I blekingska fågelmarker

Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Magisk kväll på Udda Änne

Torsdagskvällen bjöd på en naturupplevelse av episka mått. Trots att jag efter att ha hållit i stativet med panoramauppsättningen och kameran med korta zoommen men i sista stund beslutat att inte ta med den (gissa om jag förbannade mig själv efteråt) så blev det några bilder tagna med teleobjektivet. 

Efter att ha suttit i flera timmar och väntat in att den envisa molnskärmen skulle flytta sig och solen visa sig under den så skedde det som vi satt och väntade på! Flera av oss hade redan gett upp hoppet och gått hem men vi fyra som var kvar fick verkligen lön för mödan när solstrålarna började titta fram under molnskärmen. Efter bara en handfull minuter syntes hela solen i väster och i sydost tilltog en regnbåge i styrka precis som vi hade hoppats på. Efter ytterligare 5 minuter var bågen så ljusstark att man blev bländad och hade problem att med handkikaren kika in de fåtal fåglar som sträckte förbi och efter ytterligare en stund sågs även den sekundära spegelvända regnbågen utanför primärbågen.

Med darr på händerna satte vi igång och fotografera och försökte pricka rätt när vadare, måsar och segelbåtar passerade det färgglada ljusfenomenet. Vid ett tillfälle passerade t.o.m. en fin flock svärthannar, tyvärr lite för lågt men kanske kan det bli en bild på de svarta fåglarna med lite photoshoparbete. Jag sparar dock det till en regnig dag.

När vi efter att bågen lyst konstant i trekvart (måste vara rekord!) gick vi sedan sakta tillbaka till parkeringen med den nedgående solens sista strålar lysande med sitt blekröda sken i våra ansikten. Ingen av oss var särskilt deppig över att sträcket inte uppnått onsdagskvällens dignitet. Att det här var en helt magisk kväll var alla överens om.

Här kommer några bilder från den magiska kvällen 2020, dagen efter att vi fick uppleva ca 500 sträckande hägrar och ett otal sträckande rödbenor. Men inte går väl hägrar och rödbenor upp mot en intensiv regnbåge vid Udda Änne!

Det var allt för denna gången. I morgon prövar vi igen!

Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost

Postat 2020-07-10 14:19 | Läst 1872 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera