To stay or not to stay analogue,

that is the question, or actually not... en södagsknäppares bilder och tankar härifrån och därifrån.

Några till från Tärnatrakten

Som jag skrev i ett tidigare inlägg var jag en vecka i Tärnafjällen i september. Förutom storformataren var också en Olympus OM-4Ti med på resan. Här är några bilder till från en rulle med den.

Vädret är sällan perfekt alla dagar under en resa så det blev att åka runt lite när vädret var sämre. Här är det ringar på vattnet i Umeälven.

Gråväder vid Märkesforsen.

En trevlig ställning för postlådor i Hemavan.

Filmen är Ilford PAN 100 (exp ISO 100) frakallad i D-76 10 min i 20 grader.

Postat 2023-11-12 18:51 | Läst 408 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Regnvädersdag = kulturdag

Idag hade vi så typiskt novemberväder som det bara kan vara här på finska sydkusten så det fick bli kultur för hela slanten idag. Vi körde alltså in till Stenvik i Esbo och steg på metron till Helsingfors centrum. Där är ett par intressanta utställningar på gång. Först blev det Pentti Sammallahtis "Vi två" på galleria K1. Här kan man läsa mera om man så önskar. 

Vi två   | Suomen valokuvataiteen museo

Pentti Sammallahti är en av mina absoluta favoriter bland fotografer i Finland. På den här utställningen hänger 200 av hans bilder, alla svartvita "äkta" mörkrumskopior. Han fotar fortfarande analogt, de färskaste bilderna på utställningen är från 2022. Om nån är på väg över viken så missa absolut inte denna! Här kommer några smakprov. De kommer inte till sin fulla rätt då de är iPhonebilder i svagt ljus, men säger ändå säkert nåt.

Efter en god stund på K1 blev det pasta carbonara på en italiensk restaurant på det två stora muggar svart kaffe med bulle på ett café jag inte minns namnet på...

Sedan fortstte färden till Ateneum, Finlands konstmuseum där det pågår en temautställning om impressionismen, flera salar fulla med verk av både inhemska och utländska konstärer bl.a Monnet

I en mindre sal hänger också en utställning av vår egen Hugo Simberg som var aktiv i början av 1900 talet. Han använde sig redan då av kamera. Han fotograferade modeller och gjode många av sina målningar utgående från dem t.ex ett av hans mer kända verk "Den sårade ängeln". Här är bilder som beskriver hur den kom till, intressant!

Summa summarun kan man säga att det ibland kan vara riktigt trevligt med en dag med spöregn!

Postat 2023-11-04 19:35 | Läst 415 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera