En stund av avkoppling

Ett av de härligaste rekreationstillfällena som kan erbjudas.

22 år och 7 månader...

22 år och 7 månader...

Så länge har jag varit brandman i deltidskåren i Bräkne-Hoby. Idag Måndag 2:a Augusti 2010 06:00 gick jag av jouren för sista gången. En tid som varit full av jourpass, kompisar, roliga saker, eländiga saker, övningar samt nedläggningshot. Jag blev övertalad av en kollega på dåvarande Ericsson i byn att gå med i kåren. Efter viss tvekan gjorde jag så. Jag började 1:a Januari 1988. Alla minns sitt första larm. Även jag. "Soteld Hjälmsa"..

Men det största larmet jag varit med på är nog i Karlskrona nyligen. Ett helt kvarter totalförstördes. Bilverkstad, karatelokal, kakelbutik, samt några andra småföretag blev lågornas rov den gången.

Vår styrka består av 4+1, dvs en förman och 4 brandmän. Det gör att vi kan utföra en oberoende rökdykarinsats. Under mina år har jag gjort detta 2 gånger. Nyligen fick vi en hjärtstartare, och ingår i den beredskapen också. Ett mycket bra alternativ för landsbygden. Vi har ett antal s.k "10-minutersobjekt", dvs skolor med inackorderingar, vårdinrättningar som kräver att insats påbörjas inom 10 minuter. Det gör att bygden måste ha en deltidskår.

Hur är det att vara deltidsbrandman då ?? Jag har frågat mig själv detta under de senaste åren. Man skall på 5 minuter sitta i brandbilen färdigklädd och rulla ut på larm. Det gör att man under sin vecka måste hålla sig hemma, så den tiden kan hållas. Under den veckan är det lite stiltje i fotandet för min del. Ja, lite tokidéer blir det ju. ;-) Jag har haft jour var fjärde vecka, året om. En del helger träffar man in under årens lopp.

 När jag började hade vi i Hoby en släckbil, en stegbil, en skogsjeep samt en räddningsbåt. Budgetåtstramningar gör att vi numera bara har en släckbil. Vi ingår i ett förbund mellan Karlskrona och Ronneby.

Vår utbildning och utrustning är densamma som för heltidsbrandmän i stort. Vi har samma fyskrav, och genomgår tester och läkarundersökningar varje år.

Under årens lopp har jag varit med om ett antal trafikolyckor, drunkningstillbud, dödsolyckor, skogsbränder, villabränder, djurlivräddningar, soteldar, etc.. Listan kan göras lång. Mycket har varit tragiska saker, men det har funnits goda stunder också. Vi räddade en tax en gång som fastnat i en bergsskreva. Ägaren blev så glad att han kom upp till stationen en dag vi hade övning och bjöd på tårta. Det uppskattas..

Mitt sista larm skrämde upp familjen lite. I sökaren stod det "Explosion (och platsen). Kraftigt utvecklad brand". Då får man en liten adrenalinkick. Nu visade det sig inte vara så allvarligt, utan det var en som eldade bråte på en berghäll, och hällde på bensin, för att få det att ta sig. På andra sidan viken var det någon som uppmärksammade detta och larmade. Det lyste upp ganska bra, då det var mörkt ute. Läget lugnt..

Efter ett avslutat pass är det alltid skönt att svalka av sig lite. Speciellt då det är så varmt ute som det är nu. Här har frugan assisterat med avtryckaren.

Det är med blandade känslor jag slutar på egen begäran. Mitt ordinarie jobb kolliderar med denna deltidstjänst, då jag har utökat ansvar och får prioritera det. Det har varit en härlig tid med mycket trevliga kollegor, samt gott sammarbete med övriga kårer och andra instanser såsom polis och ambulans.

Tack och hej..

/Tobbe

 

Postat 2010-08-02 09:28 | Läst 3756 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

900-rond Boahaga 2010-09-29

Innan jag börjar, så vill jag säga att de bilder som presenteras här inte skall betraktas ur "kritiksynpunkt", utan detta är ett rent reportage från min bisyssla Bågskyttet..

"Dagen D"..

Ronneby BF skall stå som värd för en årligen återkommande bågskyttetävling, som hålls ute på vår bana. Som ordförande, står jag som tävlingsledare och har avverkat ett stort antal ideella timmar för protokoll, skjutkort etc..

900-rond. Vad är det ?? Bågskytte hur går det till, etc ?? Detta inlägg är ett försök att klargöra en tävlingsform, gällande taveltävling utomhus. I detta fall gäller det "900-rond". Max totalpoäng är 900p, därav namnet. Man skjuter på tre olika avstånd. Beroende på ålder, samt klass är det 60-50-40, eller 40-32-20 meter. Beroende på bågtyp och ålder skiljer det på avstånden. 30 pilar på varje avstånd mot en 122cm. tavla gäller.

Klockan ringer 07:00 på morgonen. Beger mig ut till tävlingsplatsen för att fixa till protokoll, samt medverka vid byggandet av banan (som andra gör). Ibland är det bra att vara ansvarig ;-))

15 tavlor skall sättas upp. 51 skyttar anmälda i olika klasser, samt på olika avstånd också.

10.00 går tävlingsstarten. Man har 2 min. på sig att skjuta 3 pilar. De flesta har inga problem med detta, men man skall ju ha koll på tekniken också. En enkel kikare kan bereda problem för en del.

Klasserna är blandande. Allt ifrån flickor 10 till "gubbar" 60+. Att sitta i rullstol är inget hinder i denna sport. Handikappsbågskytte är en stark gren i vårt land. Denna dag tog Sverige guld och brons individuellt, samt silver i lag i Tjeckien på Europacupen.

Gällande teknik, så kan det vara roligt att spana in i alla bågar från sidan. Speciellt igenom ett tele..

 

Ett riktigt virrvarr av metall, lemmar, strängar, sikten, etc..

En stilstudie av en enskild skytt är trevligare.. Att se en lovande ungdom, som precis börjat skjuta, samt har intresset är mycket värt.

 

Att se den "ursprungliga formen" av bågskytte denna dag också är riktigt roligt. "Långbågsskytte" är så nära Robin Hood man kommer idag med denna tävlingsformen. Inte mycket skillnad på utrustning som på den tiden. Bara pilarna skiljer. Man får använda aluminiumpilar idag i de flesta tävlingsformer, så...

 

Gäller att ha fullt fokus under de 90 pilar man skall skjuta. Tävlingen tar ungefär 6 timmar, så fokus hela tiden gäller. Inga trötta ögon får man ha, om man skall få till det..

 

 För er som inte varit ute och tävlat aktivt på en bågskyttetävling, vill jag bara säga en sak. Det är enormt påfrestande. Inte bara att koncentrera sig på skjutandet, utan också vädret spelar in. Denna dag var det omväxlande sol/regn/mulet vilket påverkar skyttet ganska mycket.

Slutresultatet av denna dag blev fem (!) nya svenska rekord. Det var riktigt roligt att vara med om det denna dag. Återstår att skriva ner dessa protokoll, samt skicka ut resultatlistor till alla. Sedan är mitt jobb för denna tävling över, och man kan blicka framåt till nästa år då föreningen har ett jubileum. Vi fyller 60 år, och skall fixa till ett litet jippo..

 Återkommer om det..

 Känner för att ut i skogen och fota lite nu när detta är över...

Tack och hej..

/Tobbe

 

Postat 2010-05-29 22:24 | Läst 5315 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera