Mycket resor, sport o natur, samt lite annat

D3:an ska få bekänna färg.

Nu börjar det dra ihop sig för årets upplaga av O-ringen i som i år går i Sälen.

Jag har ett jobb kvar att göra innan jag kan koncentrera mig på tävlingen.

Nu ska min nyinköpta D3 få bekänna färg. Det blir första riktiga tävlingen jag kör med den. Även om kameran är lite vattenskyddad ska den få en alldeles ny regnrock. Jag håller på och tillverkar en av ett par nyinköpta byxor.

I år blir det ingen storsatsning som förra året med bildbyråbilder för min del. I stället ska jag koncentrera mig på mina trogna kunder, dagstidningar från norr till söder. Jag har i år 6 tidningar som ska ha bilder, NSD, VLT, SN, LT Södertälje, E-kuriren och BLT. I deras upptagningsområde är det drygt 1 500 löpare att hålla koll på. Nu är inte alla akutella för fotografering. Nummerlappen är till hjälp vid utsortering av bilderna. Under själva tävlingen får man gå på klubbdräckten. Det besvärliga är när klubbar kommer med nya kläder.

Om någon av er har någon av dessa tidningar får ni gärna höra av er med kommentarer om bilderna. Kul och lärorikt att få rapporter direkt. Kolla bara så det är jag som är fotograf. Tidningens tryck kan jag inte göra något åt, men för övrigt tar jag emot kommentarer, maila till mig direkt.

Normalt plåtar jag i RAW, men med det stora bildflödet som blir hinner jag inte med att köra RAW, därför blir det okomprimerad jpg i AdobeRGB. Visst, vid vissa tillfällen slår jag över till RAW om jag vet att jag kan använda bilderna i andra sammanhang, tex i O-boken. Efter varje dags etapp ska bilderna in i datorn. Tillsammans med några journalister ska intressanta löpare letas upp, bilderna fixas och skickas iväg till tidningarna. För bildhanteringen kör jag LR, en del bilder fixar jag till i PS.

För att hålla lättare hitta aktuell löpare är det viktigt att synka kamerans klocka med tävlingsklockan. Då man vet målgångstiden för en löpare hittar man henne / honom snabbt.  Det brukar röra sig om några tusen exponeringar per tävlingsdag.

Om tid ges och orken finns kommer jag att lägga ut lite bilder under tävlingen på min hemsida www.projektfoto.se, under någon länk där.

Christer

 

 

Inlagt 2008-07-16 19:44 | Läst 1388 ggr. | Permalink
Intressant läsning.
Hoppas det går bra för dig OCH din kamera.
Hade jag varit heroin.. f´låt Nikonist skulle jag oxå köpt D3:an. Verkar vara en fantastisk kamera.
Lycka till.
/Daniel (o)lycklig Canonist :-))
Hej Daniel.
Tack för din kommentar.
Jag lovar att återkomma med lite rapporter om hur kameran går.
Men jag kan lova dig att så här långt är den helt fantastisk, otroligt, underbart bra, bara så du vet.
Jag är ingen heron...förlåt nikonist.Jag är Canonist men inte är jag bättre fotograf för dä.Må du ta många fina kort./Kenneth
Svar från Anders Gösta Christer Dahlin 2008-07-18 19:05
Hej Kenneth.
Tack för din kommentar.
Tyvärr tror många att man tar bäddre bilder för att man har en speciell kamera, vilket inte är fallet.
Däremot är utrustningen avgörande vid speciella situationer.
Christer