En stund av avkoppling

Ett av de härligaste rekreationstillfällena som kan erbjudas.

Lunchpromenad, test av ny glugg och snö i massor..

Efter hur länge som helst (ja, så känns det i alla fall så) så behagar solen att lite försiktigt våga sig fram under förmiddagen. En dag som präglas av jobb, snöskottning och möten. Har privilegiet att arbeta hemifrån, så man sitter på "kontoret" och kikar ut, och det blir verkligen ljust ute.

Okej, om man skulle testa nya gluggen (Nikkor AIS-ED 180/2.8) nere vid ån på lunchen ? Tilläggas bör att det är ca:300m ner till ån och "Snittingfallet". En gammal fördämning med en laxtrappa vid sidan om.

Tar mig efter mycket pulsande ner till stranden. Hmm.. Ganska djup och orörd snö, samt att snön ligger på isen också. Några vasstrån får bli första motivet för dagen.

f8, 1/2000, 180mm

Manuell fokus, som känns hur skön som helst.

Okej, det var första det. Vill ju gärna testa full öppning också, så jag går fram till dammens öppning och testar ett skott där också.

Denna tagen med f2.8, 1/2000s, 180mm

Oj! Vilken härlig bokéh den ger. Fokus satt på vattenridån på denna.Fattas bara en strömstare uppe på krönet här. Det skulle ju varit kronan på verket. Okej, lite mera tester med full öppning och kliver lite närmare vattnet. Lite lömskt med all snö ovanpå. Vet ju inte riktigt om isen håller, så försiktigt letar jag mig fram till iskanten och...

Denna med f2.8, 1/1600s, 180mm

Oj! detta var ju riktigt roligt vill jag lova. Hur ser det ut om jag bländar ner ordentligt i forsen och testar att få lite släp i vattnet också ?

f16, 1/30s, 180mm

Jovars, lite släp blev det ju. Ser helt ok ut.

Slutligen så testar jag ett utsnitt ur forsen och beskär lite kraftigt, för att se om det finns möjlighet att skapa en abstrakt bild ur denna å.

Här kommer resultatet.

f5.6, 1/400s, 180mm. Klippt, upprätad, Softad.

Denna för ju tankarna lite till "The Matrix" ;-)

Jaha, det var dagens promenad det. Ser verkligen fram mot att testa denna glugg lite mera i skog och vid vatten. Måste ju få lite mer bilder med stor öppning, för att få lite bokéh också. Men det får bli en annan gång. Denna kvällen blev det vackert ljus, men gäster till kvällen och ingen möjlighet att bege sig ut. Helgen kommer snart. Då, kanske..

Ha de..

/Tobbe

 

Postat 2010-02-24 21:10 | Läst 1990 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Gluggar, komp och idéer.

Jaha.. Lördag och inget för sig. trodde jag.. Den senaste tiden snöande, plus att denna dag vart det lite tö har gjort att taket i carporten börjat bågna lite. Bara att ta fram skyffeln och stegen. Tre timmar senare verkar det ok. Gäster på kvällen, så lite att förbereda. Inget fotande denna dag heller. Suck!

Söndag och bortbjuden till svägerskan på kalas. Inget fint ljus ute ändå.

Typiskt, då jag är jättesugen att testa nyförvärvet i kameraväskan. En 180/2.8 gammal lins med manuell fokus. Till kvällen vill jag testa lite i alla fall och riggar upp hemma med lite vinglas och släcker ner. Manuellt hela vägen och kör med en ficklampa i bakgrunden. Tänkte testa en idé, med ett tema jag kört innan. 4 vinglas ställs upp, och sätter ficklampan i bakgrunden. Att komma på lite annorlunda idéer är riktigt utmanande och roligt.

Måste säga att med fasta brännvidder får man jobba lite med att hitta motiv, komp och skärpa. Det är en utmaning väl värd tålamodet.

/Tobbe

Postat 2010-02-21 20:12 | Läst 1544 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Årets bild 2009..

Okej.. Fick en stafettpinne av Bente Liebmann från BioFoto.

"Årets bild 2009"..

Det blir inte lätt att utse. 2009 har varit ett otroligt lärorikt år, med nya trevliga kontakter. Detta år har för min egen del präglats av massor av nya idéer, lite uppgradering i väskan, testat nya tekniker samt lärt mig lite mer om redigering av bilder.

Jag är själv väldigt nöjd med temat "The reaper", som jag fick idén till en kväll jag lyssnade till "BÖC":s "Don't fear the reaper". Lite tokidéer har det också blivit.
Vem får för sig att hålla i en glödlampa som är tänd, eller slå sönder vinglas ??
Har ännu inte hittat mitt favoritobjekt vid kusten. En gisten brygga. Vaddå ?? Blekinges kust är lång och någonstans måste det väl häcka en gammal brygga, tycker jag.

Har inte blivit så mycket vattendroppar, som jag trodde. "Brist på inspiration"
tror jag ligger bakom.

Landskapsbilder och makro är väl det som mest fångat intresset detta år.
Många bilder har det blivit krypandes på ängen bakom huset. Att fånga en fin ört, med vackert ljus är en utmaning, väl värt besväret. Om jag inte kan namnet på den, så finns det ju alltid en örtabok, eller internet att artbestämma den. Det är riktigt utmanande, samt lärorikt.

Kustbilder blev det en hel del av detta året. Sillnäsudden, samt Lindö i Blekinge är väl de två platser jag besökt mest.

Ett parti av "Hobyån" hemma är också en av de platser jag gärna besöker, när jag vill ha lite avkoppling.

Nej, det får nog bli "Huset vid ån".

Huset vid ån

Frugan och jag körde runt lite kring hennes hemmatrakter utanför Karlshamn.
Ett naturavsnitt fångade vårt intresse. Denna blev ratad av galleriet, men
i mitt tycke är det nog min bästa bild för 2009.

Med detta vill jag passa över stafettpinnen till Mattias Söderberg.

Postat 2010-02-04 11:04 | Läst 2104 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera