** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Man kan lika gärna ha roligt i väntan på döden, och varför inte fotografera lite emellanåt, och kanske skriva lite också.

Bildtexter i blogginlägg, är det viktigt?

Det slog mig plötsligen häromdagen när jag satt och läste lite bloggar, att det finns olika sätt att sätta bildtexter till sina bilder. Några numrerar sina bilder, andra skriver ingenting, ytterligare någon skriver kanske vad bilden föreställer, och några kommer med tekniska data, såsom objektivtyp, bländare, slutartid, kameratyp, etc. Vi har ju alla lite olika drivkrafter och bakomliggande intressen till vårt fotograferande, så man kan ju inte säga att en viss typ av bildtext skulle vara bättre eller sämre än någon annan, men personligen är jag föga intresserad av vilken bländare som användes. Jag tycker det är roligare att få veta något om vad bilden föreställer, vad som var tanken bakom bilden, varför bilden togs, var bilden togs, eller så. Titta på bilderna och begrunda vilken typ av information som känns mest relevant 


Canon EOS 7D, Sigma 18-125/3,5-5,6,  bl 5,6 1/500s ISO 200


Malmköping en mörk lördagskväll i november, samma kväll som eldfesten hälls, dvs helgen före första advent 20122


Bilden tagen på High Chaparral. Kvinnan till vänster är äkta, indianen till höger är äkta, indianen i mitten är en fuskindian.


Den bakomliggande tanken med denna bild, tagen på Österlen, var....(tja, hur tänkte fotografen här egentligen? Inte alls förmodligen.) 


Den här bilden är tagen..... ja var var det nu? (Fotografen kommer inte ihåg) 

Inlagt 2013-01-11 00:32 | Läst 2002 ggr. | Permalink
Vitsen (om någon) med tekniska data i bildtexten är att brännvidd etc är en erfarenhet nedlagd i bilden, till eventuell nytta för andra. På Blipfoto hämtas dessa data automatiskt från bildens Exif-data (om de finns där), och publiceras automatiskt. Det är praktiskt, då behöver man som fotograf inte tänka på att bifoga den informationen. Den som är ointresserad behöver ju inte heller läsa den.

Om det är många bilder i bloggposten kan det vara bra om de är numrerade, ifall man vill kommentera någon särskild bild. Annars behövs det ju inte.

Annars är det väl ofta intressant att få veta var och när en bild är tagen, vad den föreställer. Tycker i alla fall jag. Hur viktigt, det beror ju i hög grad på bildens eventuella dokumentära värde. Som i förekommande fall kanske går förlorat om man inte får någon information. Men många bilder står bra för sig själva, utan bildtext. Frågan är då om bildtexten tillför något. Och det tycker jag ofta att den gör. Det är är bl a därför som jag tycker att bloggarna är mer intressanta än albumen här på FS. I bloggarna är bilderna ofta infogade i ett sammanhang, som för mig berikar upplevelsen.

En del bloggposter har dock ett ytterligt vardagligt innehåll. Då kanske varken bilderna eller texten egentligen är så spännande. Fast här rör vi oss med subjektiva upplevelser. Alltid intresserar det någon, det kan man se på både kommentarer och antal besök. Man lär sig efterhand vilka bloggar man själv har mest glädje av att följa.

Man kan jämföra med statusar på Facebook. Charmen med den sajten når inte fram till mig. Jag är med eftersom jag kan följa några familjemedlemmars liv den vägen, men inte ger det mig mycket.

För att nu säga något om bilderna här, så tycker jag de är trevliga. Med eller utan sina texter. För övrigt är det Malmköping, inte Trosa, som är världens ände :-)
Svar från Hundblues 2013-01-12 15:37
Ett uttömmande svar som alltid från dig Ernie, och som alltid även kloka tankar. Jag har inte tänkt på det, men blipfoto är ju genialiskt av det skälet som du beskriver. Och du har en poäng i värdet av den informationen, jag hade inte tänkt så. Men det är klart att om man vill lära sig något av andras bilder är de tekniska uppgifterna också till viss nytta, även om jag hellre försöker lära mig genom att studera motivval, ljussättning, beskärning och annat som utläses i själva bilden. Dessutom håller jag med dig om att bloggarna är mycket mer intressanta än albumen. Utöver det skälet som du anger och som jag håller med om, ger också bloggarna fler bilder på färre knapptryckningar.
Bildtexter kan tillföra en hel del till upplevelsen av bilden. Om man skriver annat än "Vacker solnedgång" eller liknande. Att det är en solnedgång kan jag ju konstatera själv. Och att den är vacker - ja det är väl upp till betraktaren att avgöra.... Mer intressant är väl då att få veta var bilden är tagen och kanske när.

Sedan tycker jag att bilder förtjänar mer än att döpas till en serie siffror, relevanta endast för fotografen - eventuellt. Då är det bättre att låta bli "bildtexten".
Svar från Hundblues 2013-01-12 15:50
När jag läser din kommentar kommer jag ihåg en bild jag såg för länge sedan här på fotosidan. Det var en bild i kategorin Fine art nude, en kategori som föga intresserar mig. Förmogdligen tittade jag i fotografens album och hittade bilden där. Den var inte så märkvärdig egentligen, men på grund av bildtexten förändrade bilden mitt liv (i alla fall lite). Bilden var ett självporträtt och föreställde fotografen sittandes naken vid en sjö. Ganska ointressant, inget spännande ljus eller så. Men bilden hette "Den vanliga kvinnan", eller nåt liknande. Då förstod jag bilden var ett inlägg i debatten om kvinnliga skönhetsideal, och bilden blev med ens väldigt viktigt. Den visade skönheten i en kvinnokropp som INTE såg ut som en slank fotomodell. Min kommentar på den bilden blev inledningen till en ny vänskap. Det hade aldrig hänt om bilden hetat #4 eller f 1,8 1/125s.
Intressant reflektion du gör i din ingress.
Jag tycker att det bästa (som jag gillar) är en kombination av det du gjort o bild 1 och 2. Kanske med komplement av bild 4.
Möjligen kan man inleda med en text som beskriver och förklarar alla bilderna och sedan ev under varje bild ge data på den.

Jag tycker som Ernst att det kan vara roligt, speciellt på en fotorelaterad sajt (som t.ex fotosidan) att få lite tekniska data för den som är nyfiken på hur bilden har skapats. Är det effekter som t.ex. kort skärpedjup eller rörelseoskärpa så kan man vara nyfiken på bländare och tid om jag själv oxå försökt mig på liknande effekter.
Angående tekniska data's vara eller inte vara så kan behovet av det oxå bero på var i min fotografiska utveckling jag befinner mig, om jag fortfarande hungrar efter mer utveckling så är jag nyfiken på hur andra har gjort.

Går jag däremot på en utställning med bilder i en serie är jag nog mer intresserad av bildernas innehåll och då är inte tekniska data lika intressanta, det kanske även där är en bredare publik som då mest betraktar bilderna som just bilder.

//Lasse
Svar från Hundblues 2013-01-12 15:56
Som jag skrev i svaret på Ernst-Görans kommentar, så inser jag, tack var din och hans kommentarer, nu värdet av lite tekniska data också. Den som vill kan ju lära sig något ur det.

På många utställningar på fotografiska i Stockholm finns det faktiskt en hel del tekniska data om bilderna. Det står ofta hur bilden är framställd. Om den är utskriven eller framställd traditionellt, och i så fall hur. Det tycker jag inte heller är så intressant, men jag kanske inte har kommit så långt i min fotograf-tekniska utveckling ännu.
Per, Ernst och Lasse det kanske kan utvinnas ett förslag ur det ni skriver för FS verktygsmakare att implementera?
Ha det fint!
Johan
Svar från Hundblues 2013-01-12 16:15
Ju mer jag tänker på det, desto bättre tycker jag ditt förslag är. Vi får väl se om de nappar på det.
Skulle kunna kopiera Margarets text som jag instämmer i. Det är ju en fotoblogg så visst skulle man kunna kompletera med flera uppgifter.På din översta bild tycker jag inte tid och bl. har något att ge. Den hade kunnat vara tagen på det gröna auto på kameran. Det hade varit intressantare att vet i vilket sammanhang den är tagen. När det gäller text kommer jag att tänka på en bild som jag såg på en fototävling för väldigt länge sedan. En svartvit bild där två äldre damer höll i varsin cykel, mellan dom stod en dam utan cykel. Den passerade min blick ganska snabbt men så lade någon till en text där damen utan cykel sa " Vem har stulit min cykel? " å bilden fick ett helt annat innehåll.
I det stora hela tycker jag att det läggs för stor vikt vid vilken utrustning fotografen använder och för lite om bildens innehåll. Många är noga med att tala om vad dom har för kameramärke men skriver inget om bildens tillkomst och var den är tagen.
Sten
Svar från Hundblues 2013-01-12 16:21
Om du instämmer med Margaretas text får du väl läsa mitt svar till henne, som även blir svar till dig :-)
Det är klart att på första bilden saknar de där angivna tekniska data fullständigt relevans. Det var medvetet från min sida. Vilka som är på bilden har jag ingen aning om, än mindre vad de pratar om. Däremot vet jag att den är tagen på kafé Madam Blå i Skåne Tranås sommaren 2011. Jag tyckte inte riktigt dom hörde hemma där vid den tidpunkten, därför blev jag intresserat och tog bilden.

Som jag skrev i svaret till Margareta, en väl vald bildtext kan ge bilden en ytterligare dimension, och verkligen tillföra något. Och så håller jag ju såklart med dig om att det i det stora hela läggs för stor vikt vid utrustning och för lite på innehållet i bilden. Det var ju egentligen det som var min utgångspunkt för hela inlägget, men det kanske inte framgick.
Varianterna är många och jag själv har varit lite fundersam, numera blir det mest bara en siffra.
Ha en fin helg!
ewa
Svar från Hundblues 2013-01-12 16:23
Det var i din blogg jag förstod vitsen med att numrera bilderna. Det blev ju så mycket lättare att kommentera en enskild bild. Ha en bra helg du också.