Christers blogg

Mycket resor, sport o natur, samt lite annat

Dessa rådjur

I kväll när jag åkte hem var det väldigt halt på vägen.

Jag kör en 4-hjulsdriven BMW så har man bra väghållning även när det är halt. Men det är lika svårt att stanna den som en annan bil. Under många år har jag kört dubbfritt och kommer så attgöra framöver. Det roliga med bilen är att den går bäst när man har lite drivning på den, man bör inte bli rädd o släppa av i kurvorna då blir det väldigt jobbigt med mycket rattande.

Så på väg ut ur en kurva med lagom mycket gaspådrag och lätt glid på bilen i 70 - 80 km/h hoppar det ut ett rådjur. Typiskt, mörkt och ingen kamera redo det hade räckt med en vidvinkel på för att få närbild på det. Jag styrhöger mot det lilla diket som är men inser att det är ganska snabb, lägger därför om till vänster, bilen hänger med perfekt i det jag vill. Inte heller blir det någon retursladd.

Om nu rådjuret hade haft svans hade jag nog klippt den. Nu klarade sig både rådjur och bil, den här gången. Nästa gång hoppas jag ha kameran redo och vara utanför bilen. Bilar och rådjur är inte alltid vänner. 

Det är skönt att kunna lita på sin utrustning, oavsett om det är bilar eller kameror.

Postat 2009-01-19 22:39 | Läst 1017 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fota skogsavverkning

Det här blogginlägget kommer inte att vara som normalt från mig. Det kommer mera att vara som en fråga

Som många andra av er är jag ofte ute med kameran på axeln. Då jag nästan är född i skogen tillbringar jag mycket tid där.

Jag har försökt mig på att plåta trädfällning då jag har en släkting som fortfarande fäller träd på gammalt hederligt vis, med motorsåg. Det är väldigt tacksamt att ta närbilder på sågen med spånsprut eller andra närbilder med lätt rörelseoskärpa.

Men hur gör man för att få bra trädfällarbilder? Hur kul är det att se ett träd på diagonalen i bilden med en gubbe i ett hörn? Eller så ska man kapa träden och ta en bit av det, men då ser man ju inte att det är ett träd som faller.  Här har jag försökt lägga en viss rörelseoskärpa i trädet. Är det någon som har en åsikt så hör gärna av er.

Men jag tycker ändå inte om bilden. Vid ett tillfälle stod jag rakt framför trädet, på behörigt avstånd, men inte heller det blev bra. Visst det beror ju på vad man vill säga med bilden. Visa skogshuggaren eller ett träd som faller.

 

Postat 2009-01-18 17:08 | Läst 1108 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Nyårsfyrverkeri eller bilar

På nyårsaftonsnatten var jag precis som miljoner människor världen runt och tittade på fyrverkeri.

Viss är det vackert och en underbar känsla när det smäller. Alla dessa färger i olika formationer, högt och lågt. Otroligt vad de kan skapa med lite fantasi. SVD hade ett reportage om namnen på olika formationer, vad de innehåller för änmen som gör de olika färgerna. De frågade om vi kom ihåg vår kemilektion.

I Eskilstuna startade de fyrverkeriet med något som liknade strob-lampor, otroligt härlig effekt

Om det är vindstilla kan de lägga de en del ihop med tidigare smällar för att höja effekten. I bland blir det ännu häftigare när röken utnyttjas som bakgrund.

JA JUST JA RÖKEN.

Jag tillhör några av de störta bovarna i landet. Mitt jobb vid sidan av foto är att reparera vågar på industrin i Sverige. Mina kunder finns utspridda från Kramfors i norr till Malmö i söder.  Jag bor utanför Eskilstuna, bussar och tåg går inte så ofta. När en våg går sönder kan det innebära att produktionen stannar för det företaget. att då säga att jag måste invänta nästa tåg eller buss för att komma till dem om några dagar är inte så poppulärt. Därför kära läsare, måste jag vara så syndig att jag tar bilen. Dessutom är jag inte så miljövänlig för Sverige att jag flyttar föroreningarna till Brasilien. Inte heller tänker jag på att de stackarna skall få betala lite mera för sin mat för att vi ska få den till vårt bilbränsle. Alltså tar jag bilen.

När nu det var så stora fyrverkerier i bla Eskilstuna så måste jag ju tänka på miljön och åka mindre bil. Det gäller ju att utsläppen inte blir så höga. Då är det enkelt att hacka på oss bovar som håller det som finns kvar av Sveriges industri rullande. Huvudsaken är ju att det blir ett fyrverkeri med massa utsläpp.

Postat 2009-01-10 23:29 | Läst 773 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ooooh, I'm so sorry about your car!

Så har jag börjat landa mentalt från min senaste Tanzania resa. Det var lite jobbigt att komma igång igen, se min förra blogg, även att skriva den här bloggen.

När det är -18 grader kallt här går mina tankar till Dar och de dagar det var + 40 grader varmt där med extret hög luftfuktighet.
Jag tog en bild på min översnöade bil och mailade till ”min” taxichaufför i Dar. Han svarade: ”Ooooh, I’m so sorry about your car.” Jag förklarade att det inte är någon fara utan normalt i Sverige, så här års.



Det är ju extremt fattigt där jag var. Ovan är en bild på en familj som har det tufft ekonomiskt.

Biståndsorganisationen som jobbar där, MATEP, håller nu på med att planera för en sändning med material. Inte till enskilda personer utan till skolan och dispensären och till andra offentliga enheter. Enskilda personer får betala för det som de vill ha eller behöver för att inte skapa orättvisa.

 

MATEP jobbar med skolan, dispensärenoch trädplantering. Här är ett par bilder från ytor MATEPS utbildningar gett resultat.

Så här ser det ut om jag vänder på mig.

Efterfrågan på kameror är stor, så har du några enkla analoga kameror hör av dig.
Vi håller även på och planerar för att ta med solcellspaneler ner då det inte finns elström där.
Det är bättre för dem och miljön om de kan få ström på det sättet i stället för att köpa dieselaggregat.
Min fotokompis i Kasulo vill ju börja fota digitalt under året. Nu har jag börjat handla prylar till honom. Har hittat en printer Epson R800 som jag ska köpa i morgon. Så gäller det att få tag i en lämplig digital kamera, D70 eller D80. Så har jag en beg dator han ska få. Det är vad hans ekonomi tillåter. För att klara elen till dator och printer måste han ha solcellspaneler. Men ett problem är utbildningen. Det är inte så enkelt att börja fota digitalt när man aldrig sett en dator. Jag hoppas kunna åka ner och hjälpa honom. Problemet är mina pengar, de är slut. Dessutom riskerar jag nu en kundförlust på 150 000 kr till ett Umeå-företag. Pengar som skulle kunna användas på bättre sätt.

Almanackan jag satte ihop blev en framgång. Nu planerar jag för en till 2010 men även en på Swahili att sälja i Msambara för en låg penning.

 

Måste ju även visa ett par bilder på personer som inte har med texten att göra.

 

Väldigt många i Tanzania litar inte på de prylar som säljs där. Det finns mycket piratkopior av nästan allt, batterier, klockor, mobiler mm.

Jag har fått en beställning på för mig lite annorlunda saker. Jag skall köpa vigselringar till honom och hans blivande fru. Det är så viktigt för dem. De skagifta sig i Mars i år. Senast i dag frågade han om det. Jag vet storlekarna på ringarna. Men det är inte lätt,för mig känns det väldigt personligt med ringar. Jag är även bjuden på bröllopet, men vet inte om jag ska åka.

Jag håller även på och planerar för en fotoresa till Tanzania. En av mina bekanta där planerar att starta upp en camp dit turister kan åka. Vi kan uppleva det fattiga Tanzania, fotografera och umgås. Det går att kombinera med en tripp till Zanzibar eller till Serengeti.

Jag kommer nu snart att börja fixa till min hemsida med bilder och en sammanfattande text från Tanzania, du hittar den på www.projektfoto.se

Postat 2009-01-08 22:47 | Läst 1039 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera