** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

I blekingska fågelmarker

Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Både mångsidig och eneverande zoom


Sträckande ejdrar denna frostnupna morgon som övergick i en varm vårdag.

Det är riktigt roligt med ett zoomobjektiv som man kan fota både landskap, fågel och småkryp med. Min nya Tamronzoom (150-600) är lite halvbra på en massa olika saker. Dock blir jag mer och mer irriterad på autofokusen som inte alls kan jämföra med Canons vita telen (både de enklare och dyrare). Börjar dock få kläm på hur jag ska hjälpa till med tummen (se förra inlägget och länken) så man får ta det onda med det goda. Riktigt roligt var det däremot då jag både fick några fina dokumentationsbilder på det frostnupna morgonlandskapet strax efter solupgången (-4 grader) och också fick tillfälle att testa zoomen tillsammans med 5DIII på lite nyvakna fjärilar och solande snokar.


Morgonen var något kylslagen men kaffet var varmt.


Det funkade fint att fota lite större småkryp med 600 mm.


Postat 2014-03-30 17:51 | Läst 2435 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Helgtest av nya Tamronzoomen

Man hinner inte mycket under en helg har jag märkt! Det där med tid är verkligen relativt som en berömd man sa för 100 år sedan. Det blev i alla fall lite testande av Tamronzoomen (150-600) som äntligen anlände lagom till helgen. Som väntat var det både ris och ros men på det hela taget är jag mer än nöjd. Här kommer några bilder från dagens fototur. Vill ni se mer så får ni använda länken nederst på dagens blogginlägg. Där berättar jag vad jag upplevde positivt och negativt med objektivet och där finns fler testbilder på fåglar och annat från helgens turer.


Idag testades objektivet på bl.a. sträckande ejder. Först hela bilden.


Sedan en beskuren variant.


En ung havsörn flög förbi i det gyllene morgonljuset.


Och på hemvägen kom en glada över vägen.

 Du hittar helgens fälttest HÄR

Postat 2014-03-23 19:00 | Läst 3950 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Kylslagen vårpremiär i Grangölen


Morgonen var både kulen och mulen. I den mörka vattenytan syntes diffusa speglingar av gran och björk


Vårpremiären med flytgömslet i Grangölen blev inte riktigt som jag tänkt mig. Vädret var mulet och gråkallt och t.o.m. fåglarna verkade ha insett att våren lidit av bakslag. Aktiviteten var låg bland de fåtal knipor och krickor som trots allt gjort sig hemmastadda i gölen. I brist på vårhormoner och sug efter slagsmål och spel verkade de ha bestämt sig för att i stället retas med mig och hålla sig på avstånd. Efter ett par timmar inne i min bubbla gav jag mig istället iväg mot havet för att kolla hur det stod till med våren där. Solen anlände men nordvästvinden såg till att det inte fanns så mycket nytt att se sedan jag var här igår. Det är bara att göra nya försök med kameran nästa helg i de blekingska fågelmarkerna. Förhoppningsvis blir det lite fler vårbilder då.


Kniporna var inte riktigt på hugget i dag


Ute vid kusten sågs bl.a. några större strandpipare


Uppe i barrskogen hördes vårens första järnsparv


Väl hemma i trädgården avnjöts en vacker krokus

Det var allt för denna gången.

Postat 2014-03-16 17:46 | Läst 2534 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

I väntan på vårpremiären för flytetyget...

I morgon planeras den efterlängtade vårpremiären för flytgömslet. Vinden ska lägga sig har vädergubbarna sagt och klart, om än kyligt, morgonväder väntas. Flytgömsle, neoprenvadare, långkallingar och andra tillbehör ligger redan i bilen. Hoppas bara väckarklockorna fungerar som de ska. Det är inte deras tekniska funktion jag misstror utan snarare min egen förmåga att vakna efter en allt för kort nattsömn. Jag vet hur det blir! Först 3 timmar vaken i sängen funderande på hur premiären ska gå och sedan konstiga drömmar om lustiga fåglar, läckande ventiler och sällsamma händelser. Puhh, det blir en rysare ända fram till jag står och sätter på morgonkaffet! Rapport kommer i morgon kväll...

Postat 2014-03-15 16:46 | Läst 3582 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Det stora skådespelet har börjat...


Nu verkar det som om våren verkligen är på väg. Ejderflockarna, om än inte talrika, passerar nu blekingekusten på väg till häckningsplatserna i Östersjön.

Våren är i antågande just nu längs blekingekusten. Synen av ejdersträcken som passerar är en verklig höjdpunkt som signalerar vårens ankomst. Längs strandängarna syns nu vipor, strandskator och strandpipare som börjar muta in sina revir. Lite synd, kan tyckas, att påskledigheten kommer så sent i år. Just den tidiga våren med de fösta talrika fågelsträcken är det jag uppskattar allra mest efter en gråvinter som den gångna då man knappt sett solen på flera månader. Nåja, man får väl försöka planera upp sina helger så att man med gott samvete kan stiga upp någon timme innan solen, ta på sig vinterkläderna och ge sig ut i havsbandet för att möta och hälsa våren välkommen!


De hemkommande med polenfärjan hälsades i soluppgången välkomna till Blekinge av ejderflockarna som mötte dem.


Ejdrar är väderflyttare som lämnar övervintringsplatserna så fort väder och vindar är gynnsamma


Grågässen har redan börjat staka ut revir och det gäller att inte göra intrång...


Hemma i trädgården passade tofsmesen på att hämta lite bomaterial samtidigt som den åt lunch på "Restaurang Björkenäs". Fast nu lider vintermatningen mot sitt slut. När säcken med solrosfrö är slut så får fåglarna klara sig själva.


Två tjocka huggormshonor solade bland löv och rafs i lördags


I trädgårdens myrstack hade invånarna verkligen vaknat till liv. Dags att sätta limringar på fruktträden så man slipper myrornas hjälp till bladlössen senare i vår.


That´s all folks!Postat 2014-03-09 16:46 | Läst 5866 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 Nästa