Bilder från förra århundradet

Gammal kärlek

Dom som känner mig vet att jag har sysslat mycket med gamla kameror - eller Fotografisk Industrihistoria, som jag brukar säga i högtidligare sammanhang. Jag har en omfattande publicering bakom mig i svenska och utländska (pappers)tidskrifter. Jag har gett ut en bok om det gamla Contax-systemet.

Många av mina tidigare läsare väntar sig nu att få sig mycket sådant till livs i den här bloggen - men nej, jag måste göra dem besvikna. Den här bloggen kommer att handla om fotografi och bilder - bilder från förra århundradet, som anges i blogghuvudet.

Bilden här ovan är från förra århundradet. Den föreställer ett par mycket omhuldade kameror hemma på mitt vardagsrumsbord, nämligen Contax II och Contax III. Det är en gammal kärlekshistoria från 1960-talet, och många av dom svartvita bilder som visas och kommer att visas i den här bloggen är tagna med dom här kamerorna.

Gammal kärlek rostar aldrig! Och så får det vara bra med den saken.

Inlagt 2022-09-12 18:10 | Läst 1205 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Utan att veta varför har jag alltid tyckt att Contax varit drömkameran. Jag har aldrig varit ägare till varken Leica eller Contax, över huvud taget aldrig något riktigt känt varumärke. Varför Contax lockat mig mer än Leica kan vara så enkelt att den funnits med i någon av de kamerakataloger jag ofta i som ung, någon av de kataloger som innehöll en mängd olika märken, alltså inte någon varumärkeskatalog. Men som sagt, den där i skönheten var min drömkamera länge. Hälsningar/ Björn
Svar från syntax 2022-09-12 18:58
Det du skriver Björn förvånar mig inte det minsta. Det är ju ofta dom sakerna vi suktade över i ungdomen - men inte hade en chans att köpa, som har satt sig i sinnet. Förvånar mig att du inte på gamla dagar har köpt dig en Contax. Man ser ju till exempel lastgamla gubbar som pruttar iväg på skinande nya Harly Davidson.. :-)

Skicka mig din postadress på mailen, så skall jag sända ett ex av min Contaxbok.
Khalad 2022-09-12 19:21
Roligt Peter, tack för info och ser fram mot boken :- Verkar inte gå att maila dig på FS men jag är inte så bekymrad över att skriva adressen här
Björn Thundal
Pirvägen 26
61237 Finspång
Hej,
Mycket tilltalade bild av Contax II och III. Fint ljus och lyster. Skön monokrom bild.

Jag förstår att reklambilden föreställer dig i full aktion i yngre dagar. Men mannen är också lik Fred Astaire.

Ha en bra vecka
Bob
Svar från syntax 2022-09-12 20:16
Ha, ha... Ja så känner jag mig i alla fall när jag rattar en Contax II.

Bilden är en produkt av den klassiska hemmastudion. Huvudbelysningen är fönsterljus bakifrån som åstadkommer den ljusstrimma som ger det hela lite 1930-talsstuk. På kamerornas framsida ligger två spotlight åstadkomna av två rakspeglar.
Som du vet har jag en Contax IIA som fungerar utmärkt. Men dina Contaxer är väl äldre än 60-talet? De lär väl ha tillverkats i slutet av 40-talet om jag minns rätt?
Svar från syntax 2022-09-12 20:47
Dom här visade Contax II och Contax III är av 1936 års modell.
N Thomas Meldert 2022-09-12 21:13
Det ante mig. Men du köpte dem kanske på 60-talet av texten att döma?
Svar från syntax 2022-09-12 21:56
Det är alldeles riktigt. I slutet av 1960-talet rådde den "japanska vågen". Gamla tyska kameror hade tappat i status. De gamla Leicorna stod osålda i rader på fotohandlarnas hyllor.
Året 1967 hittade jag i en "skrotlåda" hos en fotohandlare en rätt sliten men fungerande Contax III. Det blev kärlek vid första ögonkastet - och ja, resten är historia... :-)
Bloggar med ”cameraporn” är aldrig fel, mera sånt! Sjäv har jag aldrig (ännu) kört med Contax, dock petat på några, har en kompis som har både Contax och Kiev.

Tommy S.
Svar från syntax 2022-09-12 20:50
Jo - jag tycker att kameraporr är klart kul... :-)
Arkitekten Bengt Lindroos (Kaknästornet mm mm mm) var bra på att fotografera. Han ville ha minsta möjliga kamera, och den skulle inte heller vara i vägen vid handhavandet. Han mer eller mindre fastnade för Contax.

På semestrarna åkte han land och rike runt i sin Jaguar och tog ofta foton på traditionell bebyggelse. En bok heter "Ur den svenska byggnadskonstens magasin" och visar just magasin.

Din bild är så snygg att man inte tänker på den utan bara "vilka fina kameror".
Svar från syntax 2022-09-12 20:58
Intressant info om Lindroos. Contax var en svindyr kamera, dyrare än Leica. Fram till, skall vi säga mitten av 1950-talet var det just arkitekter, ingenjörer, och professorer som kunde ta sig råd.

Tack för det fina bildomdömet. Det är ju så man vill att det skall vara.
Båda mycket vackert fotograferat! Båda är mycket fina, men den vänstra gillar jag lite bättre i designen.
Capa och Ansel Adams hade en! Den ansågs mer robust än Leica på den tiden. Det närmaste jag har kommit är en Contaflex som var min första småbildskamera. Den sålde jag på 70-talet, men har köpt den igen, och den funkar bra.
Min far älskade Contax och Zeiss, men hade inte råd att köpa den. Jag har hört mycket om den av honom på 50-talet. Kul att Du visade! Mvh Wolfgang
Svar från syntax 2022-09-12 23:13
Tack Wolfgang!
Kamerorna är egentligen identiska, med den skillnaden att Contax III har en påbyggd exponeringsmätare. Man får hålla i minnet att på den tiden fanns det igen "mall" för hur en småbildskamera skulle se ut.
Även jag tycker att Contax III med sin höga mätare på toppen är fulare - men det lustiga är att när man har med unga människor att göra, så tycker dom att den är häftigare.
Jotack, jag vet vad du håller på med! :) Innan vi träffades så trodde jag Leica var mitt i världen, nu vet jag annat! :) Och bla. så har jag fått lära mig att byta ridåband också! Tack för det!
/Bengan
Svar från syntax 2022-09-13 09:38
Bengan - vi har haft mycket kul under åren... :-)
ja, precis. Gammal kärlek rostar inte