To stay or not to stay analogue,

that is the question, or actually not... en södagsknäppares bilder och tankar härifrån och därifrån.

Vart är världen på väg?

För tillfället känns det lite svårt att visa färgglada "tjosan hejasan" bilder på grund av vad en idiot i öst håller på med.

Det får bli en bild från Porkala i Kyrkslätt som Sovjet "arrenderade" av oss på 50 år 1944. Till all lycka fick vi det tillbaka redan 1956. På området hittar man ännu massor av lämningar, bl.a bunkrar och andra byggnader, från våra "hyresgäster". På just det här området den här bilden är tagen finns det flera liknande byggnade som står kvar och förfaller och används av traktens konstnärsbörjan.

Olympus XA-3, Fomapan 100, HC110 1:63 10 min i 20 grader.

Här finns lite att läsa, ifall det intresserar, om Porkalaparentesen som det kallas i folkmun:

Historia - Porkkalan Parenteesi

Postat 2022-02-27 19:07 | Läst 801 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Äntligen!

Efter två os-silver och fyra brons var det äntligen dags för Lejonen att vinna os-hockeyn. Det här efter en helt otrolig turnering. Inte en enda förlust längs resan mot guldet. Endast matchen i mot Sverige krävdes förlängning i alla övriga matcher fick motståndarna känna på lejonklorna under oridinarie speltid. Motståndarna gjorde endast två! mål med fem mot fem i lejonburen. Alla de övriga berodde på finländska utvisningar. 

Lite extra får man väl ta åt sig då andrekeepern Jussi Olkinuora som stod mellan stolparna mot Sverige har rötterna i min hemkommun Ingå.

Här en länk till Ingås hemsida där Jussi börjar sin målvaktskarriär på Kyrkfjärdens is:

Guldregn i Ingå - från Kyrkfjärden till KHL - Ingå (inga.fi)

Postat 2022-02-20 09:08 | Läst 619 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Världen genom en roterande lins

Jag har äntligen haft tid att sitta i mörkrummet några kvällar och både framkallat och kopierat. Jag har för vana att göra kontaktkartor på alla filmer, jag tycker jag får en bättre överblick av det hela på det sättet, är lite dålig på att läsa negativ. 

I fjol fotade jag några rullar med en Noblex 135 sport. Det är en kamera med ett roterande objektiv. Objektivet har en brännvidd på 29,85 mm och en ljusstyrka på 4,5. Den tar normal 35 mm film och negativen blir i format 24x66 mm. På jobbet har jag laserskurit insatser för den här negativstorleken som passar in i negativhållaren på min försotringsapparat som tar upp till 6x9 negativ. Men jag har ännu inte testat dem.

Här kommer några skannade negativ från fjolårets filmer:

Junkarsborg - Raseborg

Karitunturi - Posio

Jyrävä - Kuusamo

Korouoma - Posio

Hiljainen kansa - Suomussalmi

Stormossen - Ingå

Kopparnäs - Ingå

Bild 1 och 2  Ilford HP5  ISO 400  XTOL 1+1, 12 min i 20° C

Bild 3 och 4 Kentmere 400  XTOL 1+1, 13 min i 20° C

Bild 5 - 7 Ilford Delta 400  XTOL stock, 7 min i 20° C

Postat 2022-02-12 20:51 | Läst 838 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Lomo Berlin

Det har blivit lite klent med bloggandet på senaste tiden. Men efter att ha läst Nils B:s och Jerry S:s diskussioner om Orwo så beslöt jag skriva ett inlägg. Innan hade jag ingen aning om att Lomo Berlin är samma film som "nya Orwo", men enligt Nils så är det så och det kan jag gott tro.

Jag testade ett par rullar Berlin och har ännu nån i frysen. De här bilderna är för nästan exakt ett år sedan, en härlig solig men -17º kall dag på Sveaborg ytterom Helsingfors. Det är ett ställe jag varmt rekomenderar om nån är på väg över viken. Under turistsäsong trivs jag inte där, det är trångt om saligheten som i alla turistfällor. Men om man besöker ön t. ex på hösten eller vintern får man vara rätt så i fred.

De här bilderna är tagna med en Leica M4. "Berlin" är exponerad enligt ISO 400 och framkallad i HC110 1:31 7 min i 20º C. I min smak har det varit rätt så lite kontrast i Berlin-negativen, kan förstås bero på framkallningen (och i det här fallet definitivt också på scanningen). Här har jag använt ett orangefilter för att försöka höja på kontrasten. Jag har också mörkrumskopior på dem och där har jag fått till kontrasten bättre.

Postat 2022-02-01 19:22 | Läst 1179 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera