En stund av avkoppling

Ett av de härligaste rekreationstillfällena som kan erbjudas.

Bland troll och annat oknytt

En helt vanlig sommardag. Växlande molnighet hemma.
Packar väskan för en storskogstur. 24-70 med BiPol-filter är det tänkt.

Beger mig ca:1 mil norr om byn till ett område jag inte varit vid förrut.
Regnet kommer, så lite väntan i bilen först. Det spricker upp och jag
börjar att gå in i skogen.

Samtliga bilder förtjänar en förstoring..

Denna gamla serviceväg vittnar om att det var ett tag sedan fordon framfördes här.

Lämnar den gamla vägen och letar efter något matnyttigt att fota i storskogen.
Stenmurar ligger högt på "min" lista i storskogen. Gärna mossiga.

Likaså ett stenparti. Rester efter inlandsisens framfart.

Kommer ut i en glänta. Det mulnar på ordentligt nu. Ljuset kontra dunklet "där inne" ger ett annorlunda snitt. Här en gammal bäckfåra, som är drygt 2m djup. Kan undra hur den skapades, och när..

Följer den in i skogen lite, då solen bryter fram ett kort ögonblick. Passar på att ta sista bilden för denna tur.

Gemensamt för dessa bilder är att jag försökt att skapa min känsla i dom. Tekniskt ligger jag på bländare f/8-11, brännvidd mellan 24-70mm, Manuell WB samt exponering. Stativ med fjärrutlösare, samt spegeln uppfälld. BiPol-filter sitter på, för att få mer sting i färgerna. Efterbehandlade med lite softning, samt en lätt vinjettering.

Tack och hej..
/Tobbe

Postat 2011-07-28 15:27 | Läst 6027 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Årets "kortaste" dag

Jahapp.. "Vintersolståndet", eller "Årets kortaste dag"..

Vaknar upp till en underbar (!) morgon. Klart ute, samt -23 grader utomhus. Senast jag upplevde detta kalla väder var på min "moppedag". Då var det -23 grader också. Men på senare tid kan jag inte minnas detta. Jaja, inte ett moln på himlen i alla fall. Soluppgången, denna molnfria dag var inte mycket att ha. Inte speciellt sugen att bege mig ut, men en tur denna dag måste det bli i alla fall. Har ju dock tagit ett par dagar ledigt innan jul, så varför inte göra en tur ? Väntar också på nytillskottet i väskan. Ett 70-200/2.8 VR-II. Intressant att se vad denna kan prestera. På eftermiddagen hämtas den på "posten". Jaja, Lanthallen då.. ;-)

Lite test hemma, sedan packas väskan. 14-24, 24-70, samt 70-200 och stativ.

På med långfillingar, termobyxor, tröja, fiberjacka, raggsockar, stövlar, halsduk, tjock ytterjacka, mössa, samt vantar. Blir riktigt varm innan det bär iväg.

Styr kosan till Järnavik, hemmavid. Parkeringen är inte plogad. Typiskt.. Kör ner till småbåtshamnen, och ställer mig längs kanten och packar upp. Börjar med 24-70.

Börjar promenaden ut mot udden i jakt på vackra isvulkaner i solnedgången.
Behöver inte gå långt förrän de första kompen dyker upp. Ute på udden betar boskap sommartid. Väl stängslat runt hela udden, så..

  

Vidare längs stigen, samt något förbryllad kikar jag i snön. Inga spår, mer än lite småvilt. Perfekt! Jag som gillar orörd snö, utan massa spår.

 

Testar med kort djup på några grenar längs "stigen".

 

Kommer upp på ängen. Här växer gullvivor om våren. Djup ligger snön över marken just nu.

 

Ute vid udden har isen lagt sig. Dock inte så tjock nu, men den täcker ända ut till Lammaholmen, och Tjärö.

 

Ligger lite lågt för att fånga dessa isflak. Dock ingen fin solnedgång, då molnen har tagit hand om kvällsljuset.

 

Byter till 70-200, för att testa lite med den också. Här lite isflak med snö på.

 

Samt här hängde en gren ner från ett isflak. Ligger på isen och fångar in denna gren med snön på.

 

Slutsats:
Årets kortaste dag var verkligen kort. Solsken under dagen, men molnigheten som dök upp under eftermiddagen sumpade alla chanser till vackert kustljus. I vilket fall var det värt mödan att pulsa ut till udden, för att få lite frisk luft i kylan, samt att få fota lite. Det var ett tag sedan..
Nu är det dags att klä granen..

Tack och hej..
/Tobbe

Postat 2010-12-22 19:58 | Läst 5638 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Morgon i parken

Klockan ringer 03:00

Inte skulle väl jag kunna tänka mig att stiga upp vid denna timmen ? Gjorde ett försök i alla fall. Första semesterdagen, samt har gått av jouren för denna gång i deltidsbrandkåren hemma. Tänkte ge mig på morgonfoto i dimman och soluppgången. I brist på fantasi, långa gluggar, samt gömsle beger jag mig in till Ronneby, och till Brunnsparken. En vacker park, som 2005 blev utsedd till "Årets vackraste park". En utmärkelse som föregåtts av massor av arbete. Detta år har inte så mycket nytt gjorts. Denna helg var det "Nostalgiafestival", och ett stort antal bilar av äldre modell samsades om ytan denna helg.

Nu var dock inte det målet med min tur, utan att fånga morgondimman. För att lyckas med det så får man inte ha en fast dag att "Om en vecka på Måndag skall jag fota dimma". Det blir liksom lite fel då. Så ock denna morgon. Efter en hel vecka med härlig morgondimma, då solen stiger upp ur nattsömnen, så vart det typiskt nog mulet denna morgon, så solen ville inte visa sig när jag ville. Istället fick det bli en vandring runt i parken och göra det bästa av stunden.

Börjar med 105:an. Manuellt, så att hitta fokus i skummet blir lite knepigt.

Stolplyktorna är fortfarande tända, så det ser märkligt ut i grenverket, men... Alla parker med självaktning skall ha en stor damm, med ett litet lusthus. Så även Brunnsparken.

Välplanerade gräsmattor, rensade rabatter, fina blomsterarrangemang är väl inte det man vill fånga, då man älskar storskogen, men det kan vara vackert det också. Vattnet fortsätter som ett tema igenom parken. Även en del gamla villor finns det här. Floyd Patterson hade en villa här 1965, där han bodde och tränade under ett år här i Sverige. Dock inte den villan som skymtar här.

Byter till 14-24:an och vandrar vidare i parken. Vill fånga ljuset som reflekteras i löven, precis som om hösten redan var kommen.

Ett byte till och nu tar vi fram 70-200:an. Att hitta komp i denna park är inte svårt. Man kanske blir hemmablind, men visst går det att hitta lite annorlunda vinklar att fånga.

Änderna bestämmer sig för att ta dagens första dopp. Hmm.. Jag måste ha väckt upp dom ur nattsömnen.

Avslutar denna morgon med en vy ut över fältet, där dimman redan lättat.

 

Morgonen är över för denna gång. Lite morgonpigga hundrastare börjar visa sig, och stillheten är bruten för denna gång.

Summering: Att stiga upp vid denna tid var inte så svårt som jag tänkt mig. Det var riktigt skönt att höra tystnaden, samt att få rå sig själv helt och hållet denna arla morgonstund. Detta kommer jag att göra igen, men då blir det inte en park. Storskogen vid en sjö, eller vid havet. Tyvärr ligger Blekinge vid denna årstid lite fel geografiskt, för att en vacker soluppgång skall kunna fångas. Finns dock några platser att tillgå, så vi får väl se..

Väl hemma börjar dagen komma igång. Dags att vila en stund innan man tar itu med dagens bestyr..

Tack och hej..

/Tobbe

 

Postat 2010-07-05 08:14 | Läst 3096 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Vikten av bildredigering..

Halloj, alla FS-medlemmar..

Har stött på en del utmaningar i diverse teman. Har funderat lite själv på detta och tänkte ge en utmaning till er där ute att fundera på. Har varit medlem i snart 2 år. Fotat aktivt lika länge, lärt mig massor av er alla, samt av mina kompisar hemmavid. Första 2 månaderna undrade jag vad  en "sensorfläck" är, samt vad "oskarp mask" var för något. Har bitvis anammat det där som kallas för "digital bildredigering". Med blandat resultat.

I början var det "Wow, vilka härligt rosa nyanser" eller "Oj vad grön och fin".. Numera sträcker det sig för det mesta till lite kontraster, beskärning, samt oskarp mask.

Men.. Jag tänkte lägga ut en utmaning!!!

Regler:

Lägg in 2 bilder. Den ena måste vara original från kameran. Dvs, inget manipulerande alls. Bara WEB-anpassad. Skit i lutande horisonter, samt sensordamm etc.. Den andra skall vara den ni tänkt presentera på FS i det slutredigerade formatet.

Okej ?? Enkelt, eller hur ??

Jag tänkte presentera följande alster.

1: Oredigerad variant.

 

Denna är "Rakt-ur-kameran" Bara WEB-anpassad.

2: Redigerad variant.

 

Kallar denna för "Trolldans". Har fått fantastiskt fin respons på denna, och tycker att den väl representerar vad som kan åstadkommas med redigering.

Passar denna utmaning vidare till Bente Liebman och Mattias Söderberg..

Lycka till!

/Tobbe

 

Postat 2010-03-17 20:32 | Läst 3002 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Två tokiga fotografer på udden

Lördag eftermiddag. Solen skiner från en klarblå himmel. 1 plusgrad i luften. Vad gör man då? Kanske en fototräff på udden? Färden går mot västra delen av Blekinge. Temat för dagen är "Nostalgi"

I väskan bara fasta brännvidder, snus och en termos med kaffe. Hur skall detta gå? Verkligen ett starkt hårt ljus. Inget POL-filter införskaffat ännu, så stora krav på komp och ljus. Vi möter upp på parkeringen och går ut mot kusten. Isflaken har skingrat sig, och kvar finns endast lite kustnära is. Men den håller fortfarande att gå på. Inte länge till, men..

Monterar 105/2.5 och påbörjar sökandet efter komp. Isen på stenarna ute i vattnet har överspolats, och bildat ett drapperi av istappar som hänger ner längs sidorna.

Längs med strandremsan finns en del stenar som bildar små skrevor. Med lite tur kan man hitta lite roliga isformationer, samt lite härligt ljus. Eller varför inte någon som krälar i snön och på isen för att leta efter ovannämda??

Hmm.. Fångade jag det där ljuset nu då? ¤¤%% Ljuset är ju så skarpt, så jag ser ju knappt.

Jaja, letar vidare efter vackra isformationer. Stöter på ett par kustfiskare med spön, så vi är inte ensamma på udden. Kan tänka mig att de fick ett gott skratt. Två tokar som krälar på isen..

Ett par timmar senare har vi gått över hela udden. Riggar upp för sista skotten. Kaffet åker fram, samt en mysig pratstund om gluggar, komp och annat "fototjafs", medan kvällsljuset sänker sig över udden denna dag.

Det börjar att så sakteliga mörkna, och vägen tillbaks till bilarna är lång, så vi packar ihop och tackar för denna dag.

Stort tack till min fotovän för denna trevliga eftermiddag, samt för hjälpen att återfinna mitt motljusskydd till 105:an.

/Tobbe

Postat 2010-03-07 14:16 | Läst 2891 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa