Mycket resor, sport o natur, samt lite annat

Hemma i Lyxiga Sverige

Så har jag då kommit hem från Tanzania.

Kom hem i söndags em. Det har varit några hektiska dagar att ta hand om mitt ordinarie jobbs alla papper. Det är inte klart ännu, men det viktigaste är utfört. Har även gjort ett par jobb.

Jag besökte ett av världens fattigaste områden.
En kvinna jag jorde ett reportage hos tjänar de dagar hon arbetar, ca 15 kr per dag. Hon har inte pengar att kunna köpa tandborstar till sig o sina barn. Inte heller har hon råd med tvål att tvätta sig med. Men hon är ändå väldigt noga med hygenen och att alltid ha rena kläder på sig o sina barn. För det mesta har de ändå så de kan äta mat varje dag, skulle det knipa finns casavarot att äta. Vid ett tillfälle har hon och barna svultit,men det var för flera år sedan. Andra familjer har det lite bättre, men inte så mycket. Alla kämpar för mat för dagen. Några få har kunnat kosta på sig en mobiltelefon, oftast beg från någon i sverige.

Jag träffade några kofösare, antingen var det deras kor eller så vaktar de dem mot betalning. De har inte massa prylar, inga bilar, eller mobiltelfoner. 

Jag var i dag in till Eskilstuna för att julhandla lite. MEN SNÄLLA NÅN, VAD HÅLLER VI PÅ MED? KOLLA I AFFÄRERNA, HUR SER DET UT? Varor i ett oändligt överflöd. Enormt med prylar som vi definitivt inte behöver. Det ena bättre än det andra enligt reklamen, o vi köper o tror vi blir lyckliga för det. De ända som blir lyckliga är affärerna och tillverkarna. Definitivt inte vi, möjligtvis en kort, kort stund när vi nyss köpt det. Men sedan är det trasigt eller bara gammalt o slängs. 

När du nu går in i affären i morgon, tänk på kvinnan jag träffade, eller kofösarn, eller barnen som är glada åt en tom vattenflaska från mig. Tänk om de skulle få komma in i ett Svenskt varuhus nu till jul. Jag tror de skulle få hjärtinfarkt. VILKET SLÖSERI SKULLE DE SÄGA.

 Snart ska ni få en rapport om min kamera o mobilinsats, samt få se några bilder. Måste bara få lite tid att landa och vänja mig vid svenskt slöseri igen.

Christer

Inlagt 2008-12-17 17:28 | Läst 1315 ggr. | Permalink
alla skulle kanske behöva en sådan resa..
Hej Niklas. Tack för din kommentar.
Jag kan lova dig o alla andra, åker ni dit får ni en annan syn på saker o ting. En turistresa kan inte ge samma upplevelse.
Var kommer jag att kunna hitta reportagen? /Lasse
Så är det, levnadsstandard mäts om jag inte minns helt fel i hur mycket onödiga prylar vi konsumerar.Själv tänker jag höja min levnadsstandard genom ett inköp av en lite bättre kamera. Jag vet att det kommer förmodligen bara att göra mina bilder dubbelt så dyra per styck och inte ett smack bättre . Lyckligare för stunden kanske , detta är levnadsstandard.
Att vi sen är slavar under bankens piska och finanshöjdarna gnuggar händerna kan kanske en jägare från Amazonas eller en kofösare från Tanzania skratta åt i slutänden
Hej
Tack Johan, Lars o Bengt Ove för era kommentarer.
Jag kommer att skriva här eller i varje fall tala om här när jag skrivit lite utförligare reportage. Jag vill landa lite bättre innan jag skriver. Jag har tidigare varit väldigt prylgalen, men håller på att ändra mig. Visst, vi ska inte ner till deras nivå, men vi kanske kan tänka efter lite mera innan vi handlar.
Hej Christer!
Har precis läst dina bloggar och sett på en del av dina bilder från Tanzania. Förstår att du blivit förälskad i landet. Jag är det också efter en resa där i somras. Vi reste med folk som jobbar och jobbat i landet i många år vilket nog bidrog till att utbytet blev ännu större än en vanlig turistresa. Jag(vi) blev nog alla lite förändrade, fick oss en tankeställare om livet kan skilja sig åt men också att man(jag/du) kan vara med och påverka saker till bättre.

Jag vill gärna köpa en almanacka av dig, även läsa mer om din resa. Hälsningar, Daniel Steen
Hej Daniel
Tack för din kommentar.
Jag tror världen skulle se annorlunda ut om flera hade möjlighet att besöka dessa länder.
Som jag antytt, snart kan det bli möjligt för några här på FS att hänga med ner dit, vi jobbar på saken.
Christer