Steninge slottsskog

Slottet uppfördes i slutet av 1600- talet och Nicodemus Tessin d.y. var ansvarig arkitekt, Tessin ansvarade också för uppbyggandet av Stockholms nuvarande slott. Det gamla slottet Tre kronor brann ner 1697 och man skulle ersätta det med ett nytt på samma plats. Tessin.d.y. han tyvärr avlida innan det nuvaranade  slottet stod klart 1754 och arkitekten Carl Hårleman tog  över ansvaret för färdigställandet.

Steninge slott lär ha kommit till tack vare en kärlekshistoria mellan Carl Gyllenstierna och änkedrottningen Hedvig Eleonora. Hon var gift med kung Karl X, mamma till Karl XI och farmor till Karl XII. Enligt sägnen finns det en hemlig gång i den s.k. Drottningflygeln som går mellan Hedvig Eleonoras gästrum och Carl Gyllenstiernas sovrum.

På 1700-talet brukade “teaterkungen” Gustav III  tillbringa tid på Steninge slott tillsammans med teatervänner och den tidens stora skådespelare.

Under medeltiden blev gården ett adelsgods och kom att tillhöra en adlig familj, i det här fallet släkten Oxenstierna från slutet av 1400-talet. Därefter har olika adliga ägare avlöst varandra men släkterna Gyllenstierna från mitten av 1600-talet och von Fersen från 1736 har kanske satt de djupaste avtrycken. Troligen var det under Axel von Fersens tid som den engelska parken blev anlagd. Axel von Fersen d.y. var en gång den franska drottningen Marie Antoinettes älskare, han blev mördad i Stockholm av en uppretad folkmassa 1810.

Bilder från vår vandring i slottsskogen.

Inlagt 2021-01-04 02:55 | Läst 1674 ggr. | Permalink
Fina bilder
Svar från Turbo56 2021-01-04 12:27
Tack Morgan, det är alltid kul med lite dis eller dimma, dock inte helt lättfotograferat.
Här körde jag med en Fuji X-H1 och ett Fuji 16-55 2,8, en bra kombination i skog och mark.
Ha en fin dag
Stefan
Snygga bilder! Och intressant text! Tack! Jag gillar historia och har precis sett båda dela av "Stockholms blodbad" på SVTPlay. Jag visste en del om det, men nu vet jag mycket! Och det finns säkert en del att fotografera av de platser utanför Stortorget som har anknytning till den har grymma händelsen.
Mvh Wolfgang
Svar från Turbo56 2021-01-06 20:42
Tack Wolfgang, jag håller helt med, historia är så spännande.
Jag har många nätter vandrat längs Stockholms mörka gator för att fotografera platser som jag precis har läst om, bland annat Stortorget och Stockholms blodbad som jag bloggade om 2017-02-28.

Texten den dagen:

År 1520 skedde Stockholmsblodbad. Platsen var Stortorget i Gamla Stan. Den 7 - 10 november år 1520 låter unionskungen Kristian döda 92 stycken personer ur den svenska adeln m.fl. på stortorget, 82 st. halshöggs och 10 st. hängdes. Detta hemska skådespel går till historien som Stockholms blodbad.
Alla svenska adelsfamiljer kallas år 1520 till Stockholm för att delta i kröningen av Kristian II. Festen efter kröningen håller på i flera dagar och på den 3:e dagen låter kungen stänga stadens portar och inleder förhör med de svenska adelsfamiljerna. Domare var Erik Trolle som låter döma de flesta anklagade till döden. De avrättas på stortorget.
Än idag sägs det att när nätterna den 7 - 10 november är riktigt bistra och fuktiga kan man se blodet flyta i rännstenarna på stortorget.
År 1650 lät Johan Eberhard Schantz bygga om det röda huset vid stortorget 20 till dagens utseende och satte då också in en vit sten för varje dödad person i blodbadet. Det sägs att så länge stenarna finns kvar i huset så länge skall de mördade finna en viss frid, skulle dock någon sten försvinna kommer den personen stenen representerar att bli gengångare och vara tvungen att gå på stadens gator i evig tid.

Ha en bra kväll
Hälsningar
Stefan