To stay or not to stay analogue,

that is the question, or actually not... en södagsknäppares bilder och tankar härifrån och därifrån.

Tagen på bar gärning

Frun i huset har gått het då hon allt emellan hittar nåt mer eller mindre påtuggat i trädgårdslandet, som är hennes skötebarn nr 1. För att få bevisat vem som är den skyldige riggade jag upp en viltkamera vid djupbänken. Nattetid har det fastnat bl.a harar och mårdhundar på kortet. Även vår katt Laban har fotats nattetid, men jag betvivlar att han lagt om till vegetarisk kost, så han går fri från misstankar tills vidare.

Endel är fräckare och kommer och ta för sig mitt på dagen och ännu till poserar farmför kameran utan minsta skuldkänsla! Här har vi dovhjortar. Vitsvanshjortar har också varit i farten, men bilderna är inget vidare att visa upp. 

Jag tycker det blir rätt så skaplig kvalitet med en € 100,- viltkamera. De här bilderna är direkt från kortet utan någon form av efterbehandling.

Trevlig fortsättning på fredagkvällen.

Postat 2021-07-30 21:24 | Läst 394 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Slowfoto med Ihagee-Photoklapp-Patent Duplex 710

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så hittade en Ihagee-Photoklapp-Patent Duplex 710 hem till mej. Efter en del underhåll är det äntligen dags för provskjutningar! Det skall bli intressant att se vad det blir om nåt över huvudtaget fastnar på filmen, arbetsförloppet kräver en viss koncentration till att börja med innan det sitter i ryggmärgen.

Först skall slutaren ställas på "T" så den hålls på full öppning. Sedan skall man enligt bästa förmåga komponera och ställa skärpan direkt på mattskivan (bilden syns upp och ner). Efter mina första försök i går förstår jag bra att gårdagens fotografer i det här skedet kröp in under ett svart skynke, mattskivan blev lite av en spegel i vissa ljussitautioner. När kompositionen och skärpan sitter så kommer följande viktiga steg: Kom ihåg att stänga slutaren!

Följande steg är att byta ut mattskivan mot en filmhållare och dra ut darksliden. Jag fuskar och använder 120 film i ett "Rollex Patent" rullfilmsbakstycke, det råkade inte finnas 6x9 glasnegativ i närbutiken... Så skall naturligtvis ljuset mätas eller uppskattas och ställas in tid och bländare.

And there we go!

Sedan är det att rekommendera att sticka tillbaka darksliden innan man börjar tänka på följande blid. Finns ingen spärr som t.ex på en Hasselblad. Det går även att "avfyra" gång på gång utan att behöva spänna slutaren på nåt sätt. Det föreligger alltså en viss risk för dubbelexponeringar.

Nu är det att få slut på rullen så det blir framkallning. Återkommer med resultatet i ett senare skede om det blev nåt.

Postat 2021-05-12 08:25 | Läst 547 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Nu är det allvar!

Det är roligt när ryktet att man är intresserad av galma kameror sprider sig. Det dyker nu och då upp folk med nån gammal kamera de hittat som de vanligtvis ger bort. Så var fallet med den här.

Den här skönheten dök upp en vacker dag för några månader sedan. När jag öppnade den såg den riktigt bra ut trots att "lådan" var en aning sliten. Jag försökte googla mej fram till vilken modell, men det visade sig näst intill omöjligt, det finns hur många som helst liknande kameror. Jag hittade den här sidan som innehåller massor av infromation om Ihagee / Exkta: www.dresdner-kameras.de  men inte heller med hjälp av den lyckades ja lista ut nåt. Jag skickade ett mail till Michael Sorms som upprätthåller sidan och fick ett svar inom en timme! Enligt honom har den det här långa och välklingande namnet: Ihagee-Photoklapp-Patent Duplex 710. Tillverkad mellan 1925 och 1939. Han berättar vidare att huset var av trä till 1927 och att den utanpåliggande sökaren var mitt över objektivet fram till 1926. Eftersom min är av trä och har sökaren på sidan är den från 1927. Han skickade också med en scan av Ihagees försäljningskatalog från det året. Kameran kostade då 98,- reichmark. Han skriver att det var "Eine gute und teure Kamera" när det begav sig!

Den verkade annars fungera men slutaren blev öppen på längre tider. Försökte "gymnastisera" med den, det brukar hjälpa, men nix. Enfaldig som jag är förde jag den på service. Där fick jag reda på att slutartiderna styrs av den krommade tvärliggande luftcylindern ovanför objektivet. Den släpper ut luft den tid man ställt in (om jag förstod rätt). Nu funkar den igen, hur exakt det får vi se. Av en kompis fick jag lånat rullfilmsbakstycket för 6x9 på övre bilden. Det är inte i bästa skick men räcker säkert för att testa slutartiderna. Om nån har en bättre liggande så är jag intresserad. Skärpeinställningen kommer att bli intressant. Skärpan ställs direkt på mattskivan som kan jämföras med ett immigt bastufönster... Men med slutaren på T så den hålls öppen ser man någonting, åtminstone i bra ljus.

Ihopfälld är den liten och smäcker. Utvändigt lite sliten, men åtminstone en Leica är mera värt desto värre den ser ut. Det följde med två hållare för glasnegativ, men det får bli otestat (än så länge åtminstone).

Trevlig Valborg eller Glada Vappen som vi säger här!

Postat 2021-04-30 18:30 | Läst 362 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Kvällspyssel / nostalgi

Jobbar på distans idag och håller som bäst paus med en dubbel, tja fyrdubbel espresso, framför näsan för att ögonlocken ännu skall hållas öppna i ett par timmar...

Tänkte passa på att skriva ett par rader på samma gång. Jag hade lite kameraservice under helgen på en OM-1:a som köpte jag begagnad under min gymnasietid -83 eller -84. Det var min andra systemkamera, den första en OM-10 har jag tyvärr inte kvar mera. Den byttes en gång mot en OM-2N.

Om-1:an har en gång varit på service i medlet av 90-talet och efter det har den gått som en klocka, men nu var ljustätningarna i det skicket att de måste bytas ut. På samma gång bytte jag ut det slitna och trista gamla svarta lädret mot nytt. Det blev ingen renovering till originalskick, men själv är jag i alla fall rätt nöjd med resultatet. Nu har jag säkert kamera av den här för tjugo år framåt igen!

Postat 2021-03-04 12:44 | Läst 429 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera