that is the question, or actually not... en södagsknäppares bilder och tankar härifrån och därifrån.

Porkala

Porkalaudd med omnejd "arrenderades" åt Sovjet Unionen efter kriget. Området innefattade från väster delar av Ingå kommun (min hemkommun) hela Degerby, delar av Sjundeå, största delen av Kyrkslätt ända till delar av Esbo i öster. Befolkningen fick 10 (tio!) dagar tid i september 1944 på sig att packa ihop sina ägodelar och lämna hus och hem åt ryssarna, samt att hitta nån annanstans att bo. Bl.a min mors och min svärfars familjer tvingades iväg. Arrendetiden var på 50 år, men ganska snabbt ansågs Porkala inte så strategiskt viktigt längre, utan lämnades tillbaka 1956. Vid återlämningen var det mesta gamla förstört bl.a gravstenar hade använts vid brobyggen och dylikt. Degerby kyrka hade används som biografsalong!

Trots att det idag är över 60 år sen vi fick området tillbaka finns det ännu mycket som påminner om parentesen, som det kallas i folkmun. Bunkrar och andra byggnader i varierande skick finns ännu kvar är och där. Det mesta är förstås uppstädat och återuppbyggt och längst ut på udden finns idag härliga friluftsområden (som jag säkert kommer till ännu i nån blogg framöver). I dag i snöslasket (rätt stämning för sånt här) gick jag en runda på ett område som det finns en del gamla övergivana ryssbyggen kvar i skogen. De är nu populära objekt för traktens "konstnärsbörjan".

Naturligtvis fotograferade jag min vana trogen det mesta på film. Men några blidenrmed ajfåånen blev det också.

Tervlig fortsättning på lördagkvällen.

Inlagt 2021-04-10 19:34 | Läst 848 ggr. | Permalink

"Jag är född i januari 1944 i Lovisa. Som liten åkte jag vid mormors hand genom Porkala. Järnvägens sträckning var svår att ändra trots ”utarrenderingen”. Ryska soldater kom och satte träluckor för fönstren och posterade sig utanför kupéerna. Fastän jag var liten uppfattade jag den tryckta stämningen – fastän mormor ansträngde sig att verka trygg och stabil."


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja, ett område med en annorlunda historia. Skulle herr P suttit vid makten, hade nog inte området fåtts tillbaka ...
- hawk
Svar från sodeto 2021-04-10 19:58
Så sant som du säger, vågar knappt tänka den tanken...

Tommy S.
Historia tidigare okänd för mig, mycket intressant, tack!
Svar från sodeto 2021-04-10 20:02
Tanken vara att skära av Finska viken och skydda Leningrad som det hette då. Det här är smalaste stället endast dryga 30 km över till estniska sidan som också då tillhörde Sovjet. Dessutom är Pokala på samma 30 km:s avstånd från centrum av Helsingfors.

Tommy S.
Jag är född i januari 1944 i Lovisa. Som liten åkte jag vid mormors hand genom Porkala. Järnvägens sträckning var svår att ändra trots ”utarrenderingen”. Ryska soldater kom och satte träluckor för fönstren och posterade sig utanför kupéerna. Fastän jag var liten uppfattade jag den tryckta stämningen – fastän mormor ansträngde sig att verka trygg och stabil.
Svar från sodeto 2021-04-10 20:53
Jo järnvägen mellan Åbo och Helsingfors gick genom parentesen. Fönstren i tågvagnarna hölls täckta mellan Täkter station i Ingå och Köklax i Esbo. Det kallades för världens längsta tunnel som du säkert hört.

Tommy S.
Skrämmande redovisning om hur det var på nära håll. Tio dagar för att lämna allt. Och spåret som blev kvar i drift.

(Jag har släkt i Borgå med koppling till Lovisa - min faster kom en sommar till sin morbror John och moster Hilma där, hon gifte sig och blev kvar i Borgåtrakten. Så jag har hört om detta men inte på så nära håll.)
Svar från sodeto 2021-04-12 19:44
Det var nog hårda bud då det begav sig. Nåt som helt omöjligt att föreställa sig.

Tommy S.