I blekingska fågelmarker

Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Nu är det nog nära...eller?

Ytterligare en vecka har gått i väntan på våren som inte har visat sig särskilt mycket. Iskalla nätter och några dagar med dagsmeja varvat med iskalla nätter och dagar med bitande nordostan, snöbyar och minusgrader. Ute på udden är det bistert och igenfruset men gäss och gravänder, som tappert står väntande på isen, vittnar ändå om att det snart slår om. Ibland får de ett vårystet ryck och börjar härja med varandra som om de redan strakat ut reviren och lagt äggen.

Jag var uppe vid skogsbygden igår och skulle inspektera snö- och isläget vid knipsjön och mina gömslen. Det var ingen munter syn ska jag säga. 3 decimeter snö och en is som inte kommer att släppa än på ett par veckor, i bästa fall ska man väl tillägga! Passade i alla fall på att byta ut den alltför låga gamla trästolen mot en sprillans ny lite högre barstol inhandlad på IKEA. Nu ska det skålas i gömslet så fort våren kommer!


Det gäller att vara ordentligt påpälsad när man är ute på gåssafari denna våren.


Ute på isen stod grågässen tappert och inväntade sydvästvinden som förmodligen blir startskottet på vårens häckningssäsong.


Emellanåt får ett par dagens tillfälliga vårryck och börjar bråka med övriga gäss för att därefter ta till vingarna och kanske se sig om efter en boplats.


Samma visa hos kanadagässen...


..och så flyger vi iväg en bit!


Dags att käka lite gräsrötter och dricka lite.


Visst är det vackert med is men i ärlighetens namn så börjar jag tröttna...


Och förmodligen känns det även lite långtråkigt för gässen och sångsvanarna ute på slätten som nu stått på samma ställe i 3-4 veckor!

När jag återkommer nästa gång hoppas jag kunna presentera lite nya (riktiga) vårtecken.

Postat 2013-03-24 16:30 | Läst 4296 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Lite vår i sikte, trots allt

Några knubbsälar blev det inte i morse vid Olsäng. Ett tjockt packisbälte hade, tack vare sydostvinden, lagt sig längs kusten. Inga sälar syntes till så långt man kunde se. Det var bara att dra söderut ner till Torhamn för att om möjligt hitta några vårfåglar. Vakarna jag fotograferade härom kvällen var nästan försvunna nu eller i alla fall betydligt mindre. Lite sångsvan, gravänder, gräsänder och gäss gjorde dock sitt bästa för att få upp vårstämningen. Sånglärkans sång hördes först lite tveksamt men senare frammåt middagstid hördes den sjunga för fullt! Ett härligt vårtecken! Även en strandskata som irrade runt på isen i jakt på något ätbart vittnade om den nära förestående våren. Hade det inte varit för väderprognosen för kommande vecka så skulle jag nästan kunna tro att det var nära nu. Men ostliga vindar upp emot 17-20 m/s och snö både tisdag och onsdag gjorde att jag slog bort tankarna på vår och ägnade eftermiddagen åt att bära in ved. Det gäller att förbereda sig för strömavbrottet som lär komma som ett brev på posten!!!


I den krympande vaken låg en del sångsvanar och knölsvanar


På grusvägen ner mot piren hade ett par kanadagäss bestämt sig för att ta ett allvarligt snack...


Borta vid fågelstationen bjöd Evert stationskaninen på lite äpple. Mums!


Ute på isen var det lite aktivitet med långfärdsskridskor.

Postat 2013-03-17 19:42 | Läst 2929 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Bland örnar och kometer i skymningen

Det här med astrofoto är inte speciellt lätt utan specialtillbehör har jag fått lära mig nu efter tre försök att fota kometen pan-STARRS! Först var det moln och isande fingrar som gjorde att det sket sig. Vid andra försöket var det isande fingrar och otillräckligt tålamod. Men skam den som ger sig. Ett tredje försök i går kväll gjorde i alla fall att jag fick se kometen och kunde ta ett par dokumentationsbilder med stora telet. Att den skulle vara så ljussvag som den var trodde jag inte. Nu resulterade i alla fall de tre kvällutflykterna i lite andra trevliga bilder. Kacklande revirhävdande grågäss, hoande sångsvanar och hungriga havsörnar i siluett mot röd eller blå is/himmel gjorde att att jag nästan kunde glömma den bistra kylan som fick mina fingrar att värka! Här kommer några bilder från kvällarna.


Svanarna låg i den lilla vaken som nästan var igenfrusen.


Några grågäss kom flygande och landade i närheten.


..allt medan nymånen lös starkare och starkare.


Ute på isen stod ett kanadagåspar och kacklade. Kanske hävdade de sitt nyfunna revir eller så var det bara svordomar över vintern som åter tagit Blekinge i sitt grepp!


Plötsligt blev det fullt uppflog och ett förskräckligt skränande och kacklande då en havsörn drog förbi.


Till slut fick jag syn på kometen då jag för femtielfte gången svepte med handkikaren över kvällshimlen i väster. Slutet gott allting gott. I morgon åker jag ut för att försöka mig på något helt annat. Då blir det knubbsälar och vårfåglar i strålande solljus som gäller...

 

Postat 2013-03-16 17:19 | Läst 3907 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

I stället för vår

Planerna på att så smått ordningställa gömslet inför den analkande våren har så att säga lagts på is någon/några veckor. Gångna veckors tillfälliga vårvärme var tydligen inget annat än ett stort lurendrejeri! Nåja, helgens vinterstorm (3-4 minus och 15-20 m/s) här vid kusten är betydligt kallare än minus 45 en torr och vindstilla dag i Norrland och det var ialla fall lite mer spektakulär än mulet gråväder runt nollan och tröstlös väntan på vårprimörerna. Tyvärr lovar både svensken, dansken och norsken kyla den närmsta veckan så snön och isen vid min skogsjö lär väl vänta ett tag till på att smälta. Blir väl att ägna lite mer tid vid datorn för att få ordning på bildarkivet, suck!

Ostanvinden låg på bra och glacerade stenar och tång med en tjusig isskorpa

 

 

 

 

Postat 2013-03-10 15:25 | Läst 1960 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera