I blekingska fågelmarker

Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Sommarsträcket - Smygstart

Var nere igår på udden för att kolla om årets sommarsträck av vadare och änder m.m. tagit fart. Det var inte mycket som sträckte av den varan om man bortser från lite tärnor och storskarvar. Några vadare var i alla fall redan igång med sin flytt söderut, eller rättare sagt mot sydväst eftersom det blir många stopp längs nordvästeuropas kuster. Det behövs nog en vecka till innan det drar igång på allvar trots allt. Då är jag på plats, var så säkra!


Några enstaka storspovar flög förbi Udda änne på Torhamns udde.


Även ett gäng hägrar passerade.


Några brushanar hade fortfarande en del av speldräkten kvar men redan på väg söderut.


En del tärnor passerade som t.ex. några kentska tärnor. På bilden ser ni en ungfågel.


Gravänderna jagade i vanlig ordning bort havstruten som försökte ta ungarna (tyvärr brukar de lyckas alltför bra).

Det var allt för denna gången!

Postat 2018-07-05 21:00 | Läst 1669 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Dagens fjäril - Mat och dryck

Att man kan locka många djur med mat och dryck är ingen hemlighet. Vill man fotografera fjärilar i sin trädgård så är detta ett knep för att få fler bilder då de sitter stilla. Sitter just och funderar på lite fler matningsanordningar så jag kan locka in ännu fler fjärilar till trädgården inför fjärils- och fågelfotokursen jag ska ha om några veckor. Vi får se hur det går! Här är i alla fall 3 bilder från igår och idag där jag har tagit fasta på detta med mat och dryck.


Vinbärsfuksen bjuds här på en blandning av öl, vin, socker och mosad banan som smetats ut på en trädstam jag släpat ut på gräsmattan.


På tal om gräsmatta (rejält uttorkad av värmen) så brukar jag vattna en liten plätt rikligt. Det brukar inte dröja länge innan en del fjärilar känner lukten av friskt björkenäsvatten! Här är en eksnabbvinge.


Att lämna kvar lite björnbärssnår i kanten på tomten gynnar många fjärilar då dessa blommar även när andra växter fått kaffet;) På bilden en vitfläckig guldvinge.

Det var allt för idag!

Postat 2018-07-02 19:29 | Läst 2143 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera