Christers blogg

Mycket resor, sport o natur, samt lite annat

Explosion

Som yrkesverksam fotograf utsätter man sin kamerautrustning för rätt mycket. Mina grejor har varit med i Tanzanias hetta, sandiga o torra målområden på orienteringar och ösregn på samma aktivitet. Den har även varit med i fjällen där den blivit vit av snö och is, (se min profilbild)

Men i lördags utsatte jag min D3 med 28-70; 28 för ett av de ovanligare föroreningarna.

Jag ställde den på golvet i baksätet på min BMW, ( jag vet det är vansinnigt att ställa en 3-kilos klump där, men nu gjorde jag det).

På väg in till Eskilstuna i en fart av ca 90 km/h så smäller det som ett pistolskott i bilen. Min taklucka av glas exploderar. Det blev glasslitter i hela bilen, småbitar och sylvassa små flisor. Kameran och objektivet var rejält överösta med glassplitter. Själv hade jag glas till och med innanför byxorna.

Så här såg det ut efteråt.

Nu syns det inte så väl på nästa bild, men försök att förstora den så kan ni se lite av alla sylvassa bitar i baksätet.

Som tur var så var jag själv i bilen. Man ryser vid tanken på vad som hade hänt om det suttit folk i baksätet, inte bara kameran.

Tur är att i varje fall min kamera fungerar hela tiden som jag vill.

Postat 2009-04-26 21:22 | Läst 1158 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gratisbilder

Jag var i helgen på en fotokurs i Idre.

Otroligt bra kurs. Lärorikt o givande med mycket kompetenta kursledare, Pelle och Peder.

Så kom en journalist från Tidningen Kamera & Bild på besök. De ska göra ett reportage om kursen och oss deltagare.

Journalisten sa att hon inte är fotograf men fick med en kamera för att ta lite bilder på oss. Så ville hon att vi kursdeltagare skulle skicka in bilder som de kan använda i reportaget om kursen. fast vi skulle inte få betalt för bilderna. Vi skulle glädja oss åt att få dem publicerade.

Nu tycker jag att en så pass seriös tidning som de utger sig för att vara ska värna om fotograferna och förstå av att en bild kostar pengar. 

När jag så vill se mina bilder får jag gå och KÖPA mig en tidning, för vilka pengar? Kan inte tänka mig att jag kan knalla in i affären och få ett gratisexemplar eller att Kamera & Bild skicakr mig en tidning.

FY SKÄMS på er Kamera & bild. 

En bild kostar.

 

Postat 2009-03-23 10:22 | Läst 1075 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Fota skogsavverkning

Det här blogginlägget kommer inte att vara som normalt från mig. Det kommer mera att vara som en fråga

Som många andra av er är jag ofte ute med kameran på axeln. Då jag nästan är född i skogen tillbringar jag mycket tid där.

Jag har försökt mig på att plåta trädfällning då jag har en släkting som fortfarande fäller träd på gammalt hederligt vis, med motorsåg. Det är väldigt tacksamt att ta närbilder på sågen med spånsprut eller andra närbilder med lätt rörelseoskärpa.

Men hur gör man för att få bra trädfällarbilder? Hur kul är det att se ett träd på diagonalen i bilden med en gubbe i ett hörn? Eller så ska man kapa träden och ta en bit av det, men då ser man ju inte att det är ett träd som faller.  Här har jag försökt lägga en viss rörelseoskärpa i trädet. Är det någon som har en åsikt så hör gärna av er.

Men jag tycker ändå inte om bilden. Vid ett tillfälle stod jag rakt framför trädet, på behörigt avstånd, men inte heller det blev bra. Visst det beror ju på vad man vill säga med bilden. Visa skogshuggaren eller ett träd som faller.

 

Postat 2009-01-18 17:08 | Läst 1107 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Hemma i Lyxiga Sverige

Så har jag då kommit hem från Tanzania.

Kom hem i söndags em. Det har varit några hektiska dagar att ta hand om mitt ordinarie jobbs alla papper. Det är inte klart ännu, men det viktigaste är utfört. Har även gjort ett par jobb.

Jag besökte ett av världens fattigaste områden.
En kvinna jag jorde ett reportage hos tjänar de dagar hon arbetar, ca 15 kr per dag. Hon har inte pengar att kunna köpa tandborstar till sig o sina barn. Inte heller har hon råd med tvål att tvätta sig med. Men hon är ändå väldigt noga med hygenen och att alltid ha rena kläder på sig o sina barn. För det mesta har de ändå så de kan äta mat varje dag, skulle det knipa finns casavarot att äta. Vid ett tillfälle har hon och barna svultit,men det var för flera år sedan. Andra familjer har det lite bättre, men inte så mycket. Alla kämpar för mat för dagen. Några få har kunnat kosta på sig en mobiltelefon, oftast beg från någon i sverige.

Jag träffade några kofösare, antingen var det deras kor eller så vaktar de dem mot betalning. De har inte massa prylar, inga bilar, eller mobiltelfoner. 

Jag var i dag in till Eskilstuna för att julhandla lite. MEN SNÄLLA NÅN, VAD HÅLLER VI PÅ MED? KOLLA I AFFÄRERNA, HUR SER DET UT? Varor i ett oändligt överflöd. Enormt med prylar som vi definitivt inte behöver. Det ena bättre än det andra enligt reklamen, o vi köper o tror vi blir lyckliga för det. De ända som blir lyckliga är affärerna och tillverkarna. Definitivt inte vi, möjligtvis en kort, kort stund när vi nyss köpt det. Men sedan är det trasigt eller bara gammalt o slängs. 

När du nu går in i affären i morgon, tänk på kvinnan jag träffade, eller kofösarn, eller barnen som är glada åt en tom vattenflaska från mig. Tänk om de skulle få komma in i ett Svenskt varuhus nu till jul. Jag tror de skulle få hjärtinfarkt. VILKET SLÖSERI SKULLE DE SÄGA.

 Snart ska ni få en rapport om min kamera o mobilinsats, samt få se några bilder. Måste bara få lite tid att landa och vänja mig vid svenskt slöseri igen.

Christer

Postat 2008-12-17 17:28 | Läst 1307 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Nära ögat

Vem tänker på att fota?

I kväll skulle vi grilla lax på vår gasolgrill av fabrikat Landman.

Inget konstigt med det, en grillning som så många gånger tidigare. Till laxen valde vi att råsteka potatis och lite morötter.

Maten var i princip klar. Grillen står på vår altan. Jag vänder mig om för att ta ett fat och lägg upp maten på. Då hör jag plötsligt hur det dånar från grillen.

När jag vänder mig om igen är hela grillen övertänd. Snabbt stänger jag av gasen, av princip vrider jag aldrig på kranen mer än ett halvt varv, glad var jag för det.

Men det fortsatte att brinna. Jag ropar på Maria att hämta handeldsläckaren. Jag plockar snabbt bort maten men det fortsätter att brinna. När hon kommer med släckaren efter några sekunder brinner det fortfarande. Efter en kort stund beslutar jag mig för att blåsa pulver på grillen. Elden slocknar så klart, altanen blir vit. Men hellre en vit än en svart altan eller inget hus alls.

Men vem tänker i detta läge på att hämta D3'an och ta lite bilder??? Annars hade det ju kunnat bli fina bilder på en begynnande husbrand.

Efter att allt är under kontroll tar jag ändå en bild med mobilen.

Efteråt när jag kontrollerar grillen hittar jag inga fel på din, mer än att den är vit.

Frågan är om man nu vågar använda gasolgrill igen. Men aldrig att jag kommer att grilla utan att ha en handeldsläckare innom räckhåll.

Altanen fick städas, maten fick ta ett varv i mikron.

I morgon blir det ett samtal till Landman. 

Slutet gott men inte maten som blev mikrad.

 

Postat 2008-07-15 21:47 | Läst 1113 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa