Bara bilder

Att återvinna sitt liv

Någonstans på vägen under en cancerbehandling riskerar man att förlora sig själv, att glömma vem man egentligen är och vad man brinner för.

Annika fick diagnosen bröstcancer i juni, hon opererades i augusti och genomgår för närvarande cellgiftsbehandlingar som i februari ersätts med strålningsbehandling.

Under behandlingen är det viktigt att se framåt mot tiden efter behandlingen, när man skall ta tillbaka sitt liv.
Man måste sträva efter att behålla sig själv under behandlingen att inte bli sin sjukdom, om det är svårt under behandlingen så gäller det att finna sig själv och återta livet efter behandlingen, det är då som vi i närheten skall vara närvarande och hjälpa till.

#3063092

#3063093

#3063094

#3063100

Postat 2013-11-24 01:29 | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Delade minnen och egna erfarenheter

Det är inte klokt vad fort tiden går, igår träffades några av oss som tog civilingenjörsexamen i Luleå 1983, det är trettio är sedan.
Några har fått gråa strån och läsglasögon men det som överraskar positivt är att vi inte förändrats särskilt mycket som personer. Vi har alla lyckats i våra yrkes- och familjeroller, vi har förverkligat drömmar och fått mängder av erfarenheter, våra barn börjar bli vuxna, men vi har själva inte ändrats särskilt mycket som människor.
 
 
Postat 2013-08-11 12:19 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Brunch i solen

Jag är uppvuxen i en stor släkt som alltid har firat högtider tillsamman. Min mamma har åtta syskon vilket medförde att vi ofta var fler än trettio personer som träffades hemma hos mormor. Mormor har gått bort men jag och mina kusiner har fortsatt att träffas och vi firar fortfarande nästan alla högtider tillsammans.

Igår söndag  kom två av mina kusiner på besök Richard och hans syster Malin, eftersom solen lyste så satte vi oss på baksidan av huset och åt brunch.

Trots vårt föränderliga samhälle så är det sociala livet ungefär som tidigare. Vi träffar vänner, släktingar, grannar och arbetskamrater ungefär lika mycket i dag som för 20 år sedan.

Unga träffar mest sina vänner och umgänge med arbetskamrater är störst fram till trettioårsåldern, för att därefter minska i omfattning.

När vi blir äldre umgås vi mer med släkten och från 50-årsåldern träffar vi nära anhöriga mer än vi träffar vänner.

Det är viktigt att vi inte tappar bort varandra på vägen, ensamhet är jobbigt. Idag är det fler som har en nära vän än för 30 år sedan, ändå har tjugofem procent av männen i Sverige inte någon riktigt nära vän som de kan ta kontakt med och prata med om vad som helst. Bland kvinnorna är det 13 procent som inte har någon nära vän.

Vän har för dagens unga fått en helt ny betydelse, i de sociala medierna som facebook samlar de på sig "vänner" och kan ha flera hundra "vänner", betydelsen devalveras för att till slut bara betyda någon slags bekant eller bakantas bekanta, det är inte ens säkert att man känner personen som har blivit ens "vän".

Richard

Malin

Postat 2013-05-06 04:40 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera