Bara bilder

Morgonpromenad med en gammal kamera

Jag gillar verkligen min Sony RX1r, den är perfekt att ta med på morgonpromenaderna med hunden

Postat 2021-09-27 00:10 | Läst 1812 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Nyårsafton i Sigtuna

Eftersom vi har en hund i familjen så är det vår skyldighet att säkerställa att hon känner sig trygg på nyårsaftonen och slipper bli skrämd av fyrverkerier. 
Vårt enda val precis som för många andra hundfamiljer är då att bo på hundhotell vid Arlanda flygplats, där fyrverkerier är förbjudna.

Innan incheckning passade vi på att besöka Sigtuna, som är den äldsta staden i Sverige.

Runt år 970 stod kung Erik Segersäll och pekade ut var Sigtuna stad skulle byggas, han var en modern nordisk kung, som ville skapa ett rike som liknade de europeiska kungadömen han hört talas om. Erik visste hur en stad skulle anläggas och det var med den nya kristna kyrkan han skulle samarbeta för att nå sina mål. Målet var ett bilda att rike med en kung och en gud. Han skulle vara den kungen och kyrkans överhuvud – gudsman i det nya riket. För stormännen och bönderna i omgivningarna var det mycket som var nytt – en kristen stad!
Den ursprungliga stadsplanen finns i stort sett bevarad och staden är ungefär lika stor nu som då, fram till 1200-talet var staden en av de viktigaste i landet.
De äldsta byggnaderna är borta och de nuvarande är huvudsakligen från 1700-talet eller senare, det är fascinerande att stanna och läsa de många informationsplattorna som visar byggnadernas historia och berättar historier om människorna som bodde och arbetade i dem. Parallellt med Stora gatan går ”Processionsvägen” som byggdes på 1100-talet för religiösa processioner och vid vilken det låg flera kyrkor. De flesta av dessa kyrkor lades ner efter reformationen men man kan fortfarande se ruinerna. 

Postat 2021-01-03 01:01 | Läst 2260 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Colosseum och lite annat

COLOSSEUM BYGGDES PÅ PLATSEN AV EN KONSTGJORD SJÖ

Den dekadenta, egoistiska kejsaren Nero hade byggt en gigantisk villa för sig själv, kallad Domus Aurea, den inkluderade en enorm konstgjord sjö.

Efter att Nero begick självmord år 68 e.Kr. utfärdade senaten en Damnatio memoriae på honom, vilket innebär att "vi ska fördöma hans minne och ta bort alla spår av honom".

Ett par år senare bestämde kejsaren Vespasian sig för att ta bort Neros sjö och placera en arena där, för att underhålla folket och få dem att fokusera på roligt och glömma den hatade Nero.

Genom att göra detta visade Vespasian också romarna att han var en man av folket, till skillnad från Nero som hade tagit allt det landet bara för sig själv.

COLOSSEUM BYGGDES PÅ 10 ÅR, MEST AV JUDISKA SLAVAR

Kejsare Vespasian och hans son Titus hade erövrat Judeen och hade fört med sig många krigsbyten, inklusive artefakter från templet i Jerusalem, de tog också med sig cirka 100 000 judiska slavar, varav många hjälpte till med byggandet av Colosseum.

Vespasian började arbeta på Colosseum omkring 70 eller 71 e.Kr.. Han dog år 79 e.Kr. och hans son Titus blev kejsare. Titus avslutade byggnationen år 80 e.Kr., arenan namngavs efter dem: Flaviska Amphitheatern.

Några år senare lade den sista kejsaren i den Flaviska dynastin, Titus bror Domitian, till den översta våningen och även Hypogeum, det underjordiska komplexet, där djur och kämpar hölls till det var dags för showtime.

COLOSSEUM FICK SITT NUVARANDE NAMN FRÅN SMEKNAMNET FÖR NEROS STORA STATY

Tillbaka till egocentriska Nero - han hade också gjort en jätte 100-fots bronsstaty av sig själv. Efter Neros död ersatte Vespasian ansiktet och kallade det en solgudstaty.

Statyn flyttades senare (med hjälp av 24 elefanter) av kejsaren Hadrian, år 124, till strax intill amfiteatern. Statyn är för länge borta och ingen vet vad som hände med den. Men den kallades Colossos, och många forskare tror att det är här den Flaviska amfiteatern fick sitt nuvarande namn, fundamentet för Neros staty är fortfarande synlig bredvid Colosseum.

Postat 2020-10-24 12:45 | Läst 2501 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Teknikträff i Oslo och en nattlig promenad

Jag tycker om när stadens ljus speglas i våt asfalt, så vad passar då bättre än att smita ut och ta bilder i höstnatten.

Postat 2020-10-14 01:46 | Läst 1311 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Weekend i Waxholm

Åke Söderqvist var en rikskändis genom sina lustiga program, men för stockholmarna blev han mest betydelsefull som krögare och en av männen som satte fart på det insomnade utelivet i staden under 70-talet.

Efter att ha försökt blåsa liv i Operacafét med ungersk stråkkvartett och allt, blev det restaurang Victoria som blev ett första ”inneställe” med en bar att hänga i och sorl och glam. Restaurangen med nostalgisk inredning röda soffor, speglar och kristallkronor, blev en av de första i vad som sedermera skulle bli en tsunami av nyöppnade krogar.

Han blåste också liv i restaurangen Aurora i Gamla Stan, som blev berömd för sina björn- och älgstekar. Hans märkligaste projekt var Waxholms hotell, vars restaurant med smörgåsbord och strömmingsrätter fick kändismaffian att strömma ut till Vaxholm, sen han öppnade där 1981, lagom för att skörda det glada 80-talets sug efter uteliv.

Postat 2020-10-12 22:48 | Läst 1044 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa