Christers blogg

Mycket resor, sport o natur, samt lite annat

Explosion

Som yrkesverksam fotograf utsätter man sin kamerautrustning för rätt mycket. Mina grejor har varit med i Tanzanias hetta, sandiga o torra målområden på orienteringar och ösregn på samma aktivitet. Den har även varit med i fjällen där den blivit vit av snö och is, (se min profilbild)

Men i lördags utsatte jag min D3 med 28-70; 28 för ett av de ovanligare föroreningarna.

Jag ställde den på golvet i baksätet på min BMW, ( jag vet det är vansinnigt att ställa en 3-kilos klump där, men nu gjorde jag det).

På väg in till Eskilstuna i en fart av ca 90 km/h så smäller det som ett pistolskott i bilen. Min taklucka av glas exploderar. Det blev glasslitter i hela bilen, småbitar och sylvassa små flisor. Kameran och objektivet var rejält överösta med glassplitter. Själv hade jag glas till och med innanför byxorna.

Så här såg det ut efteråt.

Nu syns det inte så väl på nästa bild, men försök att förstora den så kan ni se lite av alla sylvassa bitar i baksätet.

Som tur var så var jag själv i bilen. Man ryser vid tanken på vad som hade hänt om det suttit folk i baksätet, inte bara kameran.

Tur är att i varje fall min kamera fungerar hela tiden som jag vill.

Postat 2009-04-26 21:22 | Läst 1156 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En blixtbild

Tänk vad en blixt kan göra med en bild.

Utan blixt blir huvudmotivet underexponerat eller bakgrunden överexponerad. Det är ju saker som de flesta känner till.

Jag har ett par studioblixtar för att fixa bra porträttbilder. Så har jag en kamerablixt, SB 800.

Nu gick jag och köpte ytterligare en kamerablixt, SB 900. De kan jobba i master /slav. Vilka otroliga möljigheter man skapar för att få härliga bilder. Det är mera fantasin som sätter begränsingarna.

För att visa lite lägger jag in några bilder. Se nu inte bilderna som några mästerverk inte heller blixtbilderna i sig, utan titta på skillnaden som uppstår. Naturligtvis ska bilderna vara bättre exponerade och renare, men som sagt, titta på blixtens effekt.

Först en med kamerablixten i taket.

Så ställde jag en blixt bakom lampan, båda blixtarna på samma ledtal.

Därefter drog jag ner kamerans ledtal en del

Ytterligare ett par bilder där jag framhäver ett föremål. Men kom ihåg, bilderna är inte på något sätt bra, utan de är för att ge en indikation på vad man kan göra.

Däre efter la jag på en blixt på skålen. 

Eller varför inte en sådan här bild. Nu lyser blixten för starkt igenom tavlan, men jag tyckte det var en kul grej.Blixten syns ochmotivet har en konstig placering.

Så med de här bilderna vill jag visa lite vad jag själv kommit fram till med hjälp av tekniska prylar. På samtliga bilder hade jag en kameramonterad blixt riktad upp i taket. På en del drog jag ner den blixten några steg, för att framhäva den andra blixten.

Nu ska jag även försöka lära mig blixtra på bakre ridån, vilket även det kan ge härliga effekter.

Helgen 18 - 19 april går Tiomila orienteringen i Perstorp, Skåne. Jag ska dit o plåta för några tidningar. Jag har lite vilda tankar på hur jag skulle kunna ordna häftiga nattbilder. Sedan om det fungerar eller inte återstår att se. Blir det något kanske jag lägger upp lite bilder här.

Så nu i dessa lågkonjukturtider, rusa till närmsta affär och köp lite blixtar.

Postat 2009-04-09 13:49 | Läst 1216 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera