fotoberoende

tankar i färger och ljus

Fotografisk umami

En smak som man inte kan förklara lätt. Som syftar på något lite extra, god, färsk. För namnet kan vi tacka den japanske kemisten och professor vid Kejserliga universitet i Tokyo, Kikunae Ikeda. (Wikipedia)

Umami…

Ibland tittar jag på olika bilder och ser det obeskrivliga, det lite extra och det brukar leda mig till umami… Jag gillar laga mat också och ordet umami är tilltalande, låter fint och känns bra.

Ni behöver inte bli oroliga, det kommer inte beskrivningar om mat eller några foto och recept på mat, det är tillräcklig många i den branschen som gör det bra och umami är inkluderat.

Funderade bara över egna bilder och de bilderna jag tittar på. Vad är umami i den fotografiska världen?

Det var ett tag sen jag skrev här. Jag gnällde lite på omständigheter och hälsan och sen blev det tomt. Fast inte riktigt.

Det visade sig att på minneskortet hamnade många bilder på olika saker och jag målade en del. Hade enormt lust att skapa, men…

Det saknades umami…

Jag tänkte så…

Jag gillar enormt mycket att dela med mig, skriva om fotografering och annat bildskapande, om sökandet, om de olika processer vi går igenom vid skapandet, men jag vill komma med något lite mer uppstickande, något unik som väcker känslor och frågor, som berör… annars blir det (för mig) bara upprepningar… Från blåsippor på våren, igenom sommarens hetta eller inte till fallande löv i gyllene november sol för att hamna i vintermörkret med snöflingor eller inte…

Du sätter ribban alldeles för högt - sa min vän som inte är med oss längre - Allt behöver inte vara så märkvärdig.

Nej, men umami kunde suttit bra…

Jag väljer avstå om allt ska vara som allt annat, detsamma, liknande, som smälter in…

Jag vill kämpa för umami… någon dag hittar jag det… eller inte. Men jag försökte i alla fall…

Postat 2022-07-12 14:00 | Läst 643 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera