** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Mycket resor, sport o natur, samt lite annat

Bildrubrik

Väldigt ofta ger man en bild en kontext eller rubrik. 


Det är i vissa samanhang bra. Men ofta kan det vara helt fel. Genom att ge bilden en rubrik har man styrt upp betraktaren så att han/hon ska få vissa assosiationer till bilden. 
Men genom att utesluta kontexten så kan man sätta betraktarens fantasi i rörelse och bilden kan få leva längre. Man stannar upp lite och funderar på vad fotografen tänkt med bilden.

Testa genom att ta en bild och sätt två helt olika men passande texter till bilden. På så sätt styr du betraktaren att uppfatta din bild som du vill.

Nu har alla mina bilder på FS en rubrik. Men jag kommer på sikt att byta ut dem och då göra dem rubriklösa.
Nu är det här mina åsikter med bidrag från B-kursen jag gick hos SFF.

Lycka till

Inlagt 2007-08-21 21:25 | Läst 1140 ggr. | Permalink
Funkar det inte åt motsatta hållet också? Att genom att ge bilden en kontext eller kanske ska man säga tydliggöra bildens kontext så gör man den mer relevant och meningsfull. Ingen bild är ju kontextlös, frågan är bara vilken kontext man ska se den inom.
/Maria
Det kan i vissa sammanhang vara lite "farligt" att låta betraktaren själv fantisera över bilden.Men att sätta text blir ju en styrning där budskapet i bilden saknas eller är otydbart på något sätt./ bert
Kunde inte låta bli att göra en test. Kolla min blogg i dag den har en rubrik som gör att folk tittar Mina bloggar brukar ligga totalt på 125- 150 om jag sätter en intressan rubrik styr jag tittandet Så vad jag sa ovan det kan vara farligt Titta på löpet det stämmer inte alltid med rubriken mvh Bert
Oj, det här väckte lite känslor. Och vet ni, det var meningen. Men jag brukar faktiskt börja med att studera bilden sedan se vad fotografen satt för kontext. Det gjorde jag redan innan kursen. Så är det skillnad på text och bild. Text måste man locka med en rubrik för att läsaren ska veta dess innehåll.
Men TACK alla ni som sagt något.
Nästa blogg om några dagar kommer nog också att skapa funderingar.