En webblogg av David Elmfeldt kring fotosidan.se, foto, community och annat mys.

Fotosidans kritikpooler blir en (1) grupp

Fotosidan har ju funnits sen 2001 och det finns därför lite olika sätt att göra olika saker på som kan nog idag kan upplevas otydligt och inkonsekvent. En sån sak är hur man delar sina bilder för att få bildkritik här på Fotosidan. 

Som det är idag så sker bildkritiken främst genom olika grupper (eller att personer Följer varandra och ser när de publicerar nya bilder). Utöver det så finns det två officiella bildkritik-pooler. De är officiella på så vis att det är Fotosidan som "äger" dem och ingen grupp. Vad som mer skiljer dem åt från grupper är att de just inte tillhör någon grupp utan flyter bredvid. Man kan tex inte hitta dessa viktiga kritikpooler via Gruppsidan som är den sidan vi hänvisar till för att få bildkritik. 

Men detta kommer vi nu ändra. Ändringen kommer bli att de två gamla kritikpoolerna kommer finnas kvar men att stängas för nya bilder, och en ny grupp kommer skapas Fotosidan bildkritik 2.0. Den kan alla som vill få kritik gå med i. Vi kommer skrota mjukkritik-poolen utan använder oss endast av en grupp med tillhörande pool framöver för att förenkla och renodla. Vill någon medlem starta en grupp som handlar om mjukkritik så är det fritt fram.

Vad som också lanseras i samband med detta är kritik via dimensioner. Detta kommer bli ett stöd för dig som ger kritik. Vi kommer ha fyra dimensioner på kritiken:

Komposition / Kreativitet / Teknisk kvalitet / Innehåll

Dimensionen komposition handlar om hur du uppfattar kompositionen. Utifrån hur fulländad du upplever kompositionen desto högre butik sätter du. Dimensionen kreativitet handlar om hur pass nyskapande du upplever bilden. Är bildvinklar, motiv, kamerateknik mm utöver det vanliga? Teknisk kvalitet handlar mer om tekniska aspekter som skärpa, exponering, vitbalans mm. Innehåll är en mjuk dimension där du tänker kring vad du ser. Är det en bild du aldrig sett? Fick du fundera lite extra vad du ser mm? Då kanske betyget kan bli högre. Och summeringen av detta redovisas tillsammans med bilden. 

Faller detta väl ut så kan vi lägga ut detta generellt på alla bilder.

Inlagt 2017-05-04 13:05 | Läst 4261 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Verkar mycket bra ...här kan man bli bättre på olika områden om jag fattat rätt ..
Inte bli tjurig som många blir av kritik..
Gun-Inger
sjunne 2017-05-05 01:33
Blir någon tjurig av kritik så är det ju de som blir lidande! Kritik kan ALDRIG bli annat än subjektiv! Antingen gillar jag en bild eller också inte! Men som jag skrev på annan plats, en bild som någon väljer som favorit sågas totalt av någon annan! (Ofta någon självutnämnd "expert"!)
Jag har ingenting emot det nya betygsättnings systemet så länge man kan deaktivera betygsättningen på sina egna bilder (om man inte vill ha något betyg). Tror inte mycket på det att vi borde betygsätta varandra överhuvudtaget. En kort kommentar är en god kommentar. Mer än så orkar man knappast.
Inget jag kommer att lägga tid på, är inte kvalificerad nog att betygsätta andras bilder. Det blir på sin höjd en kort kommentar.
sjunne 2017-05-05 01:28
Vem är 'kvalificerad' att betygsätta andras bilder? Det finns, så vitt jag förstår, inget rätt eller fel i den här genren!?
Betygsätter mycket sällan bilder, låter kommentaren tala. Det är ändå fråga om en subjektiv bedömning,
Skulle snarare vilja förenkla ytterligare med en "gilla" knapp för bilder, en anonym men ändå en markering.
Jag tycker att allt som behöver sägas här redan är sagt! En enkel kommentar om en bild säger det som behöver sägas! Ett betyg måste ju ändå bli subjektiv;, en bild som någon väljer som favorit sågas totalt av någon annan! Alla som sysslar med någon form av konst, må det vara foto, dikter eller något annat, vet ju att alla omdömen är helt individuella! För vems skull fotograferar jag (om det inte är på någons uppdrag men då hamnar vi i en annan diskussion!) om inte för min egen?!
Kanske.... är det rätt tänkt men personligen är jag tveksam

Är inte säker på om man ska ge "bild kritik" över huvud taget om den inte är positiv eller uppskattande. Alla har sitt sätt att se bilder och det finns egentligen inget rätt eller fel
dakkster 2017-05-06 16:35
Man kan ju framföra kritiken på olika sätt. Det går ju att vara mer eller mindre konstruktiv. Min tumregel brukar vara att inte säga påpeka något negativt om jag inte samtidigt kan ge något praktiskt tips för hur det kan bli bättre.
Alla ni som tycker att bilder inte borde få kritik notera: "Den kan _alla som vill_ få kritik gå med i." Folk kan ha olika anledningar att vilja få kritik. För nybörjare är det en snabbare väg till utveckling. För mer erfarna... nja... kanske en bekräftelse att de är duktiga. :-)
Hej!
Fint kunna bedöma bilder mera detaljerat än bara sätt ett betyg.
Fotografen som tagit bilden får en bredare info från betraktarna.
Kan ju vara så nästan allt är på topp, men nåt mindre kan nämnas ändå
för är ju inte ofta en bild är helt 100% komplett även om den är riktigt bra.
Kul se siten förbättras har hänt mycket senaste året tycker jag.
Snyggare outfit!
mvh/Dieter
Jättebra initiativ!

Det här med bildkommentarer och bildkritik verkar ju diskuteras med jämna mellanrum. Personligen tycker jag att det är för lite bildkritik och för mycket 'Fin bild'-kommentarer på Fotosidan. Man behöver inte vara expert eller utbildad för att berätta vad man tycker är bra med en bild eller vad man tycker kan förbättras. Det är så man utvecklas som fotograf (och med annat i livet), genom att ge och få kritik. Notera att kritik inte är samma sak som att hitta fel, det kan lika gärna kan vara positivt men bör vara lite genomtänkt för att vara utvecklande. Kanske är betyg i olika dimensioner ett sätt att få den som kommenterar att stanna till och titta efter och faktiskt fundera på den bild som man bedömer? Vad kan göras bättre inom de olika dimensionerna?

Inte helt säker på att det här med dimensioner kommer att landa lika bra i de vanliga poolerna, men i den nya bildkritikpoolen 2.0 tycker jag att man skulle kunna eftersträva lite mer djup i kommentarerna och då är kanske dimensioner rätt väg att gå.

/Magnus
Varför klassa ner bildläsandet till något slags poängsystem
Svar från David Elmfeldt 2017-05-05 13:08
Kul att du är kvar här :) Detta gäller ju som sagt gruppen Bildkritik. Det finns mängder med grupper där man inte har detta. Och varför så enkelspårig? Bildkritik är komplext och det finns inga rätt eller fel hur man gör det eller hur det förmedlas. Hela poängen är att få en respons på sina bilder som man sen kan välja hur man vill förhålla sig till. Kom igen! Testa och ta ut svängarna lite. Det kan kännas befriande att slippa gamla regler.
Alf-Magnus 2017-05-05 13:49
Jo jag hade bett om att bli struken men tydligen ville ni ha kvar mig då är det lika bra att köra på.

PS1 Tycker nog att fotoklubbs synen på bilder ger en skev syn på vad bildspråk är
PS2 jag är inte ett dug bitter
I mina ögon är Fotosidan ett forum för att titta på bilder och ge bildkritik/kommentarer, det var därför jag gick med för att på ett faktiskt enkelt sätt få det. Om man inte gillar bildkritik så är man ju på helt fel ställe. Och detta är ju t o m i en ny enskild pool som just heter "Fotosidan bildkritik 2.0" som handlar om att ge och ta bildkritik "Den kan alla som VILL få kritik gå med i". Alltså, man behöver inte gå med om man inte vill. Whats the problem?
Jag förstår faktiskt inte problemet när man kan undvika det genom att inte gå med i poolen??? När man kollar på kommentarerna så verkar det som alla tror att man direkt blir påverkad av detta. Eller så har man helt enkelt inte läst texten ordentligt.
Och om man bara vill få sina bilder gillade finns det bättre forum än fotosidan.
Jag tycker det är grymt att fotosidan ändrar så det nu blir ännu lättare att ge kritik och feedback om man nu vill.
Bra intiativ. Som sagt deltagandet är frivilligt. Detaljkritik (positiv som negativ) kräver kanske mer engagemang än vad de flesta förmår. Själv är jag mest intresserad av en spontan reaktion på mina bilder.
Jag tycker mig känna igen detta!! Det tog tid att förändra, men den som väntar på något gott o s v.
Det tycks dock finnas många medlemmar som inte vågar eller vill testa något nytt, varför? Testa och återgå sedan till det gamla sättet om ni inte tycker att detta är bra, men förkasta inte det nya innan ni har prövat!
Hoppas bara att de olika grupperna också tar till sig detta, i varje fall som ett komplement till "det gamla vanliga".
Jag tycker att ordet "kritik" har en negativ stämpel eller kan man säga att något är positiv kritik?
Går det att byta ut ordet bildkritik? Det verkar vara många som inte tycker om att ge kritik, kanske istället t ex
Min feedback på denna bild eller något sådant.
Marita Cornell
Jättebra tycker jag. Jag vill gärna att andra ska ge feedback på mina bilder så kan jag lättare se vad jag kan förbättra. Jag kanske inte alltid håller med då det är subjektivt tyckande, men so what... Då kommer jag nog att bli mer aktiv igen, med nya bildkritik 2.0. Och det är ju frivilligt att delta.
Tankar om olika saker kommer alltid att finnas . Men så länge det ger mej positiva tankar är jag nöjd . Och det ger mej dessa tankar . Tack för att ni försöker förändra . Hälsningar Krillan 54 .
Tack fotosidan, ett mycket bra grepp med strukturerad kritik. Efterlängtat, av mig åtminstone. Kritik eller feedback är ett mycket svårt och rätt delikat ämne. I mitt proffesionell liv, ej fotograf, är det någonting som jag använder nästa dagligen.

Jag hoppas och tror att kritiken på bilder blir mer intressant och lärande samt mycket lättare att ge och även ta till sig.

När kan vi börja?

Mvh
Valluga
Tyvärr är det väl svårt att komma ifrån att den som själv lägger ner mycket tid på att kommentera andras bilder, och/eller har många kompisar på sidan, får mycket mer respons än den som har minst lika bra bilder men inte kommenterar så mycket. Sen tillkommer ju flockmentaliteten också.
gunnar.gustavsson.71 2017-05-15 12:20
Jag håller med dig fullständigt
Jag tycker det kan vara dags för en förändring av bildkritiken. Om det blir bättre får tiden utvisa. Det gamla sättet att betygsätta en bild var inte bra. Många som bedömde bilden satte aldrig något betyg. Sedan fanns det mycket av s.k. "rövslickarkommentarer" att några fotografer som ofta gjorde fina bilder också visade mindre bra bilder kunde få bra kommentarer på dessa. Det tycker jag är helt fel, då tröttnar man på att visa sina egna bilder. Gav man dålig kritik, då blev den personen sur. Då var det bättre att avstå från att ge kritik och så är det. Tusentals bilder har aldrig kommenterats. Det är synd för den fotografen får aldrig veta hur han/hon ligger till fotomässigt. Sedan det här "tackandet" för en bra kommentar går till överdrift. Är det verkligen nödvändigt att tacka för en bra kommentar? Får någon en dålig kommentar är det ingen som tackar. Egentligen handlar allting om tycke och smak. Jag tycker nog att Fotosidans nya bildkritik kan bli en positiv sak.
Har man lagt en bild i kritikgruppen förväntar man sig väl att få kritik, då tycker jag det är en bra väg att gå med den nya utformningen.
Jag håller med en person här om allt "tackande" går till överdrift.
Med detta nya-"tala-om-vad-just-jag-tycker-system" kanske detta kan minska. Är det inte självklart att man är tacksam för att man har fått en bedömning? Är man inte inte nöjd, så har man ju fortfarande möjlighet att säga detta.
Jag tycker det verkar vara ett bra sätt att komma vidare i den svåra konsten att tala om bilder. I min fotoklubb har vi kämpat med detta länge. Och även om vi inte fastnat i t ex "bra bild" eller "dålig skärpa" är det inte lätt att bli mer nyanserad.
För även om bildbetraktandet är väldigt subjektivt så tycker jag att det är viktigt att komma framåt och närma sig förmågan att mer konkret uttrycka vad som gör en bild bra eller mindre bra. Och med fyra "variabler" minskar rimligtvis vanan/bekvämligheten att endast ge ett sammanfattande omdöme om en bild.
Sätt därför inte bara ett betyg utan motivera gärna.

Mats Sjöborg
Tycker "gilla-knappen" ska tas bort. Den gör det väl lättvindigt att kommentera, eller rättare sagt att inte bemöda sig att ge en genomtänkt kommentar. Ta bort! Låt Facebook syssla med sånt.