Christers blogg

Mycket resor, sport o natur, samt lite annat

Det är över nu

Nu är O-ringen över för i år. Sista bilden för försäljning är tagen och vad jag vet har samtliga tidningar fått sina bilder.

Det stora missödet stod jag själv för. Glömde att leverera bilder till en tidning. Just den kvällen var det pressfest. Klockan 22 ringde de och undrade när bilderna skulle komma. Paniken spred sig, men festen var slut och bil hem var på väg för att hämta mig. Jag ringde en kompis i stugan som kopplade upp datorn och konstaderade att jag inte skickat bilderna.
Väl hemma snabbfixade jag bilderna men då strulade trådlösa modemet. Jag fick skjuts ut upp till Högfjällshotellet där linjerna var bättre och bilden gick iväg. Tidningen hade den klockan 23, i sista sekunden.

När det gäller kameran har den verkligen fått jobba.
Nu tycker nog många som inte plåtat sport att det är vansinnigt att ta så mycket bilder. Men för att få rätta steget, blicken och minspelet blir det några exponeringar. Dessutom vet man inte vid exponeringen om just den personen i aktuell klubb gått bra. Därför kan det bli ett 20 tal personer som blir plåtade. Som tex första dagen hade jag bilder på samtliga 6 etappsegrare som jag skulle ta, det känndes riktigt kul.

Antalet exponeringar då, tja det blev ca 13 000 st. Mycket att ta hand om, men med bra flöde fungerar det bra. Måltider på löparna, synkad klocka i kameran och Lightroom så då får jag iväg ca 25 bilder på några timmar.

Nu ska jag hem och duscha och fira att det är över. Hoppas bara att de i stugan sparat lite vin åt mig, det är ju ändå mitt vin.

På söndag bär det av till Italien

Postat 2008-07-25 17:55 | Läst 1040 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ännu en dag till ända med D3

Nu är ännu en dag avverkad tillsammans med min D3:a

I dag har den fått jobba hårt. Första bilden togs vid åtta-tiden och den sista vid 20-tiden. Det blev en hel del exponeringar. 

Den sista bilden för dagen var på Peter Öberg som segrade i Herrarnas Sprint i World Cup.

Ett mycket svårt fotoställe med sol och skugga, men vad bryr sig D3an om det. Bilderna blev perfekta, sålde en till SN på Peter. Många fotografer är avundssjuka på kameran och jag förstår dem.

Nu ska det bli en pizza och så sömn.

Christer

 

Postat 2008-07-22 20:54 | Läst 1031 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

D3 rapport

När jag för 3 år sedan skaffade D2x tyckte jag att det var en bra kamera.

Nu har jag kört D3 under första dagen av O-ringen. Har tagit ca 3 000 exponeringar.
Tidigare blev en hel del bilder kass pga skärpefel.

Men ännu har jag inte hittat en enda bild som är fel skärpa på. Nu känns det som att man helt kan koncentrera sig på motivet. 

Det finns knappt ord för hur bra D3:an är. Perfekt exponerat, trots lätt motljus, följning i skärpan på löpare som rör sig mot mig är enormt bra.

Har du funderat på att skaffa en D3? Fundera inte längre, skaffa en.

Jag lägger med en bild på Katarina Borg, där hon sprungit i full fart och så stannat för stämpling. Kameran har följt med och även fattat att föremålet stannat. Alla bilderna håller perfekt skärpa.

Christer

 

Postat 2008-07-21 19:14 | Läst 1174 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ingen ting

Nu har jag kommit fram till sälen.

I morgon börjar jobbet vid lunch. 

Ska plåta några från Södertälje -Nykvarn för publicering på måndag.
För första gången testar jag mobilt bredband som fungerar. Jag skaffade ett från Telia när det kom för några år sedan. Det var bara problem. Men det här från Telenor går riktigt bra. Det gör säkert Telia också i dag. Det är så pass snappt att det nästan går att skicka bilder med det.

Nåväl, kamerorna är i ordning, hoppas jag och datorn fungerar i varje fall nu.

För att snabba upp det hela med bilder har jag lagt upp några metadata mallar både i LR och i PS.

Det är väldigt viktigt att märka varje bild som skickas med uppgifter om bildens innehåll, men framför allt att det är jag som är fotograf. Du gör väl det med dina bilder?

Jag hoppas få lite tid att skriva här under veckan. Och om jag orkar lägga ut lite bilder på min hemsida.

 

Ha de

Christer

Postat 2008-07-19 20:45 | Läst 1253 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

D3:an ska få bekänna färg.

Nu börjar det dra ihop sig för årets upplaga av O-ringen i som i år går i Sälen.

Jag har ett jobb kvar att göra innan jag kan koncentrera mig på tävlingen.

Nu ska min nyinköpta D3 få bekänna färg. Det blir första riktiga tävlingen jag kör med den. Även om kameran är lite vattenskyddad ska den få en alldeles ny regnrock. Jag håller på och tillverkar en av ett par nyinköpta byxor.

I år blir det ingen storsatsning som förra året med bildbyråbilder för min del. I stället ska jag koncentrera mig på mina trogna kunder, dagstidningar från norr till söder. Jag har i år 6 tidningar som ska ha bilder, NSD, VLT, SN, LT Södertälje, E-kuriren och BLT. I deras upptagningsområde är det drygt 1 500 löpare att hålla koll på. Nu är inte alla akutella för fotografering. Nummerlappen är till hjälp vid utsortering av bilderna. Under själva tävlingen får man gå på klubbdräckten. Det besvärliga är när klubbar kommer med nya kläder.

Om någon av er har någon av dessa tidningar får ni gärna höra av er med kommentarer om bilderna. Kul och lärorikt att få rapporter direkt. Kolla bara så det är jag som är fotograf. Tidningens tryck kan jag inte göra något åt, men för övrigt tar jag emot kommentarer, maila till mig direkt.

Normalt plåtar jag i RAW, men med det stora bildflödet som blir hinner jag inte med att köra RAW, därför blir det okomprimerad jpg i AdobeRGB. Visst, vid vissa tillfällen slår jag över till RAW om jag vet att jag kan använda bilderna i andra sammanhang, tex i O-boken. Efter varje dags etapp ska bilderna in i datorn. Tillsammans med några journalister ska intressanta löpare letas upp, bilderna fixas och skickas iväg till tidningarna. För bildhanteringen kör jag LR, en del bilder fixar jag till i PS.

För att hålla lättare hitta aktuell löpare är det viktigt att synka kamerans klocka med tävlingsklockan. Då man vet målgångstiden för en löpare hittar man henne / honom snabbt.  Det brukar röra sig om några tusen exponeringar per tävlingsdag.

Om tid ges och orken finns kommer jag att lägga ut lite bilder under tävlingen på min hemsida www.projektfoto.se, under någon länk där.

Christer

 

 

Postat 2008-07-16 19:44 | Läst 1383 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 Nästa