En stund av avkoppling

Ett av de härligaste rekreationstillfällena som kan erbjudas.

Nio kvadratmeter...

Tre gånger tre meter. Nio kvadratmeter i skogen. Vad kan man hitta där ?? I dessa tider, när hösten närmar sig, så visar sig svampen i mossan. Mycket svamp finns det, samt att man hittar svamp i många skepnader samt färger. Vad menas då med nio kvadratmeter ??

Satt hemma denna eftermiddag. Tösen var hos en kompis, frugan jobbade, vädret var verkligen lynnigt. Solen sken, men i nästa minut öste regnet ner, och så höll det på. Vad göra ?? Inget hemma som behövdes göras, så jag satte mig ner och funderade på vad jag ville göra. Efter en stund kom jag på ett tema för dagens utflykt. "Svamp" !!! Det vill jag fånga på något sätt.

Packade ner de två "plaströren" i väskan och begav mig iväg till en storskog inte långt hemifrån. På plats hittar jag en liten täppa på ungefär tre gånger tre meter. Lite olika svamp hittas faktiskt.

Monterar makrot och beger mig ner i mossan. Dessa svampar är inte så stora att de klassas i svampboken jag har hemma, ja förrutom den "gula fingersvampen"  då.. Utmaningen ligger i att hitta komp utifrån förutsättningarna, och inte "art-bilder", så därav det lite märkliga ljuset bakom dessa..

Att ligga i mossan bland myror, spindlar och andra insekter bekommer inte mycket alls. Myggen är värre då. Surrar runt en och är allmänt jobbiga.

Kör vidare på en "ätbar" variant. "Gul fingersvamp".. Faktiskt så skrivs det om att man skall undvika denna, då det finns en lömsk artvariant, som inte är ätlig. Jaja, bäst att hålla sig till kantarellerna och sopporna då.

Med makrot på, så kommer man närmare de små varianterna. Säkert finns dessa artbestämda och katalogiserade, men knappast att de klassas som matsvampar, då storleken faktiskt har betydelse här. Skulle nog varit orimligt att plocka på sig några liter av dessa arter, som har storleken av en tändsticka.

Eller som i detta fall en mindre knappnål.

Många av dessa små svampar lever i symbios med sin "värd". Tillsammans med bakterier och animaliska småorganismer bildar de humus av organiskt avfall. Så de är ett viktigt bidrag till vår natur.

Med ca:10.000 arter är det svårt att veta alla varianter av dessa naturens nedbrytare (inget man tänker på när man fyller korgen med goa kantareller). Men dessa har en viktig del att fylla där ute i floran, trots sin ringa storlek.

Det avslutar dagens fototur..

Tack och hej..

/Tobbe

 

Postat 2010-08-22 20:23 | Läst 5054 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Blommorna på udden..

Klockan slår 17:00, middagen avklarad (kålpudding med lingon o potatis). En dag med möten från 7:30 till 16:30. Telefonen klistrad mot örat en hel dag! Inte ens haft lunch-paus, utan inmundigade en snabblunch framför datorn. Jaja, ett jobb har man i alla fall. Kikar ut mot skogen med en tom blick. Ser inte skogen för alla träd, som står ivägen. Nope! Detta går inte an.. Jag kännar att jag bara måste ut ikväll..

Solen skiner, det blåser lite, myggen väntar (bara vet det). Packar ner lite gluggar i väskan och styr kosan mot Lindö, Ronneby. Växter står på agendan för kvällen. Väl framme behöver jag inte vandra långt för att hitta första modellerna.

Lite ängsull poserar välvilligt framför kameran. Lägger mig raklång bland koblajor och lite sumpmark. Vem har sagt att det skall vara rent och torrt när man fotar ??

Vidare på vandringen runt udden finner man en del örter, men inte så mycket som man vill hitta. Ser torftigt ut, men rödklöver i motljus är väl aldrig fel, eller ??

Denna fastnade jag lite för. Ja, med knät rakt i en koblaja.. Nötkreaturen har släppts ut på grönbete just på denna udde, och såklart såg jag inte denna, förrän det var för sent. Jaja, tvättmaskinen får väl hjälpa upp lite här.

Vandrar in i skogen, då korna såg lite väl nyfikna ut. Hittar en hel del skogsgrässtjärnor, smörblommor, samt denna vackra "Ängskovall". Står så fint i motljuset, och det är bara att lägga sig ner för att hitta rätta kompet för kvällen.

Klockan närmar sig 21, och ljuset försvinner bakom träden på udden, så man sätter sig i bilen på väg hem. En liten bit därifrån ser jag i ögonvrån en liten skogstjärn, och kan bara inte motstå frestelsen att prova några skott i den sena kvällssolen.

Kvällen tur är avslutad. Inga spännande moln fanns, samt att det blåste lite för mycket för lite vackra kustbilder. Ja, och så hade vi ju nötkreaturen som ockuperat kustlinjen denna kväll.

Nämnas bör att linsvalet denna kväll var Tamron 70-200/2.8 i alla bilder.

Tack och hej..

/Tobbe

 

Postat 2010-06-17 23:40 | Läst 3928 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera