Christers blogg

Mycket resor, sport o natur, samt lite annat

Sista natten, för denna gång

Så har den då kommit, sista natten i Tanzania för den här gången, snyft.

Men det ser ut att bli ett bra slut. Var ut till havet o badade i dag. Hade inte dykdatorn med mig, men jag närapå brände mig i vattnet när jag klev ut, ända ut på 2 meters djup var det hett i vattnet. Det blir ytterligare en dag på stranden. Innan hemfärden ska jag besöka ett projekt med barn som inte har föräldrar som bor tillsammans. Min taxichaufför, Juma har ordnat så att varje eftermiddag kommer det dit barn som har föräldrar. Så tränar och spelar de fotboll, med varandra. Det skapar väldigt bra sammanhållning då de både före o efter fotbollen sitter o gårigenom matcherna och träningarna. Juma har själv varit spelare i Tanzanias högsta serie. Ska se om jag kan få till någon om det med bilder o text.

Så sitter jag och funderar på att ordna en fotoresa hit till Tanzania. En av mina bekanta här nere kommer under nästa år att starta upp en camp där folk kan hyra in sig. Det lär finnas rätt mycket djur där, både för foto och för jakt. Men när jag åker dit får folk bara skjuta med kamerorna. Jag var i ett annat område och såg Babianer, antiloper och vildsvin. Visst, man ser mer djur i Serengetti (eller hur det nu stavas). Men de här går helt fritt.

Vill du med på en äventyrsresa, hör av dig. Jag har 2 intressenter redan. Kostnd, ja, men det bör inte bli så blodigt. Det kostar inget för dig att visa ett litet intresse redan nu. En sådan resa kräver rätt mycket planering o det är bra att veta om några av er vill med eller om jag ska lägga ner tanken.

Men det lär i så fall bli en resa du sent ska glömma.

Nästa skrivande lär bli i Sverige

Asante

 

Postat 2008-12-12 20:22 | Läst 1497 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Uppladdning

Om en vecka sitter jag på planet till Tanzania. Läs det igen "om en vecka", det är ju en evighet, fast igentligen inte. Tiden går rasandes fort, en blinkning så är det lördag den 22 nov.

(Enda gången tiden står stilla är när man dyker och har säkerhetsstoppet på 5 m i 3 minuter, då står klockan stilla.)

Nu pågår uppladdningen. Trots att jag reser mycket i Sverige, har gjort mycket utlandsresor så känner jag den här gången en viss nervositet. Hur ska det här gå? Resa ensam till ett ställe mitt i Afrika. Granne med ett krig, bara en sjö som skiljer oss åt. Träffa folk man såg för ett år sedan, se, höra och möta alla desa barn. Jag som hade tänkt lära mig skjuta (med kameran) från höften, så blev det inte.

Jag har ännu inte kollat igenom min utrustning. Vet att jag måste beställa en hårddisk. En fasligt massa prylar till folk där borta. Så måste jag fundera igenom vad jag ska göra där, vad ska jag inrikta mig på? Skolan så klart, i och med att almanackans intäckter går dit. Föresten, där har vi täckt upp utgifterna så nu kommer i stort sett hela det beloppet ni betalar för den, 175 kr, gå till skolan i Msambara. Som det ser ut nu så kommer almanackan att ge30 - 35 000 kr till skolböcker. Härlig känsla att komma dit och ha bidragit med dessa pengar.

Den här gången är det inte semester, nu har jag lite press på mig. Jag måste kunna få till några texter och bilder på nya saker. Förra gången var ju allt nytt. Planerna är att kunna följa någon familj fråntidig morgon till sen kväll. Så ska vi ha lite fotoutflykter som planeras av min bekant där borta. Hur vet jag inte, men det blir i kombination med fotokursen. Ut i naturskogen eller hemma hos folkvad vet jag. Det viktiga är att jagfår chans att bidraga med mina kunskaper till dem och de föra över sina kunskaper till mig

När jag kommer hem ska jag orna en riktig fotoutställning i Eskilstuna, ska bli kul. Har aldrig gjort det tidigre.

Kommer att bli intressant att se hur D3'an fungerar i Tanzania. D2x'en fick jag lov att lägga en överexponering på för att få bilderna bra. Nu kommer jag även att plocka med mig min MackBook så jag kan kolla bilderna direkt. Jag hade planerat att köpa en liten projektor och ta med, men pengarna räcker inte. En orsak är Umeå-företaget som inte vill fullfölja ingånget avtal utan försöker blåsa mig på 140 000 kr.

Om tekniken fungerar som jag hoppas så lovar jag att skriva lite från Msambara. Tänk om jag kan sitta hemma hos någon familj i deras hus och skriva min blogg. Ett hus bestående av lerväggar med halmtak, tala om teknikkrock. Så håll koll på min sida mellan 22 nov till 13 december. Kan hända jag tar en bild med datorns kamera och lägger in här.

Vill ni stödja arbetet i Msambara, Tanzania, gå till butiken i FS och beställ en almanacka. Nu kommer största delen av dina 175 kr att gå direkt till skolböcker, jag tjanar inget mera. MEN, jag får en respons på att det jag gör är betydelsefullt.

 Vi hörs
Christer

Postat 2008-11-15 23:40 | Läst 1021 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

22 November

Nu är det bestämt.

Den 22 November åker jag till Tanzania.

Jag kommer att i huvudsak fota folk i vardagen, barn och vuxna där de bor och lever. Vi kommer även att åka ut på någon djurspaning, inte till parkerna utan till verkligheten.
Förra gången upptäckte jag att jag fick lov att överexponera bilderna 1 - 2 steg för att de skulle bli bra.
Den här gången kommer jag även att plocka med min Macbook och en liten, ännu ej inköpt, fotoskrivare.

Jag vet att när jag kommer dit så kommer de att skrika efter kameraprylar. Systemkameror med objektiv och blixtar. Så har du någon kamera eller mobil du vill skänka till folk födda och boende i den fattiga delen av världen får du höra av dig.

Rent praktiskt går det till så här:
Dina grejor måste fungera. Du skickar det till mig efter ett mail.

Jag tar med det ner till Msambara, Tanzania. Där säljer jag grejorna för en rimlig summa pengar. Man kan inte ge bort en sak pga risk för osämja. Pengarna som jag får för detta skänker jag till biståndsarbetet i Msambara. Exakt till vad beror på hur mycket det blir. Skolböcker, trädplantering eller sjukvården.

Så planerar jag en kortare träff med mina "gamla " fotoelever från Januari. Har du Nikonprylar kan de vara intresserade då de köpte Nikonprylar förra gången.

 Så vill du hjälpa till, hör av dig snarast.

 Christer

 

Postat 2008-11-10 22:30 | Läst 1159 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Svart o Vit

En resa till svartaste Afrika sätter sina spår. Inte något negativt med svart, de flesta av befolkningen där är väldigt mörkhyad. 

Kontrasten mot oss är väldigt stor. Komma från Sverige efter ett halvårs solfrånvaro sätter sina spår. Jag var faktist vit jämfört med dem. Ändrade min hudfärg lite på de veckorna jag var där.

Fortfarande sitter jag och sorterar bilder därifrån.

Vissa bilder man lägger ut på FS får flera betraktare än andra. Min bild "Samarbete" har på kort tid fått många besökare, sånt känns kul.

Den bilden är faktiskt arrangerad. Men idén kom till mig när jag satt hemma hos en ca 80 år gammal dam. Hon tog en av oss vita i handen och jag tog en bild. Bilden blev rätt bra, men jag ville göra den lite bättre. Jag har flera varianter på Samarbete, vem vet, kanske jag även lägger ut den.

Tänk om vi kunde ta varandra i hand och sluta fred i stället för att sloss bara för att vi ser annorlunda ut. Ingen kan ju hjälpa att han eller hon är född på ett annat ställe.

Christer 

Postat 2008-02-07 18:22 | Läst 1287 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Tanzania

Jag bokade i höstas en resa till Tanzania och Zanzibar. Då kändes det som en avlägsen evighet tills vi skulle åka.

Men tiden går, fortare och fortare.
Med stormsteg närmar vi oss avresedagen. 

Kamerorna ska ses över, funderingar på vilka gluggar som ska med. Så den stora frågan, hur ska jag hantera bilderna? Ska jag ta med datorn? Då kan jag ju sortera bilder och kasta skräp. Men jag åker till ett ställe där det inte finns elström. Så kan jag utnyttja tiden bättre på plats än att sitta vid datorn. Så det får bli mera minneskort och en mellanlagring för backupp. Så plötsligt upptäcker jag att min rygga är för stor, den klarar inte flygets bestämmelser för handbagage och den andra för liten för alla prylar. Ytterligare en utgift. Efter noggrann koll så verkar den som FS säljer fungera, så nu är en sådan beställd. Hoppas nu bara att David ser till att jag får den i tid.

Då jag inte åker charter så måste jag fixa allt själv, med lite hjälp av kontakter på plats.

För den som inte vet så ska jag till en ort 150 mil väster om Dar i närheten av Kigoma.  Och därefter några dagars dykning på Zanzibar, med den nyinköpta Sea&Sea kameran.

Bilder kommer att läggas ut på FS efter hemkomsten i februari.

Ni får ha det så bra här hemma i regniga Sverige. Visst, det är regnperiod i Tanzania, men det regnar inte hela dagarna och allt är grönt.

 

Postat 2007-12-30 17:40 | Läst 1565 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera