I blekingska fågelmarker

Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Tur med fågel blå

De senaste månaderna har inte varit som planerat med studiecirklar och kurser! Mycket sprack som ett byxarsle i och med coronans framfart. Men det är som vi fågelskådare ibland (när det passar oss) säger: Har man inte tur med ekonomin kan man alltid lita på fåglarna! I år stämde det tack och väl (än så långe i alla fall). Jag har lyckats vara på plats när både den svartvingade gladan och den svarthalsade doppingen samt en skedstork upptäcktes (här behövs inga club300-larm- har förresten inte ens en smartphone)! 

Men idag var det pricken över I:et då jag fick , på bara några handfull meters håll, njuta av en blåhake på flytt mot norr. Fågeln hade dessutom den goda smaken att sitta och skuggsjunga (sjunga lite lågmält) medan den födosökte i gräset. Fågeln är förvisso årlig på våren på Torhamns udde men jag har aldrig tidigare fått tillfälle att ta en massa bilder från olika vinklar på samma  individ. Blåhaken är en fågel som mellan 10-25 maj passerar våra flyttfågellokaler på sin väg norrut mot fjällvärlden. Här kommer några bilder i allt annat elände:


Här sitter fågeln och skuggsjunger med många av blåhakens typiska sångläten.


Man säger att man ska komma i ögonhöjd med fågeln men här befinner jag mig t.o.m under ögonhöjd i och med att jag sitter i ett litet dike. En ganska häftig bildvinkel om jag får säga det själv.


Här är den svarthalsade doppingen (fotad på långt håll) som jag fotograferade dagen efter att jag sett den först. Nytt Blekingekryss!!!


För en flera veckor sedan hade jag förmånen att fotografera Blekinges första svartvingade glada då den under ett par timmar besökte Torhamns udde, dock på väldigt långt håll men man ser ju med all önskvärd tydlighet vad det är.

Det var lite av vårens höjdpunkter. Nu får vi hoppas att coronaeländet lugnar ner sig till hösten så att det går att genomföra lite fler kurser och studiecirklar. Är ni intresserade av fjärils- och fågelfoto är ni välkomna till Blekinge i sommar:  http://www.naturreportage.se/kurser_resor20/fjarils_vadardagar_juli20.htm )

Det var allt för denna gången!
Tony Svensson// naturfotogrupp Sydost 

Postat 2020-05-14 19:20 | Läst 1719 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera