Ett av de härligaste rekreationstillfällena som kan erbjudas.

Kustlandskap med fast brännvidd

Onsdag eftermiddag och klockan närmar sig 15:30

Bestämmer en tur till kusten och sätter kurs mot lindö, Ronneby. Tänker lite på hur snön och isen ser ut där ute vid kusten. Hemma är skaren inte tillräckligt stark för att bära. Eller var det kanske den där extra tallriken julegröt ?? Jaja, väl på plats så är det klarblå himmel. 2 grader kallt och frisk vind. Tur att man har kläder som pallar detta. Långfillingar, rejäla kängor, en tjock halsduk och mössa och vantar. Hmm. Skall man till Sibirien, eller ?? Men hellre för mycket kläder än för lite, så det får gå. I väskan ligger en 180/2.8, en 105/2.5, samt en vidvinkel. Tänkte testa att köra kustlandskap med fast brännvidd, men har vidvinkeln med för säkerhets skull.

Dock lite knepigt, men utmanande att köra med endast en brännvidd. Denna lins (Nikkor 180/2.8) har en närgräns på 180 cm (!) Ställer lite krav på kompet.

Att vara på plats med mycket tid till förfogande, bidrar till att man verkligen kan koppla av. Att sitta på en sten med ett sittunderlag och bara njuta av tystnaden är värt hur mycket som helst. Först en promenad genom skogen ut mot udden. På vägen dit stannar jag till vid några buskar. Skall bli kul att se hur bokeh´n ser ut. Skjuter i motljus.

f2.8, 1/320s, 180mm Denna är lite softad.

Vidare ut på udden och möts av ett islandskap med höga vallar längst ute vid kustlinjen. Isen tornar upp sig, piskad av vatten och vind, och bidrar till en del märkliga formationer.

f11, 1/320s, 180mm

Liggandes på isen kan man fånga en del roliga vyer. Testade att ta en bild på lite tunn is, där ljuset strålar igenom lite.

f16, 1/200s, 180mm

Ser ut som ett kustlandskap i sig med högt ISO. Syftar till bruset, som inte är brus, utan mönster i isen. Detta är ett isblock som är lite tunt nertill, och som släpper igenom lite ljus.

Testar ett annat utsnitt av en isformation.

f4, 1/6400s, 180mm

Liggandes på isen spanar jag igenom ett hål i isen. Öppnar gluggen lite, för att skapa oskärpa i bakgrunden.

Okej, hur ser det ut till havs då ? Går lite närmare vattnet och hittar en del märkliga formationer, även här.

f11, 1/1600s, 180mm

Inte mycket till moln i sikte och solen är på väg ner. Avslutar med ett skott över en iskulle mot en annan kulle. Testar konv. till sv/v på detta sista skott med fast brännvidd.

f2.8, 1/8000s, 180mm

Solen sänker sig i vattnet. Himlen blir riktigt röd, och inga intressanta moln finns att fånga, samt att det börjar så sakteliga att skymma. Lite sjöfågel passerar, men jag har redan packat ner, för att bege mig hemåt. Återigen är en dag på Lindö över, så tills nästa gång denna udde besöks..

/Tobbe

Inlagt 2010-03-04 12:50 | Läst 2670 ggr. | Permalink
Hej Tobbe! Själv har jag sedan en tid tillbaka endast fasta gluggar, 24, 85, 200, 400 mm samt en extender 1,4 och mellanring om närgränsen spökar. Dessa kör jag på fullformat. Visst blir man lite mindre flexibel utan zoomar men man blir noggrannare i sin komposition. Fasta gluggar är nästan alltid skarpare och har bättre kontrast. I princip alla tester visar detta men det finns undantag. Bra och tänkvärd blogg där jag gillar den sista bilden bäst med sitt korta fina skärpedjup. / Claes
Svar från Tgrahm 2010-03-04 17:45
Tjenare Claes..

Tack för inlägget. Håller med att det blir lite bättre skärpa på fasta gluggar. Nästan uteslutande. Har en 50, 85 samt 90 förutom dessa två, så det finns möjlighet att välja lite. Kör också FX-format. Tycker det är utmanande och spännande att köra fast brännvidd. Man får motion i alla fall..

Ha de..
/Tobbe
Ja, Lindö är fint. Jag brukar åka dit lite då och då för att fotografera. Senast var det i januari då jag hade lite fint kvällsljus.

Den enda nackdelen jag ser med fasta brännvidder är att man får byta objektiv oftare. Fördelen är att det blir lättare att välja brännvidd om man har lite lagom steg mellan brännvidderna. Man behöver inte tveka om man ska ha 78mm eller 92mm. Sen är det något visst att använda fötterna för att komponera bilden istället för att zooma.

Sköna vinterbilder från Lindö.

/Gunar
Svar från Tgrahm 2010-03-04 17:48
Hej, Gunnar..

Tack för inlägget. Visst är det fint ute på Lindö. Att köra med fasta brännvidder är riktigt roligt. Att byta mellan olika är inget problem vintertid. Kallt och tort i luften. Inget pollen som flyger runt och fastnar.

Ha de..
/Tobbe
Gillade första och femte bilden. på de andra så är färgerna så där...ganska kraftigt blått på någon.Är det vitbalansen????Roligt att läsa om vad du pysslar med. Nu blir det en utmaning för mig att börja använda min fasta 180, som sagt, att använda fötterna nu istället för att zooma
Svar från Tgrahm 2010-03-04 21:14
Hej, Bente..

Att blogga har visat sig vara jättekul. Har en sak jag vill göra ett inlägg om. Få se om jag tar det nästa vecka. Det kommer att bli en dokumentär i så fall. WB betedde sig lite märkligt denna kväll måste jag säga. Okej, underexponerade lite i vissa komp, så..
Testa du med 180mm. Det är utmanande! Men du har inte "fullsensor", så det motsvarar ca: 270mm. Något att tänka på.

Tack för inlägget..

Ha de..
/Tobbe
Trevligt inlägg Tobbe, jättefina bilder. Kul att följa dina tester. Lärorikt. Tack för du delar med dig. Nu blir jag ju ännu mer sugen på att köra upp till Blekinge ju. Ha det gott. MVH Camilla
Svar från Tgrahm 2010-03-04 21:01
Hej, Camilla..

Tack för inlägget..
Hör gärna av dig om du har vägarna förbi udden. Alltid kul med kompisar när man fotar. Vi skall till Malmö för symässan 27/3 Kanske man kan plåta en modevisning då ?? Skulle verkligen vara utmanande.

Ha de..
/Tobbe