fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Vart tar sökarna vägen...

...och då menar jag förstås sökarna i kamerorna och inte någon annan form av sökare.

Det var först helt nyligen jag blev uppmärksam på denna flagranta brist hos många kompaktkameror. Min dotter funderar på att skaffa sig en ny liten kamera. Den gamla börjar bli sliten, sprickor i plasten m.m. Men hon har kravet att det skall ha sökare! Hoppsan, där minskade urvalet betydligt. Bara några få modeller kvar att välja på, speciellt som hon är så kräsen att hon vill ha manuella inställningsmöjligheter också.

Varför gör dom på detta viset?

Kostnadsskäl? För inte är det väl för att det är bättre? Eller är jag för konservativ (och så min dotter). Jag vill inte stå med raka armar när jag fotograferar. Eller ska man använda stativ och svart skynke, som på den "gamla goda tiden". Eller är det så att det är bra med bara en skärm och att jag inte har förstått det?

Någon som vet?

 

Dotter som använder sökare

 Norn. Sommaren 2007.

 

Inlagt 2008-08-31 10:48 | Läst 4740 ggr. | Permalink

"Jag saknar sökaren rejält på min Ixus 900IS. Så nästa kompakt skall ha sökare! Det är mycket svårare att hålla stilla och komponera utan sökare för mig. Är väldigt sugen på Canons A-serie. Det blr nog en sådan nästa gång. om de har sökaren kvar /Bengt"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag saknar sökaren rejält på min Ixus 900IS. Så nästa kompakt skall ha sökare! Det är mycket svårare att hålla stilla och komponera utan sökare för mig. Är väldigt sugen på Canons A-serie. Det blr nog en sådan nästa gång. om de har sökaren kvar
/Bengt
Svar från janolof 2008-08-31 12:14
A590IS har sökaren kvar. Och den är prisvärd, under 1500 spänn. Och den finns fortfarande kvar. Än så länge. Men serien verkar vara långsamt utdöende.
Snabb autofokus, möjlighet till retrofokus och en bra sökare! Jag skulle i alla fall slå till direkt :)
Som du skriver, mycket märkligt att inte fler tillverkare verkar förstått att det finns en marknad för detta.
-affe
Ps. Tack för din fina bildkommentar :)
Svar från janolof 2008-08-31 15:38
Det kanske är så att de har förstått marknaden; att det inte går att hämta hem pengar på sökare, annat än för en exklusiv och krympande skara. En sökare med zoom-funktion tar ju både lite plats och lite pengar. Då säljer GPS och VIDEO bättre.