Sten-Åke Sändh - Stenis Fotoblogg

Jag använder Fotosidans bloggar och portfolios i symbios främst för att det är ett bra och enkelt sätt att hålla ihop en fotorelaterad berättelses kontext och bilder på ett bra sätt. Portfolion i sig är inte optimal som jag ser det för att presentera själva berättelsen eller bakgrunden. Det är heller ingen naturlig plats att diskutera själva portfolions bilder. Jag hoppas att bloggformatet kan lösa det på ett bättre och mer naturligt sätt och jag hoppas att fler hittar till både berättelsernas bakgrunder och mina portfoliobilder via bloggarnas länkar. Eftersom jag tycker att all efterbehandling i RAW-konverterare i princip innebär en möjlighet till obegränsad förändring och att den inte kan verifieras utan en RAW-bild, så kan ni anse samtliga mina bilder som manipulerade. Mina bruntonade reprofotade dian är det absolut enligt Fotosidans definition och jag klonar gärna bort saker i mina bilder som jag inte vill ha där. Sten-Åke Sändh

Rost - eller någon hade en gång en cykel

Translate into Google English:

Rust - or someone once had a bicycle - Photo page (www-fotosidan-se.translate.goog)

På en flytande arbetsbrygga utanför Vaxholms pir låg denna gamla fullständigt upprostade cykel i går 10 juni. Den var så anfrätt att det inte ens fanns några ekrar längre i hjulen och att döma av skicket måste den legat på botten säkert sedan sextiotalet eller så. Skälet att anta något sådant utan att veta är att det gick mycket vildare till då än i dagens gentrifierade Vaxholm med hyfsat kontrollerat och städat drickande. Det gjorde det inte alltid på sextiotalet och då åkte inte helt sällan just cyklar i drickat.

Det var ju då det var verkligt populärt inte bara bland knuttar utan även bland raggare att ta en repa genom Bogesundslandet ut till Vaxholm. En lördag kom stora mängder raggarbilar i en lång karavan på besök. Förmodligen var de särskilt törstiga efter den turen och brydde sig inte särskilt om att Systemet för tillfället var stängt (det var det ju länge på lördagarna dessutom). Rutorna slogs in och sedan gick de in och "tankade" det de behövde och drog iväg samma väg de kommit. 

På den tiden fanns en liten polisstyrka i Vaxholm men den kunde inget göra mot den övermakten utan påkallade hjälp från Stockholm. Sådan kom verkligen och mötte upp på Bogesundslandet men vad hjälpte det. Raggarna som var i förkrossande majoritet gick helt enkelt bara ut och omringade polisbilen och lyfte och "gungade" bilen ner i diket så att raggarna kunde åka tillbaka till Stockholm igen och det var precis vad de gjorde. Annars har polisen inte sällan haft hjälp av det faktum att det på denna tid bara fanns en enda väg ut till Vaxholm.

Finn Zetterholm dedikerade en gång sången "Den siste raggaren" till denna i Stockholm numera utdöda subkultur

Den siste Raggaren

Postat 2022-06-11 01:38 | Läst 1883 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera