst 5803 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera