tankar i färger och ljus

Vår med kort skärpedjup och färgglad tupp

Lärde mig nytt ord. Förtret. Det var Peter som skrev i kommentaren till min gnälliga blogg. Men det var svårt att svälja.

Jag är inte direkt långsint, men har svårt med orättvisor och överdriven makt, särskilt på obetydliga nivåer… Man gör vissa saker bara för att man kan!

Men, allt har två sidor. Som ett mynt eller ljus och skugga. Ibland kan skuggan vara viktigare än ljuset, även om det behövs ljus för att skuggan ska finnas.

Idag är en sådan dag utan starka kontraster. Solen lyser med sin frånvaro. Ganska kyligt och min kreativitet tryter… för mycket energi gick ur mig under de senaste dagarna.

På staffli ligger tuppen och ”skriker”. Och jag påbörjade på ny digitalis… och ny tupp. Min bortgångna underbara vän hade höns och tuppar. När jag målar en tupp tänker jag på henne. Hon finns ofta i mina tankar och i många blommor i min trädgård. Jag fick frö och plantor från henne och vi delade många intressen…

Det är många år nu sedan cancer förkortad hennes liv. Jag saknar henne så oerhört mycket…

Vitsippor börjar lysa lite varstans. För mig är det synonym till våren.

Inlagt 2023-04-14 16:08 | Läst 516 ggr. | Permalink
Tycker precis som dig om maktspel och orätter.
Sorg är knepigt den kommer och går men försvinner inte utan ligger där och ibland finns något runt en som påminner om det som var. Som för dig gick min vän bort och inget blev sig likt. Tomt och en enorm saknad.

Måleri är utlösande tanke hjälp, bara låta pensel gå och sedan har en ny skapelse visat sig, ibland syns det på pappret ;)
/N
Svar från Halina Strandskatan 2023-04-15 10:14
Tusen tack Nini :-) Ja, jag är glad att jag väckte måleri i mig till livet. Det är väldigt lugnande och skönt att låta färgerna "göra jobbet" och sen leka med det... Ska på ny workshop snart och väntar med enorm spänning. Snart tar trädgården och andra måsten mer tid :-)
Hälsningar Halina
Dom helgröna sugs man lätt in i vid betraktandet, härliga..
Tyckte vid första anblicken att fjärilen tog sig ett blott :)
Snygg tupp också..
HaD/Gunte..
gunte 2023-04-14 21:32
Bloss ska det ju stå :)
Svar från Halina Strandskatan 2023-04-15 10:47
Tack så mycket Gunte :-) Hahaha, jag funderade så det knastrade i mina hjärnceller, vad du menade…
Fjärilen var så vacker och så nyvaken, men tyvärr så fort han lämnade pinnen vid mig dök blåmesen som en raket och det var knappt en timme fjärilen levde… Blåmesen fick sig en god fika…
Hälsningar Halina
Att man förlorar nära och kära hör tyvärr till livets normala påfrestningsnivå (men man förstår det inte i början). I dagarna för fem år sedan förlorade jag min hustru, livskamrat, och bästa vän, efter nästan 50 år tillsammans - och jag blev halv.

Vitsippan är bland det bästa jag har sett av just vitsippor. Och akvarellen av tuppen sedan! Du har fånga den arga fågelns själ.
Svar från Halina Strandskatan 2023-04-15 10:48
Tack så mycket Peter :-) Det är tungt när vi förlorar någon vi älskar… det blir oerhört tomt… Vitsipporna är alltid de finaste blommor på hela året. För mig är de mest efterlängtade vårblommor.
Roligt att du tycker att jag lyckade med tuppen. Just nu när jag skriver kommentar skriker en hos grannarna några hus borta… det hörs över fältet :-)
Hälsningar Halina
Vackert, särskilt tuppen och de gröna bladet. Det var ju en fin vinkel att fotografera bladen i, något jag får testa
Svar från Halina Strandskatan 2023-04-15 10:49
Tack så mycket Peter :-) Glad att du gillar Tuppen. Målade den för en tävling, men fegade till slut och publicerade den på bloggen… Kanske borde skickat den…
Du får snabba på dig. När tulpaner ha större blad blir det inte samma effekt. Liljekonvalj ”bjuder på” liknande former.
Jag har inget extra makroljus/blixt och det kräver bra ljus när man dyker in i tulpanens blad. Många bilder blir till skräp.
Hälsningar Halina
Först så måste jag säga att tuppen är fantastisk! Du har fångat djurets karaktär både i färg och explosiva beteende samt att du har fått med de detaljer som utmärker en tupp på ett utmärkt sätt. Tuppen ska försvara sina hönor och då gäller det att vara på hugget. Dina makrobilder är som alltid mycket fina och jag kan hålla med om att vitsippan är speciell men också att man kan drunkna i de gröna spiralerna. Du har helt klart en konstnärlig ådra att vårda och utveckla.
Hälsningar Lena
Svar från Halina Strandskatan 2023-04-15 10:51
Tusen tack kära Lena :-) Du gjorde min dag! När det händer något dumt blir jag så lätt nedstämd och uppfattas som en gnällspik…
Tuppen var som ett lyckopiller. När färgerna reagerade på saltet som jag förväntade mig behövde jag knappt hålla i penseln, tuppen bara uppstod på pappret ;-) Det gröna spiralena är tulpanblad uppifrån. Kräver bara lite ljus att få till det. Fotade med 60mm makro 1:1. Med kortaste skärpedjup naturligtvis ;-)
Hälsningar Halina
Härliga makrobilder.
Vitsippsknoppen som blygt gömmer sig under sina blad, där fick du till en spännande vinkel.
Tuppen är ju bara såå vacker !
Ing-Marie
Svar från Halina Strandskatan 2023-04-16 13:10
Tusen tack Ing-Marie :-) Ja, det var roligt att leka med Tuppen ;-)
Hälsningar Halina