En stund av avkoppling

Ett av de härligaste rekreationstillfällena som kan erbjudas.

Nio kvadratmeter...

Tre gånger tre meter. Nio kvadratmeter i skogen. Vad kan man hitta där ?? I dessa tider, när hösten närmar sig, så visar sig svampen i mossan. Mycket svamp finns det, samt att man hittar svamp i många skepnader samt färger. Vad menas då med nio kvadratmeter ??

Satt hemma denna eftermiddag. Tösen var hos en kompis, frugan jobbade, vädret var verkligen lynnigt. Solen sken, men i nästa minut öste regnet ner, och så höll det på. Vad göra ?? Inget hemma som behövdes göras, så jag satte mig ner och funderade på vad jag ville göra. Efter en stund kom jag på ett tema för dagens utflykt. "Svamp" !!! Det vill jag fånga på något sätt.

Packade ner de två "plaströren" i väskan och begav mig iväg till en storskog inte långt hemifrån. På plats hittar jag en liten täppa på ungefär tre gånger tre meter. Lite olika svamp hittas faktiskt.

Monterar makrot och beger mig ner i mossan. Dessa svampar är inte så stora att de klassas i svampboken jag har hemma, ja förrutom den "gula fingersvampen"  då.. Utmaningen ligger i att hitta komp utifrån förutsättningarna, och inte "art-bilder", så därav det lite märkliga ljuset bakom dessa..

Att ligga i mossan bland myror, spindlar och andra insekter bekommer inte mycket alls. Myggen är värre då. Surrar runt en och är allmänt jobbiga.

Kör vidare på en "ätbar" variant. "Gul fingersvamp".. Faktiskt så skrivs det om att man skall undvika denna, då det finns en lömsk artvariant, som inte är ätlig. Jaja, bäst att hålla sig till kantarellerna och sopporna då.

Med makrot på, så kommer man närmare de små varianterna. Säkert finns dessa artbestämda och katalogiserade, men knappast att de klassas som matsvampar, då storleken faktiskt har betydelse här. Skulle nog varit orimligt att plocka på sig några liter av dessa arter, som har storleken av en tändsticka.

Eller som i detta fall en mindre knappnål.

Många av dessa små svampar lever i symbios med sin "värd". Tillsammans med bakterier och animaliska småorganismer bildar de humus av organiskt avfall. Så de är ett viktigt bidrag till vår natur.

Med ca:10.000 arter är det svårt att veta alla varianter av dessa naturens nedbrytare (inget man tänker på när man fyller korgen med goa kantareller). Men dessa har en viktig del att fylla där ute i floran, trots sin ringa storlek.

Det avslutar dagens fototur..

Tack och hej..

/Tobbe

 

Postat 2010-08-22 20:23 | Läst 5053 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Det var droppen!

Att ha jourtjänst, med anspänningstid på 5 min. gör att var fjärde vecka är jag låst hemmavid. Inte ut till kusten, eller till ån. Det är under dessa veckor jag hittar på tokerier, eller antecknar i "Att fota"-listan vad som komma kan under de tre kommande veckorna. Eller så riggar jag upp i "studion", ja, eller verkstaden som jag kallar mitt lilla krypin.

Här råder bara jag. Ingen annan som städar här inte. Hmm.. Jaja..

Att rigga upp för en kväll med vattendroppar kanske inte låter som det mest spännande som finns, men riktigt utfört är det en utmaning. Att trycka fram bild efter bild, och hoppas på "den där". Man sopar lätt undan några timmar. Jag finner det roligare att rigga upp, än att stå vid vasken. Så pass att jag tillverkat min egen droppflaska med strypning också.

Okej, hur gör man detta då ? Tänkte faktiskt berätta lite om det.

Obs! Detta är mina egna reflektioner, baserade på det jag läst mig till, testat själv, samt genom att kika igenom vattenbilderna i poolen. Det som beskrivs nedan är mina tankar kring blaskandet. Samtliga bilder nedan är inget PS-trix. Alla är "icke manipulerade". Har städat bort lite sensordamm (f22 ;-)), och ökat kontrast, samt oskarp mask.

Jag ställer kameran i manuellt läge. Gärna med makrot på (har ett Tamron 90). Funkar också med ett kort tele och mellanringar. Jag föredrar makrot. Ställer ner bländaren på "f22", för att få lite djup. Slutartiden sätter jag till 1/200s, eller lägre. Stativet fram, på med fjärrutlösare, upp med interna blixten och ställer min andra som slav framför fatet, eller där jag vill ha den. Sedan är det bara att börja.

Att fokusera exakt där droppen träffar är inte så svårt alls. Lägg något över glaset, eller vad man använder, så att dropparna träffar där. Sedan är det bara att fokusera. In med snusen och börja.. Gällande färger, så kan man använda diverse saker. Fantasin sätter gränsen här. Jag har testat tyg, CD-skivor, karamellfärg och filter till blixten. Är man duktig med fotoredigering, så är ju också det ett alternativ. I denna serie jag presenterar nedan har jag använt ett rött och ett blått filter till blixten. Detta ger mer frihet än karamellfärg.

 

Här en utan filter. Blixten placerad bakom, men ganska simpel i sitt utförande. Inte mycket spännande här alls ?? Men..

Vad är definitionen på "den perfekta droppbilden" då ?? Tja, jag anser att det är helt individuellt. Många föredrar massor av färger, diffusa bakgrunder etc.. Själv gillar jag en simpel droppe som precis släppt från pelaren. Kräver tålamod att fånga.

Vacker "krater", ja. Men för tidigt fångat. Droppen har landat och bildat en krater i vattnet. Med lite tur får man med lite stänk också.

Fortfarande för tidigt. Droppen hänger kvar på pelaren.

Attans! För sent.. Droppen hänger kvar, men pelaren har dragit sig undan, tyvärr.. Det gäller att fånga det exakta ögonblicket då droppen hänger i luften och med pelaren kvar under. Nytt försök då, och...

Japp! Där satt den. Detta är min tolkning av "den perfekta droppen". Nu är inte just denna perfekt, utan det är ett ständigt jagande efter den vid de tillfällen man bestämmer sig för att blaska lite. Att jobba med ljuset är utmaningen med detta tema. Med endast en slavblixt kan det vara svårt att få det jämna ljuset.

Vid sidan av "den perfekta droppen" finns en del andra teman, som kan vara roliga. att fånga en rolig, eller konstnärlig figur kan också vara utmanande.

Jag tycker att den bör vara "ren" då. Inget spill vid sidan om som stör blicken. Centrering i bilden vid dessa motiv är heller inget problem i mitt tycke.

Jo.. Sedan har vi ju "Time Warp"-temat med droppkrockar. Riktigt svårt att få till. Mitt tips är att fixa någon form av reglerbart droppflöde. Jag har en enkel liten hobbytving på slangen, och stryper denna tills flödet är där. Håll en bunke under en stund, så att ytan i glaset (ja eller vad det nu är man har) har stillat sig lite. Annars kommer dropparna att hamna vid sidan om, så det där perfekta paraplyet inte bildas. Tanken är att droppen som friställs från pelaren (se ovan) skall krocka med en fallande droppe i exakt rätt ögonblick. Tålamod krävs, men när man väl hittat rytmen kan det bli riktigt häftiga plask.

Här lyckades jag få skottet när pelaren dragit sig undan också. Denna blev rätt bra tycker jag. Lite fler försök då. Byter till blått filter och testar lite mer...

Hoppla! Som en mussla. Man vet inte alltid vad man får fram med denna vattenlek.

Efter en kväll med ca:200 skott är det dags att låta utrustningen vila lite, så då lägger vi väl locket på för denna gång..

 Tack och hej..

/Tobbe

 

Postat 2010-03-10 23:49 | Läst 5350 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera