Bara bilder

Steninge slottsskog

Slottet uppfördes i slutet av 1600- talet och Nicodemus Tessin d.y. var ansvarig arkitekt, Tessin ansvarade också för uppbyggandet av Stockholms nuvarande slott. Det gamla slottet Tre kronor brann ner 1697 och man skulle ersätta det med ett nytt på samma plats. Tessin.d.y. han tyvärr avlida innan det nuvaranade  slottet stod klart 1754 och arkitekten Carl Hårleman tog  över ansvaret för färdigställandet.

Steninge slott lär ha kommit till tack vare en kärlekshistoria mellan Carl Gyllenstierna och änkedrottningen Hedvig Eleonora. Hon var gift med kung Karl X, mamma till Karl XI och farmor till Karl XII. Enligt sägnen finns det en hemlig gång i den s.k. Drottningflygeln som går mellan Hedvig Eleonoras gästrum och Carl Gyllenstiernas sovrum.

På 1700-talet brukade “teaterkungen” Gustav III  tillbringa tid på Steninge slott tillsammans med teatervänner och den tidens stora skådespelare.

Under medeltiden blev gården ett adelsgods och kom att tillhöra en adlig familj, i det här fallet släkten Oxenstierna från slutet av 1400-talet. Därefter har olika adliga ägare avlöst varandra men släkterna Gyllenstierna från mitten av 1600-talet och von Fersen från 1736 har kanske satt de djupaste avtrycken. Troligen var det under Axel von Fersens tid som den engelska parken blev anlagd. Axel von Fersen d.y. var en gång den franska drottningen Marie Antoinettes älskare, han blev mördad i Stockholm av en uppretad folkmassa 1810.

Bilder från vår vandring i slottsskogen.

Postat 2021-01-04 02:55 | Läst 1656 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Nyårsafton i Sigtuna

Eftersom vi har en hund i familjen så är det vår skyldighet att säkerställa att hon känner sig trygg på nyårsaftonen och slipper bli skrämd av fyrverkerier. 
Vårt enda val precis som för många andra hundfamiljer är då att bo på hundhotell vid Arlanda flygplats, där fyrverkerier är förbjudna.

Innan incheckning passade vi på att besöka Sigtuna, som är den äldsta staden i Sverige.

Runt år 970 stod kung Erik Segersäll och pekade ut var Sigtuna stad skulle byggas, han var en modern nordisk kung, som ville skapa ett rike som liknade de europeiska kungadömen han hört talas om. Erik visste hur en stad skulle anläggas och det var med den nya kristna kyrkan han skulle samarbeta för att nå sina mål. Målet var ett bilda att rike med en kung och en gud. Han skulle vara den kungen och kyrkans överhuvud – gudsman i det nya riket. För stormännen och bönderna i omgivningarna var det mycket som var nytt – en kristen stad!
Den ursprungliga stadsplanen finns i stort sett bevarad och staden är ungefär lika stor nu som då, fram till 1200-talet var staden en av de viktigaste i landet.
De äldsta byggnaderna är borta och de nuvarande är huvudsakligen från 1700-talet eller senare, det är fascinerande att stanna och läsa de många informationsplattorna som visar byggnadernas historia och berättar historier om människorna som bodde och arbetade i dem. Parallellt med Stora gatan går ”Processionsvägen” som byggdes på 1100-talet för religiösa processioner och vid vilken det låg flera kyrkor. De flesta av dessa kyrkor lades ner efter reformationen men man kan fortfarande se ruinerna. 

Postat 2021-01-03 01:01 | Läst 2259 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera