** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Nu har jag haft min nya kamera några månader.
Dags att utvärdera?

Det var ju förstås redan i höstas jag köpte den, men det är först nu i vår jag kommit igång med att använda den på allvar, mer än sådär att jag testade den och kom underfund med den och såg att den fungerade, och så.

Jag köpte den när den precis kommit hit och fanns att tillgå i butikerna. Jag vet att man inte ska göra så, det kostar alltid pengar att vara först och jag hade sparat en tusenlapp om jag väntat till nu. Men vad gör man när man blir blixtförälskad?

Min gamla kärlek till Olympus och små kameror har jag skrivit om förut: Hommage á Olympus OM , och nu var det färdigt igen. Jag bara måste ha en Olympus PEN EP-1.

Hur har det gått? En kort utvärdering är: Jag gillar den! Den är snygg förstås, men framförallt är den användbar, och det är ju i grunden därför jag jag köpt den. Ett annat sätt att utvärdera är ju att ställa sig frågan: skulle jag köpa en idag? Och där blir nog svaret troligen nej. Varför då, då, om jag nu gillar den?

Jo, det har ju kommit efterföljare. Alldeles för fort, så lite lurad känner jag mig nog. EP-2 alltså, som har allt som EP-1:an har, men också en sak till: möjligheten att sätta på en elektronisk sökare. (Några småskillnader till är det, men inget som är intressant för mig.) Dessutom finns den också silverfärgad nu, och inte bara svart som när den kom.

Men det förstås, som jag använder den nu, behöver jag inte den där sökaren.

 

Hur använder jag den då?

Jag fotograferar med den förstås! (Men en sådan självklarhet behöver väl inte påpekas.) Till största delen (säkert mer än 95 %) har jag använt 17 mm-objektivet, och därtill den medföljande lösa genomsiktssökaren. Det tog ett litet tag att vänja sig vid den, ovan som jag var. När kameran var nyinköpt gjorde jag som jag vant mig vid med min gamla lill-kamera (Canon S-70),  jag använde displayen. Det gjorde jag mestadels med den, trots att den hade en inbyggd sökare, men den tog jag bara till ibland. Och av bara farten fortsatte jag så.

Men nu sitter sökaren på hela tiden på PEN-en. Ibland, när jag tycker det är bättre, använder jag displayen när jag fotograferar, men bara i vissa situationer.

När använder jag den då? Jämt! Nej inte riktigt, men gamla lillkameran har mest (ja, bara faktiskt) samlat damm sedan jag köpte Olympusen, och den stora har jag bara plockat fram vid något enstaka tillfälle. Olympusen kan jag alltid ha med mig, inte lika smidigt som s-70:an som gick ner i byxfickan, men i en jackficka är det inget problem. Och den har en gammal hederlig kamerarem så jag kan ha den hängande runt halsen, men utan att den tynger som spegelreflexkameran.

Den fungerar alldeles utmärkt på mina dagliga promenader till och från jobbet, för vardagsbloggandet så att säga. Den fungerade alldeles utmärkt på vårens resa till Tyskland. Och nu nyligen, den dög på konferens också.

Den har ju fått en del kritik för långsam autofokus, men den har inte besvärat mig. Ofta använder jag dessutom manuell fokus. Jag har programerat om en knapp så att jag snabbt kan växla mellan AF och manuell fokus, och ett sätt att använda det är att jag använder AF för att mäta på något på lagom avstånd, och så låser jag den inställningen genom att gå över till manuell fokus. Lite hemgjord hyperfokal om man så vill.

Exponeringen då? Där använder jag tidsförval, bländarförval och manuellt, allt efter situationen, som jag alltid gjort (så länge kamerorna tillåtit det).

Sen har ju kameran en massa andra inbyggda finesser, som jag inte botaniserat i (för de har inte intresserat mig, än i alla fall).


Hur bra bilder blir det

Ja, det beror ju på fotografen, men den tekniska kvaliten räcker för mig. För bildexempel hänvisar jag till andra inlägg i min blogg. I många situationer kan den helt ersätta min stora kamera.

Intressantare är vad den gjort för mig som fotograf, och jag tror att den hjälpt mig att se lite annorlunda, och bara det gör den värd priset. Nu gäller det bara att förvalta det och använda seendet till något. Det är det svåra. Men det är där jag är just nu.

 

 

Inlagt 2010-05-14 21:21 | Läst 1763 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul att du gillar Olympusen, du var ju ganska tidigt ute.
Själv har jag just skaffat en Samsung NX 10, lite samma koncept
fast med aps-c sensor och elektronisk sökare, tycker den verkar
funka fint med bra bildkvalitet.

Tror att detta är framtiden faktiskt, spegellöst och kompakt.
-affe
Svar från janolof 2010-05-14 21:57
Jo nu börjar det ju drälla in kameror enligt det här konceptet - kombinerar på något vis det bästa från gamla och nya världen.