Bilder från förra århundradet

Sommaren i svartvitt - med budgetfilm

Så här i höstmörkret är det kul att ta fram sommarbilderna - och att göra ett avsteg från bloggens inriktning med att visa lite nytagna bilder.

Hela sommaren fotograferade jag med svartvitt. I mångt och mycket var det en följd av att det är så svårt att få tag på färgfilm nu när kidsen rakar rent på filmhyllorna.  Sedan var det ju även jättekul att använda sina gamla dosor och spiraler och återuppleva glädjen med att framkalla sin film själv. Mycket hobbyanknutet!

Bilderna är tagna med den billiga filmen Fomapan 100, och resultatet är bra - men det kommer inte upp till vad exempelvis Ilford FP 4+ eller Agfa APX 100 presterar. Lite en illustration till att man sällan kan köpa Rolls Royce till Volkswagenpris - men som sagt, resultatet är hyggligt tycker jag.

_____________________________________

En kontemplationsstund på Stockstugans veranda. Kvällssolen sticker in i en glipa i molnen, och naturen håller andan

I närheten finns det en fin sandstrand. Det är inte horornas holme, utan hästarnas. Här var det en livaktig pensionatsverksamhet på 1930 och 1940-talen, och det man ser i bild är pensionatets lilla ångbåtsväntsal

En stol man bara måste sätta sig i...

Kastelholms Slott. Ett av våra viktiga medeltida fästen. Här satt Gustav Vasa och dundrade och skrek under sitt finska krig. Ryssen var mycket aktuell redan då

Den lätt förhöjda halten av koldioxid i atmosfären gör att det växer bättre i största allmänhet. Det jag har märkt på Hasselvik är att Ormbunke och Älgört verkar vara stora vinnare i det racet

Fikaplatsen vid Hasselviks badberg.

Under den första delen av sommaren som var så lagom varm och solig i Skärgårdshavet, var det perfekt att sitta här. Jag tog en simtur mest varje dag - inte så vanligt för den här badkrukan

Ett åskväder seglar upp. Mot slutet av sommaren var det mycket muller - men måttliga regnmängder. I Skärgårdshavet lyste allt extremväder med sin frånvaro. Vi hade en klassisk svensk normalsommar

Slutligen i augusti slog jag gräset på plan. Sedan sprang jag runt och sparkade och trampade så att gräsfröna föll ut. Ibland är det ju bra att ingen bevittnar vad man har för sig...

Ett rådjursporträtt efter egen smak. Rådjuren planterades in på Vårdö på 1960-talet. Det innebar katastrof för vanligt folk. Fästingplågan ökade dramatiskt

************************************************

*********************

Det är klart att det var en historisk kamera som fick följa med. En Olympus OM-1N från 1980-talet med fyra av dom utmärkta Zuiko-objektiven:

Inlagt 2023-11-24 08:20 | Läst 562 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Väldigt fin stockstuga i rundtimmer. Mysig plats. Gillar serien
/N
Svar från syntax 2023-11-24 09:06
Tack för det Nini. Själv är jag ju gravt jävig, så det är kul när andra tycker att det är mysigt.
Jag är överens med dig om filmvalet. Bilderna är inte dåliga men med FP4+ hade de blivit snäppet bättre.
Zuiko-objektiven är nog de bästa jag har förutom Zeiss-objektiven.
Svar från syntax 2023-11-24 09:11
Bra att jag får stöd i min klassning av filmen. Fomapan 100 uppvisar en slags "gittring" i de fina strukturerna. Vet inte om det är filmen i sig, eller om det är dåliga skanningsegenskaper.
I övrigt har jag ju här helt klart syndat mot en grundregel: Man skall inte prova nytt inom ramarna för ordinarie fotografering.
Fint och ovanligt med sommarbilder i svartvitt! Det verkar vara en fin oas du har Peter! Å vad gäller att kuta runt och sparka i gräset, så verkade du bo litet avskilt också! ;)
/Bengan
Svar från syntax 2023-11-24 09:14
Tack Bengan!
Visst är det ett sommarparadis - men det börjar bli lite tung logistik för en 80-årig farbror
Fin och lätt vemodig bildserie. Du har ju berättat om din fru, saknaden efter henne och här känns saknaden.

Byggnaderna förefaller omtänksamt inpassade i naturen, hellre lämna klippan intakt än att spränga. Byggnaden med hundhuvudet att man byggde som brukligt på orten men också tog intryck av senaste arkitekturmodet kring sekelskiftet 1900.


I den bilden syns att filmen inte riktigt orkat med solljuset - men det kanske ingen film eller sensor gjort?

Att bedöma filmkvalitén går jag bet på. Egna ögonen inte längre att lita på för det uppdraget. Till detta att det nog år i "förstorat" läge man ser bilderna i så nära originalet det går här på FS, och uppladdningen strular just nu.
Svar från syntax 2023-11-24 12:15
Tack för medkänslan Måns! Sippa dog på våren 2018 - och den sommaren orkade jag inte åka till Hasselvik. Jag kunde inte ta att se hennas morgonrock hänga i balkongrummet, som jag nyligen hade renoverat åt henne. Hennes frånfälle kom hastigt och helt oväntat.

Bilden på ångbåtspaviljongen i Horsholm är tagen med MC Zuiko 2/35mm. Nio linser i åtta fristående element. Trots en hygglig Multi Coating, händer det ju att man får lite överstrålning när solen till stor del är rakt i bild - men bildmässigt gick det ju rätt bra.
Mycket trevligt att se nya bilder med gammal kamera! Jag har en OM-10 med 3 objektiv, förresten. Bilderna visar att Du kan Ditt hantverk. Jag gillar gråskalan! Välvalda motiv! Jag kan dock inte yttra mig om filmens kvalitet. I mina ögon ser den bra ut, men det beror säkert på rätt exponering och framkallning. Mvh Wolfgang
Svar från syntax 2023-11-24 12:23
Tack för fina omdömen Wolfgang! Jag har ju försökt att rivstarta det svartvita. Med tanke på att jag inte har använt sådan film sedan år 2000, så har det väl gått rimligen bra. Och kul har det varit att återuppväcka gamla livsandar.
Har använt ungefär samma uppsättning i somras, men med mer amatörmässig framkallning är du, tyvärr är jag inte så duktig där. Gillas helt klart. Trädgården ser väldigt trevlig och lagom ut. Ljuset där åskan är på gång är extra fint, liksom avkoppling på strand och veranda. Påminner mig om alla fina stunder i svärfars stuga som jag tyvärr inte hade orken att behålla.
Svar från syntax 2023-11-24 12:29
Tack för fina omdömen av bilderna Stefan!
Låter trist att höra om din svärfars stuga. Jag fyller 80 nu strax - och inser naturligtvis att den dagen kommer när jag inte längre kan hålla Hasselvik - men jag intalar mig att jag kanske ändå inte behöver uppleva den dagen.
Åländska skärgården är vacker och här är den fint fångad!
Jag har just gjort slut på 30 m Fomapan 100 och tycker att den är prisvärd. När jag laddar själv blev det runt € 2,- / rulle, men nu har även den stigit en aning. Har inte bestämt vad jag skall beställa som näst. Har provat Agfaphoto 100 och Ilford PAN 100 som båda är lite billigare filmer, speciellt i bulkrullar.
Och OM-1:an den är absolut en av favoriterna. Jag har samma 50 mm f1,4 som vanligtvis är på kameran.

Tommy S.
Svar från syntax 2023-11-24 13:02
Tack för det Tommy. Jag hade mina dubier om jag skulle klara klassisk semesterfotografering i svartvitt - med tanke på att det är så länge sedan jag har jobbat med detta. Alla glada tillrop emottages alltså tacksamt... :-)
Spelar mindre roll om filmens namn när bilderna andas trygghet och lugn i en paradisliknande miljö..
HaD/Gunte..
Svar från syntax 2023-11-24 16:55
Tack för vass kommentar Gunte. Visst fasen är det så! Tack för det påpekandet.
Jag fick riktig sommarlängtan när jag såg dina bilder. Det ser mysigt ut runt ditt ställe. Jag gillar det vildvuxna runt verandan och närheten till såväl skog som bad. Stolen på stranden bara måste man ju sitta i. En strand utan folk, måste vara helt underbart. Att fotografera analogt och framkalla själv gjorde jag under doktorandtiden (främst mikroskopbilder) och jag känner ingen önskan av att ta upp det igen med andra motiv. Men jag kan förstå nöjet och tillfredställelsen att använda gammal utrustning och utöva själva hantverket. Jag minns hur det kändes när bilderna till slut var framkallade och kopierande.
Hälsningar Lena
Svar från syntax 2023-11-24 17:01
Tack Lena.
Det var riktigt roligt att hörs att svartvita bilder kan föda sommarlängtan. Semesterfotografi i svartvitt är ju inte så vanligt numera precis, och jag föreställer mig att det bildspråket kan vara lite knepigt för många.
Grymt fina bilder Peter!
Du ser ut att ha ett fantastiskt fint sommarställe där på Åland.
Gillar bilderna med all växtlighet vid ditt hus.
Intressant med gräsmattan. Är tanken att det skall bli en äng?

Mvh Joakim
Svar från syntax 2023-11-24 19:38
Tack Joakim.
Gräsmattan runt huset slutade jag klippa med gräsklippare för många år sedan, och jag slår med lie två gånger per sommar. Nu tyckte jag att det blev lite mycket mossa i det hela, så jag slog bara en gång i augusti för att gräset skulle fröa ordentligt. Mer info i denna länk:

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/svartvita-kvadrater-2.htm
Mysigt inlägg :) härliga bilder och finfint i svartvitt tagen med en härlig kamera också.
Mvh Martin.
Svar från syntax 2023-11-24 19:49
Tack Martin - kul att du gillade stuket!
Olympus OM-1 är en gammal favorit. Kanske den jag gillar bäst bland de klassiska japanska spegelreflexen.
Det är nog 1½ år sedan jag slutade med min blogg. Kände att jag inte räckte till. Svårt att förstå vissa kommentarer, dålig på att ge kommentarer. Läser fortfarande alla bloggar med intresse. Mitt naturfotograferande har nästan helt avstannat. Tar en massa bilder på fåglarna vid matningen på min baksida. Men det är inget av värde. En stunds tidsfördriv.
Sista halvåret har jag scannat diabilder och en del svartvita. För en gång skull så är jag riktigt nöjd med flera bilder. Om dom är bra tekniskt sett kan jag inte bedöma. Bl.a. bilder på en lumparkompis. 52 år gammal. Bilden alltså. Jag fick dessutom tag på honom och fick prata en stund. Det gladde mig att han var väldigt nöjd med bilderna. Det var även jag.
Hittade två bilder på min Rita från 1968 som var väldigt misshandlad. Massor med repor och damm. Samma kväll läste jag Bengt Björkboms blogg där han skriver. "Men bilderna räcker för att jag ska minnas. Och det är väl det bilderna är till för. Att minnas". Att jag ska redigera bilderna, ta bort repor och damm kommer inte på tal. Jag gillar dom som dom är.
Nu blev det för mycket om mig. När jag ser dina bilder blir jag påmind om tider från 1965 - 1973 när jag/Rita tillbringade somrarna i Värmland. Jag förstår att du trivs i lugnet på Hasselvik. Ser verkligen idylliskt och somrigt ut. Tyvärr räcker mitt ordförråd inte till när jag ser dina bilder. Jag fastnade för dom ögonblickligen och kommer att återkomma till dom flera gånger. Fastnar kanske mest för bild 2 och 5. Kan se saknaden och längtan i dom.
Sten
Svar från syntax 2023-11-24 23:07
Tack för det Sten - och roligt att höra ifrån dig. Vi fick ju varsin vacker finsk flicka. Jag har nog någon gång sett en bild på din Rita.
Nyligen fräschade jag upp en gammal blogg med Vuokko (Sippa), som hon såg ut den tiden när vi var nygifta. Bilder är ovärderliga när man blir gammal:

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/vuokko.htm

Jag tycker att du skulle ta upp din blogg igen. Det är väl ett bra pyssel?
Hej Peter,
Din bilder skulle platsa i Lifestyle magasin Vouge 1980.
De andas fint stilen hos bilderna i årsboken hos Svenska turistföreningen på 40- och 50-talet.

Du har en fotografs kunniga bildkomposition i alla bilderna. Den aningen hårda bildtonen kommer kanske från scanningen av negativen. Men det stör inte mig.

Jag hade en morbror som var gift med en bondflicka från Åland och de hade en sommarstuga på familjens mark. Mamma och pappa var så förtjusta i Åland så de ville köpa mark för en stuga. Men det fick de inte.

Skam till sägandes har jag aldrig varit på Åland. Än mer skämmandes inte heller på Gotland.

Ha det väl
Bob
Svar från syntax 2023-11-25 22:07
Tackar mjukast för berömmet. Det sitter bra eftersom jag har tagit upp det svartvita efter över tjugo års träda.
Om jag skulle kopiera dessa negativ i mörkrummet på silverrikt papper - då skulle det bli valör. Här, bunden till FS teknik, måste jag fläska till med kontrast för att det inte skall bli helt mesigt på mottagarens skärm. Sedan var ju inte filmen helt optimal, som framgår ovan.

På Åland måste man ha hemortsrätt för att få äga mark (den kan förvärvas). Undantaget är om man är bröstarvinge i första led - som jag.
Härligt med omväxling och lite sommarljus, även om det är bara på foto :-) Ljuvlig stämning och vackra miljöer.
Hälsningar Halina
Svar från syntax 2023-11-26 08:02
Tack Halina.
Jag uppskattar den kommentaren just från dig - du kan det här med bilder. Din senaste blogg var superb.