To stay or not to stay analogue,

that is the question, or actually not... en södagsknäppares bilder och tankar härifrån och därifrån.

Storformatsträning

Ett par 4x5 bilder hemifrån som storformatsövning. Biderna här på asparna är nummer 13 och 14 med Tachiharan. Det tar sin tid innan man blir du med arbetsflödet, men någonting har i alla fall fastnat på filmen som i det här fallet är Fomapan 100 exponerad enligt ISO 100 och framkallad i D76 1:1. Objekitvet var ett 150 mm Schneider-Kreutznach.

Postat 2024-02-23 17:49 | Läst 216 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Cirkeln sluts

I ett av mina första blogginlägg skrev jag hur allt fick sin början på en fjällvandring 1981 med en lånad Praktica, min första beröring med en systemkamera. Efter det har rätt så många kameror kommit och gått och en hel del också stannat hos mej. På senare år har jag försökt klura ut vilken modell av Praktica jag hade med mig på den resan, utan resultat dock, det finns massor av dem. Men genom uteslutningsmetoden har jag kommit till en handfull alternativ. Tanken var att skaffa en likadan kamera, mest av nostalgiskäl. Nu dök det upp ett av alternativen (ett mycket troligt sådant) till salu här hemma i Finland på tori.fi vår motsvarighet till blocktet.se. Då kameran dessutom var i näst intill nyskick utvändigt gick det inte att låta bli. Priset på € 50,- inklusivet objektiv och postavgift var heller inget hinder. Den ser precis ut så som jag minns och funktionera är de samma. Det kan alltså handla om samma modell, en Praktica MTL 3 med Pentacon 50 mm 1.8.

Den tillverkades 1978 - 1984 så även det passar in. Kameran är inte direkt nån raritet, det gjordes över 800 000 st av den! Ett minus är att den skall ha 1,35V kvicksilver batterier som inte mera går att få tag på. Ännu före ukrainakriget gick det att få tag på sådana från Ryssland, men nu kan också det vara svårt. Jag har en adaper som tar ner spänningen från ett 1,5V batteri som jag avänt bl.a i OM-1:an med tillfredställande reslutat.

Som följande skall den laddas med film för test. Jag laddade ett antal rullar med endast 20 exp för sådana här tillfällen. Skall vara interssant att se hur tiderna håller och om ljustätningarna håller tätt. Åtmintone den på gångjärnssidan av bakstycket skall jag byta ut, den ser eländig ut.

Här syns er bloggare i Tärnafjällen september 1981 med lånad Praktica, Adidas vindjacka, Levi´s jeans och Nokia gummistövlar. Men bra gick det och roligt var det. På den resan tändes gnistan för fotografi och fjällvärlden och har den hållits vid liv (med varierande intensitet) allt sedan dess. Min kompis Micke har tagit bilden.

Postat 2024-02-09 19:30 | Läst 302 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

God Jul

Nu är julgranen insläpad och pyntad, snapsen på kylning och 10 km på skidor bakom som aptitretare. 

Nu kan man alltså med bättre samvete fira julmatens undergång!

Jag önskar er alla en fridfull julhelg.

Postat 2023-12-24 13:36 | Läst 335 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Självständighetsdag och vintern kom till djupa södern.

Idag firar vi vår 106. självständighetsdag. Vintern kom hit till "djupa södern" också för ett par veckor sedan. I går när jag steg upp hade vi -17, men idag var det bara -4. Enligt 10 dagarsprognosen skall temperaturen inte gå över nollsträcket en endaste gång. Vi håller tummarna för att vintern håller i sig, skulle var trevligt om det blev ordentliga isar.

Ledig dag som börjar med att flaggan skall ut.

Börjar som sagt bli lite småvintrigt här också.

Då det är ledigt och så här pass vackert väder kändes det som ett måste med en liten promenad. Tanken var att rasta digiolympusen, men den hade tomt batteri, så i-luren fick duga till bloggbilderna. Några bilder ett stycke hemifrån.

Den mest fosterländska (blå-vita) kameran fick följa med för att fånga det vackra också analogt.

Tillbaka i stugvärmen igen väntade Sotis. Han var av den åsikten att -4 ännu är onödigt kallt...

Som följande, efter kaffet, står en skidtur på programmet. Sedan till middagen blir det eventuellt en "marskens snaps" för att fira.

På flaskan står det:

"Marskalken av Finland Carl Gustaf Mannerheims berömda snaps. Snapsen serveras enligt Chevaliergardets tradition väl avkyld i ett till brädden fyllt snapsglas. Tillverkad enligt St Michelsklubbens traditionella recept". Det ni!

Skål och grattis!

Postat 2023-12-06 13:42 | Läst 380 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Perfekt början på advent.

I år fick jag en verkligen trevlig adventskalender i farsdagspresent. Nu har jag gått och sneglat på den i en knapp månad och äntligen var det dags att titta vad som döljer sig bakom luckorna.

I första luckan fanns 5 cl 10 årig Skotsk Glengoyne och idag hör och häpna inhemsk finsk Kyrö rye malt!

I stora luckan mitt i fanns två st Glencairn whiskyglas (ena på bilden) och ett häfte med info om innehållet i varje lucka.

Till all tur håller Selma ett vakande öga på husse att det hela inte går över styr...

Trevlig lillajul på er alla på fotosidan!

Postat 2023-12-02 19:25 | Läst 407 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 18 Nästa