To stay or not to stay analogue,

that is the question, or actually not... en södagsknäppares bilder och tankar härifrån och därifrån.

Med Holgan i Estland

Holga 120 GN är en kinesisk plastkamera som tar 120 rullfilm och aldrig slutar överraska. Man får bereda sig på allt från oskärpa och vinjetteringar till ljusläckage. Exponeringsalternativen är två, en "sol" och "en sol bakom moln". En avståndskala finns på plastbjektivet men man får uppskatta avståndet. Nu kan ju dagens digitalfotografer undra varför i all fridens namn man anväder en sådan kamera idag, och det kan kännas som en befogad fråga. Själv tycker jag den är rolig och passar till vissa motiv, som t.ex  "halvdekadenta" sovjetminnen. Jag skrev några inlägg tidigare från vår estlandsresa i somras, men då var ännu inte holgabilderna frakallade.

Här ett sovjetbyggt höghus i byn Kallaste på estiska landsbygden.

En del av muren på en slottsruin som fått förfalla. Tõrva Estland.

Ivangorod på ryska sidan sett från Narva.

Estisk gränsmarkering i Narva-Jõesuu. På andra sidan älven bor den uppretade ryska björnen, som tyvärr inte längre sover...

Här möts Estland, Ryssland och havet, Narva-Jõesuu. Jag vet inte om det har varit nån form av hamnbyggnation, eller enbart en pir / vågbrytare.

Linnahall i Tallinn, ett mastodontbygge som blev klart till OS 1980, men som idag är långt i från sin forna glans.

Bildern tagna på utgången Ilford HP5 och framkallad i D76 1:1 13 min i 20 grader.

p.s ni kan vara lugna, jag hade nog också en Olympus med mej för mera seriösa analoga svartvita bilder.

Postat 2023-10-06 19:17 | Läst 536 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Vinterförråd

Ännu inget "riktigt" mörkrumsarbete, men snudd på i alla fall. Idag laddade jag 30 m HP5 och med det skall jag väl klara mig galant över den mörka tiden. 

Det var första gången jag laddade Leica IXMOO kassetter, skall bli intressant att testa dem i M4:an. Jag har lyckats komma över tiotalet av dem och skulle vilja ha några till. Det finns nog en del till salu men priserna börjar vara normal leicanivå. Det är så gott som omöjligt att hitta IXMOO:n under € 50,- nånstans. Men å andra sidan är det ju ingen bra hobby om det blir tid och pengar över...

Jag laddade också några kassetter med film för 20 exponeringar, det behövs ibland för "tester och experiment".

Ha en trevlig lördagkväll.

Postat 2022-10-08 18:34 | Läst 884 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Vart är världen på väg?

För tillfället känns det lite svårt att visa färgglada "tjosan hejasan" bilder på grund av vad en idiot i öst håller på med.

Det får bli en bild från Porkala i Kyrkslätt som Sovjet "arrenderade" av oss på 50 år 1944. Till all lycka fick vi det tillbaka redan 1956. På området hittar man ännu massor av lämningar, bl.a bunkrar och andra byggnader, från våra "hyresgäster". På just det här området den här bilden är tagen finns det flera liknande byggnade som står kvar och förfaller och används av traktens konstnärsbörjan.

Olympus XA-3, Fomapan 100, HC110 1:63 10 min i 20 grader.

Här finns lite att läsa, ifall det intresserar, om Porkalaparentesen som det kallas i folkmun:

Historia - Porkkalan Parenteesi

Postat 2022-02-27 19:07 | Läst 812 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Världen genom en roterande lins

Jag har äntligen haft tid att sitta i mörkrummet några kvällar och både framkallat och kopierat. Jag har för vana att göra kontaktkartor på alla filmer, jag tycker jag får en bättre överblick av det hela på det sättet, är lite dålig på att läsa negativ. 

I fjol fotade jag några rullar med en Noblex 135 sport. Det är en kamera med ett roterande objektiv. Objektivet har en brännvidd på 29,85 mm och en ljusstyrka på 4,5. Den tar normal 35 mm film och negativen blir i format 24x66 mm. På jobbet har jag laserskurit insatser för den här negativstorleken som passar in i negativhållaren på min försotringsapparat som tar upp till 6x9 negativ. Men jag har ännu inte testat dem.

Här kommer några skannade negativ från fjolårets filmer:

Junkarsborg - Raseborg

Karitunturi - Posio

Jyrävä - Kuusamo

Korouoma - Posio

Hiljainen kansa - Suomussalmi

Stormossen - Ingå

Kopparnäs - Ingå

Bild 1 och 2  Ilford HP5  ISO 400  XTOL 1+1, 12 min i 20° C

Bild 3 och 4 Kentmere 400  XTOL 1+1, 13 min i 20° C

Bild 5 - 7 Ilford Delta 400  XTOL stock, 7 min i 20° C

Postat 2022-02-12 20:51 | Läst 850 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ihagee upp till bevis

Jag skrev i ett tidigare inlägg i maj om en  Ihagee-Photoklapp-Patent Duplex 710 från 1927 som jag hittade, eller rättare sagt hittade den mej. Jag försökte googla om kameran men det finns en hel massa liknande så jag kom ingen vart. Sedan hittade jag en väldigt bra Exakta / Ihagee sida och kontaktade Michael Soms som upprätthåller den och det tog bara en timme så fick jag svar. Dessutom fick jag en kopia av 1927 års försäljningskatalog! Här är hans utredning om hur han slagit fast åldern på den:

"die Laufbodenkamera ist die Ihagee-Photoklapp-Patent Duplex 710 (6,5x9 cm). Sie wurde von 1925 bis 1939 gebaut. Die größeren Modelle 720 (9x12 cm), 730 (10x15 cm) und 740 (13x18 cm) gab es schon seit 1914. Frühe Kameras bis 1927 hatten ein Gehäuse aus Holz, später war es Aluminium. Der Brillantsucher war bei frühen Kameras bis 1926 in der Mitte über dem Objektiv, später dann an der Seite der Objektivstandarte angeordnet. Ihre Kamera besitzt noch ein Holzgehäuse aber schon den Brillantsucher seitlich, sie dürfte aus dem Jahre 1927 sein.

Sie kostete in Deutschland (Katalog 1927) 98 Reichsmark mit dem Meyer Doppel-Anastigmat 1:6,8 und dem Ibsor-Verschluss. Eine gute und teure Kamera."

Här finns mer att läsa för den som är intresserad: www.dresdner-kameras.de - die private Homepage zur Geschichte der Dresdner Fotoindustrie

Efter lite putsning osv var det dags att ladda kameran med rullfilm, en kompis råkade ha ett Rollex bakstycke som passar den här. Egentligen skall den köras med glasnegativ men sådana hittar man inte i vaje bybutik längre...

Nå ja, man får åtta 6x9 negativ ur en film så ni förstår säkert att det har tagit hela sommaren att få slut på filmen, men igår var det äntligen dags att framkalla den. Filmen är inte den på bilden ovan utan en Fomapan 400 som jag framkallade i XTOL stocklösning i 7 min 20 grader. Alla åtta bilder var rätt så skapligt exponerade, aningen över vilket tyder på lite för långa tider. Slutartiderna styrs av en luftcylinder (det där blanka "röret" uppe bakom tidsratten) som om jag förstått rätt släpper ut luft den tid man valt och på det sättet hålles slutaren öppen enligt vad man ställt in. Inte direkt nån urverksprecision alltså. Skärpan är det lite si som så med, det var verkligen svårt att ställa skäpan direkt på mattskivan. I solsken är den som en spegel och i övrigt som ett immigt bastufönster. Nu förstår jag verkligen varför fotograferna förr kröp in under ett svart skynke. För att göra det hela ännu knepigare är bilden upp och ner på mattskivan.

Bilderna har varit en sväng via photoshop närmast för att rätas upp lite och så har jag tagit bort en del damm. En aning har jag korrigerat exponeringen och ökat kontrasten, men inget märkvärdigt.

I stark sol blev det en del speglingar och lite ljussläpp som jag skar bort, med det senare skyller jag på filmhållaren. Här är frun i växthuset

På följande bild är det havtornsplockning på agendan. Den här tycker jag blev rätt så bra.

Sedan har jag läst här bland bloggarna att allt utom full öppning är fegt, så jag är väl tvungen att ta med en sådan också ;)

Största problemet är nog att få skärpan rätt... Men resultaten är såpass lovande att det blir nog flera tester framöver. Och så skall göra nån mörkrumskopia också som jag sätter lite mera tid på.

Postat 2021-11-09 19:53 | Läst 1040 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 Nästa