I blekingska fågelmarker

Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Korsnäbbsexplosion vid vintergömslet

Att det är mycket korsnäbb just nu som rör sig i östra Blekinge har märkts de senaste 3-4 veckorna. Man ser och hör kringflygande flockar både ute vid kusten och uppe i skogen. Idag, när jag skulle fylla på matningen för småfåglarna och mäta upp lite i gömslet för kommande modifieringar till de nyinstallerade fotoluckorna, så hade jag tur! Ett par korsnäbbsflockar irrade runt alldeles i närheten och satte sig plötsligt i ett intilliggande träd. Plötsligt började de skuggsjunga och jag såg att de var intresserade av min minidamm som ligger vid matningen. En av korsnäbbarna av honfärgad större modell flög ner och satte sig i en av mina installerade torrfuror och jag smällde av några bilder. Det här tillfället fick man inte missa! Snabbt fällde jag upp den utanpåliggande luckan till spegelglaset och smög in i gömslet (som egentligen är en liten fyra kvadratmeters friggebod) och väntade med en viss spänning och förhoppning.

Efter bara en halvminut kom en större hackspett fram och drack och några minuter senare anlände den första korsnäbben. Det blev till slut en hel del bilder men tyvärr var ljuset så dåligt att det bara blev de där fåglarna satt still som blev någorlunda skarpa. Som mest hade jag 12-13 korsnäbbar framme vid minidammen på samma gång så stundtals var det lite svårt att hålla sig lugn och välja rätt motiv! Roligt var det också att det var både större- och mindre korsnäbb i flockarna. Det är dock inget som är ovanligt på hösten även om den mindre korsnäbben är dominerande här i östra Blekinge.

Här kommer ett gäng bilder från min 40-minuters oplanerade vistelse i gömslet. 
Hackspetten får avsluta bildserien eftersom hon var först på plats.

Det var allt för denna gången! Vidare rapporter från vintergömslet lär komma när jag testar de nya luckorna och den nya vyn framöver!
Tony Svensson/Naturfotogrupp Sydost

Postat 2022-11-13 16:37 | Läst 1554 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera